Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, παρολίγον σύγκρουση με γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ

Μπορεί οι Ιταλοί να μην τόλμησαν να σπάσουν τον τουρκικό αποκλεισμό της περιοχής του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου το ιταλικών συμφερόντων SAIPEM 12000 θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση, οι Γάλλοι όμως το έκαναν και κανένας δεν το έμαθε, παρά μόλις χθες Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η γαλλική φρεγάτα Jean De Vienne (D643) συμμετείχε νωρίτερα σε αεροναυτική Γαλλο-κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με την ονομασία “CYFRA-01/18”. Μετά την ολοκλήρωση της Γαλλο-κυπριακής άσκησης, συνέχισε την πορεία της νότια και διέσχισε ελεύθερα τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η τουρκική NAVTEX.

Υπενθυμίζεται ότι όταν Γαλλικές εταιρείες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ και οι Τούρκοι είχαν απειλήσει ότι θα προσπαθήσουν να τις διακόψουν, το Παρίσι έστειλε πολεμικά πλοία τα οποία αποθάρρυναν οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια.

Ανεξέλεγκτη είναι η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να επιχειρεί το στήσιμο ενός σκηνικού αντίστοχου με αυτό των Ιμίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Dogan.
Το πρακτορείο αποκαλύπτει τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ’ ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.
Όπως τονίζεται, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας:

“Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”.
Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου.
Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”.
Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”.

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι.
“Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο.
Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.
Tο γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000 κινείται με κατεύθυνση ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Sigmalive.

Συμφωνα με ασφαλείς πληροφίες κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται 4 τουρκικα πολεμικά σκάφη.
Ενα εξ’αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει.
Ωστόσο ο πλοίαρχος του Saipeμ 12 000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, στις 12:00, έληξε η πρώτη τουρκική Navtex.

www.bankingnews.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...