Κυπριακή ΑΟΖ: Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, παρολίγον σύγκρουση με γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Έσπασαν τον αποκλεισμό οι Γάλλοι

58
Κυπριακή ΑΟΖ: Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, παρολίγον σύγκρουση με γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ

Μπορεί οι Ιταλοί να μην τόλμησαν να σπάσουν τον τουρκικό αποκλεισμό της περιοχής του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου το ιταλικών συμφερόντων SAIPEM 12000 θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση, οι Γάλλοι όμως το έκαναν και κανένας δεν το έμαθε, παρά μόλις χθες Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η γαλλική φρεγάτα Jean De Vienne (D643) συμμετείχε νωρίτερα σε αεροναυτική Γαλλο-κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με την ονομασία “CYFRA-01/18”. Μετά την ολοκλήρωση της Γαλλο-κυπριακής άσκησης, συνέχισε την πορεία της νότια και διέσχισε ελεύθερα τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η τουρκική NAVTEX.

Υπενθυμίζεται ότι όταν Γαλλικές εταιρείες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ και οι Τούρκοι είχαν απειλήσει ότι θα προσπαθήσουν να τις διακόψουν, το Παρίσι έστειλε πολεμικά πλοία τα οποία αποθάρρυναν οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια.

Ανεξέλεγκτη είναι η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να επιχειρεί το στήσιμο ενός σκηνικού αντίστοχου με αυτό των Ιμίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Dogan.
Το πρακτορείο αποκαλύπτει τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ’ ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.
Όπως τονίζεται, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας:

“Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”.
Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου.
Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”.
Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:  ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Τρεις οι νεκροί από την επίθεση στην Ουτρέχτη

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”.

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι.
“Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο.
Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.
Tο γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000 κινείται με κατεύθυνση ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Sigmalive.

Συμφωνα με ασφαλείς πληροφίες κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται 4 τουρκικα πολεμικά σκάφη.
Ενα εξ’αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει.
Ωστόσο ο πλοίαρχος του Saipeμ 12 000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, στις 12:00, έληξε η πρώτη τουρκική Navtex.

www.bankingnews.gr