Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί έβαλε «γκάζια» στους υπουργούς – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα κρατά τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έκρουσε το καμπανάκι της αφοσίωσης στο κυβερνητικό έργο, οριοθετώντας εκ νέου τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας πιθανόν να προλάβει μία ενδεχόμενη «κοιλιά» στο έργο υπουργών που αγωνιούν για τη μάχη στις περιφέρειές τους, χαριτολογώντας διεμήνυσε:

«Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών. Το λέω χαριτολογώντας, αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».

Και μπορεί οι κάλπες, όπως πολλές φορές έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να στηθούν κάπου στο τέλος της άνοιξης του 2023, δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να «χτίζει» το πολιτικό και κοινωνικό της αποτύπωμα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» πρέπει να διατηρηθεί μέχρι την προεκλογική μάχη, ακριβώς για να επισφραγίσει την συνέπεια λόγων και έργων και να δώσει ένα από τα πιο βασικά επιχειρήματα στα στελέχη της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου» είπε.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του: «Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα.

Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου».

Και συνέχισε χαριτολογώντας: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών. Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού «δεν αφορούν τα πρόσωπα συγκεκριμένων υπουργών», αλλά συνιστούν «πολιτικό μήνυμα, το οποίο σχετίζεται με το γενικότερο κλίμα που είχε επικρατήσει τελευταία, κάνοντας πολλούς, ανάμεσά τους και ορισμένους υπουργούς, να προεξοφλούν το στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο».

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, «θα μείνει συνεπής στη δέσμευσή του ότι είναι “θεσμικός” και δεν θα προκηρύξει εκλογές, παρά μόνον όταν θα πλησιάζει το τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης».

Υπέπεσε, ωστόσο, στην αντίληψή του, όπως λένε οι ίδιοι, ότι «στη διάρκεια των πασχαλινών εορτών είχαν φουντώσουν οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες και θέλησε να φρενάρει αυτό το κλίμα, για να προλάβει την ένταση του φαινομένου στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά...
Καραμανλής: Δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης για το κλείσιμο της Εθνικής

Πρόταση δυσπιστίας: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Τέλος εποχής» για «πρωτοκλασάτους» υπουργούς – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Οι πρώτες καμπάνες ήχησαν για αρκετούς πρωτοκλασάτους της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι...

Γιατί ο Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς

Το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργούς στη χθεσινή συνεδρίαση του...

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ανελέητο ξύλο σε Υπουργούς του Ράμα

Καταδρομική ενέργεια εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων «αγανακτισμένων» Αλβανών πολιτών κατά της κυβέρνησης Ράμα, είχαμε...

Εξώδικο κατά υπουργών και δημοσιογράφων έστειλε η Μαρέβα Μητσοτάκη

Εξώδικο εναντίον των υπουργών Νίκου Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς και των εκδοτών και...