Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Λύση αντί εκλογών επιθυμεί η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Σε διάθεση εξεύρεσης λύσης για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, ακόμη κι αν χρειαστούν υποχωρήσεις, παρά προσφυγής στις κάλπες βρίσκεται το Μαξίμου λίγα 24ωρα μετά το Eurogroup που φανέρωσε σύμπλευση των θεσμών ως προς το κομμάτι της νομοθέτησης μέτρων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι δεν θα γίνουν επώδυνοι συμβιβασμοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελευταία γραμμή υποχώρησης της ελληνικής πλευράς μπορεί να είναι – εφόσον υπάρξει φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης – η ψήφιση εντός του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης μέτρων που θα περιγραφούν πιο αναλυτικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Πρακτικά, δηλαδή, εάν η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να αποφασίσει την εξειδίκευση και των ποσοστών των περικοπών χωρίς να αναφέρεται αορίστως σε δαπάνες (μισθοί και συντάξεις) και αφορολόγητο.

Στην παρούσα φάση το Μαξίμου δεν βλέπει τις επόμενες ημέρες επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία άτυπη συμφωνία με τους δανειστές για τα σημεία υποχώρησης και μετά να ανάψει το πράσινο φως για την επανάκαμψη των τροϊκανών.

Την ίδια ώρα αρμόδιες πηγές αποκλείουν το σενάριο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση των μέτρων στο Κοινοβούλιο από μία ευρύτερη πλειοψηφία των 180, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για λύσεις που προτείνονται από κύκλους που δεν θέλουν την εξεύρεση της συμφωνίας. Το συγκεκριμένο σενάριο είχε αποκλεισθεί τις προηγούμενες ημέρες με κατηγορηματικό τρόπο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ηχηρές φωνές υπέρ μίας εκλογικής αναμέτρησης σε περίπτωση αδιεξόδου. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διέψευσε τις σχετικές φήμες εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συναινετική λύση για να μη διαλυθεί η Ευρώπη.

Στη βάση της παραδοχής από κυβερνητικά στελέχη πως το Μαξίμου δεν επιθυμεί εκλογές, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν λύση που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, ει δυνατόν (κι αυτό παραμένει στόχος) στις 20 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύρσιμο της αξιολόγησης και την άνοιξη μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί στη χώρα και την οικονομία και ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα σπρώξει την κατάσταση στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος του Eurogroup μίλησε για πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Το Μαξίμου περιμένει να καταλαγιάσει ο θόρυβος και να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση.

Επιτελείς της κυβέρνησης αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την 6η Φεβρουαρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, περιμένοντας πως η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις.

Μία αρχική εκτίμηση με βάση τα όσα έγιναν στο Eurogroup είναι πως το Ταμείο εξετάζει σοβαρά την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικές ανατροπές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αυτό δεν αναμένεται να διασαφηνιστεί στις 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσέρνομπιλ: 36 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Απριλίου ανακαλύπτεται ο Ερμής του Πραξιτέλη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877... Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων,...

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες

Ο Παναθηναϊκός έμεινε «ζωντανός» στην προσπάθειά του να πάρει την πρόκριση στο Final Four...