Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
30.5 C
Athens

Μαγνησία: Πάνω απο 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από μολυσμένο νερό – Σπεύδει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Η κατάσταση στη Μαγνησία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου ξεπέρασαν σήμερα τα 100, εξαιτίας πιθανότατα μολυσμένου νερού. 

Στα περιστατικά, εντοπίστηκε επίσης ένα κρούσμα σαλμονέλας, ενώ ένας ηλικιωμένος βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπλέον, εννέα παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων στις περιοχές του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες.

Ήδη στάλθηκαν μετά απο την σχετική εντολή, δείγματα νερού στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι για ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκκοκοι και σαλμονέλλα.

Αύριο Δευτέρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σπεύδει στην περιοχή και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ο οποίος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, θα πραγματοποιήσει αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων.

Στον έλεγχο θα περιλαμβάνεται η επιθεώρηση του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και η λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού για περαιτέρω ανάλυση.

Οι οδηγίες της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας

Εν τω μεταξύ το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, εξέδωσε οδηγίες προς τους κατοίκους και τους υπεύθυνους διαφόρων φορέων της περιοχής:

  • Στους κατοίκους Ριζομύλου και Στεφανοβικείου συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση του νερού δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), τόσο από το οικιακό δίκτυο, όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού και να διαπιστωθεί η καταλληλόλητά του για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Στους Διευθυντές σχολείων να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν πίνουν νερό από τις βρύσες των σχολείων μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Ανάλογη προειδοποίηση γίνεται προς του υπεύθυνους Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων να αποφύγουν την κατανάλωση του νερού δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής).
  • Επιπλέον προειδοποίηση γίνεται και προς τους υπευθύνους Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Παροχής Υπηρεσιών να μην χρησιμοποιοούν το νερό στην παραγωγική διαδικασία βιοτεχνιών και οικοτεχνιών παρασκευής τροφίμων, ποτών, γλυκών, πάγου και παγοκύβων, άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, ελαιολάδου και ανάλογων παρασκευασμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση και εργάζονται ακατάπαυστα για την επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου

‘Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου μετά από ενημέρωση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΜΣ, και μετά την ενημέρωση ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οφείλεται στο νερό του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου σύστησε με ανακοίνωση της την μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση.

Ήδη, όπως αναφέρει, διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται τα κάτωθι:

  • να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση ( πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής.
  • οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κλπ. ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Παπαδάμ ζητάει εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡΦ και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Είναι μία συνήθης τακτική της επιχείρησης, να μην ενημερώνει τους αιρετούς για τα θέματα που προκύπτουν, όπως ακριβώς και με την περίπτωση καταγγελίας υπαλλήλου προς τη ΔΕΥΑΡΦ, για την οποία δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ανεξάρτητα από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, πρέπει να ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία των αναλύσεων του νερού, σύμφωνα με το διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο που επικαλείται ο δήμος στην ανακοίνωση του, έτσι ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν την κατάσταση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία τους. Θέσαμε το θέμα με επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΥΑΡΦ, χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα, επειδή κύριο μέλημά μας είναι η λύση του προβλήματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΡΦ δεν έγινε καμία αναφορά και καμιά ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί το ενδιαφέρον της επιχείρησης να επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση των τελών για την αποχέτευση και στις προσλήψεις συμβασιούχων δίμηνης σύμβασης ή αναθέσεις για άλλες υπηρεσίες και να μην υπάρχει ενημέρωση, τουλάχιστον στα μέλη της διοίκησης, για την ποιότητα του νερού.

Η παράταξή μας είναι πάντα κοντά στο συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Μια μέρα ακόμη να βουτήξουμε... 24 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1765: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία, επειδή...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Δευτέρα 24 Ιουνίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ερρίκος, Έρικ *, Τριάδα, Τριάς, Κορίνος, Κόρη, Κορίνα

Ο καιρός σήμερα: Αγίου Πνεύματος με υψηλές θερμοκρασίες – Υποχωρούν οι άνεμοι

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Δευτέρα (24/06) με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και κάποιες τοπικές βροχές. Αναλυτικά αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές...

Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Δευτέρα 24 Ιουνίου σήμερα και είναι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Εορτάζεται την επομένη της Πεντηκοστής. Η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο...

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου έφυγε η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου

Σαν Σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης 24ης Ιουνίου 2004, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου. Σε ηλικία 45 ετών, από αλλεργικό σοκ...

Πυρκαγιά στην Ύδρα: Δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για τους 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού

Αντιμέτωποι με βαριές ποινές, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, είναι οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού, από την οποία φέρεται να εκτοξεύθηκαν τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΔΥ: 121 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Eνημέρωση για τα αίτια της συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, που εντοπίστηκαν στο Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο...

Μαγνησία: Κόπρανα και σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης – Δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις και δεξαμενές

Κόπρανα και σαλμονέλα μόλυναν το νερό στο δίκτυο που αρδεύει τις δύο κοινότητες Ριζόμυλου...

Μαγνησία: Ανησυχία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Νεκρή 91χρονη

Μια 91χρονη γυναίκα από την περιοχή του Αλμυρού, η οποία νοσηλευόταν από χθες στο...

Μαγνησία: Ξανά στις ράγες το τρενάκι του Πηλίου

Η παγκόσμια σιδηροδρομική μοναδικότητα, το περίφημο τρένο του Πηλίου, επανεκκίνησε τα δρομολόγιά του στις...