Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
12.9 C
Athens

Μάκης Βορίδης : Ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη

Δεν έχει τέλος η συζήτηση για τα αίτια που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι πολλαπλές καταγγελίες εργαζομένων στα τρένα για τις συνθήκες στου Οργανισμού, το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που έστειλε στην ίδια γραμμή τις δύο αμαξοστοιχίες, αλλά και τα έργα τηλεδιοίκησης και τηλαματικής που σε μεγάλο μέρος τους δε λειτουργούν.
«Οι μετατάξεις στον ΟΣΕ ποτέ δεν είχαν όριο ηλικίας»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για μία τραγωδία.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η τοποθέτηση του σταθμάρχη, λόγω της ηλικίας του, ήταν παράνομη, ο κ. Βορίδης είπε:

«Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι εσφαλμένο. Όρια ηλικίας ως προϋπόθεση για νεοπροσληφθέντες, ορίζει μια υπουργική απόφαση. Η τοποθέτηση (σ.σ. του σταθμάρχη) ήταν μετάταξη, ακριβώς για αυτό δεν υπάρχουν όρια ηλικίας. Η Υπουργική Απόφαση δε λέει τίποτα για 48 έτη. Το όριο ηλικίας, με βάση την ΥΑ για την πρόσληψη, είναι τα 28 έτη. Είναι ΥΑ του 2006, η οποία καθορίζει τα όρια ηλικίας και η οποία την επίμαχη χρονική στιγμή δεν έχει αλλάξει».

Το όριο ηλικίας αντίθετα, τίθεται στο περίγραμμα θέσης του σταθμάρχη, σύμφωνα με τον υπουργό:

«Στο περίγραμμα θέσεως, το οποίο δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα, στα επιθυμητά προσόντα, αυτό είναι στο οποίο αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει όριο ηλικίας μέχρι 48 ετών. Αυτό όμως δεν ορίζεται κανονιστικά. Εκεί, αναφέρεται και γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δε σημαίνει ότι δεν παίρνει κάποιον αν δεν έχει γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών γιατί αυτό δεν προσδιορίζεται από την προκήρυξη.

»Η προκήρυξη για τη μετάταξη θέτει να έχει ΔΕ σταθμάρχης, να έχει δηλαδή ένα απολυτήριο λυκείου. Όλα τα υπόλοιπα δεν τίθενται. Τίθενται μόνο στο περίγραμμα θέσης, που δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι μετατάξεις στον ΟΣΕ ποτέ δεν είχαν όριο ηλικίας», και αυτό γιατί «ο οργανισμός του ΟΣΕ ποτέ δεν προέβλεπε μετατάξεις, γιατί ο ΟΣΕ έδιωχνε κόσμο, δεν έπαιρνε κόσμο. Δεν είχε μετατάξεις παρότι γινόντουσαν με βάση την κινητικότητα».

«Δεν είναι ρουσφέτι. Τι να εξυπηρετηθεί προνομιακά ο σταθμάρχης, όταν ζητάει (σ.σ. ο ΟΣΕ) 18 σταθμάρχες και σηκώνει προκήρυξη για 18 θέσεις και από αυτούς ανταποκρίνονται δύο», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε προνομιακή μεταχείριση του 59χρονου.
«Εξαιρετικά προβληματικό»

Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 του Οργανισμού που αφορά την τηλεματική, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε:

«Το 2014 η σύμβαση 717 υπεγράφη από την κυβέρνηση Σαμαρά με τριετή διάρκεια. Αρχίζει να εκτελείται, σταματάει το 2016, μπαίνει σε λογική αναθεώρησης. Από το 2016 και εν συνεχεία «παγώνει» και επανενεργοποιείται το 2019 και εν συνεχεία υλοποιείται το 70% του έργου. Δεν υλοποιήθηκε το υπόλοιπο 30%, κάτι που είναι αντικείμενο ελέγχου».

Όσο για τον λόγο που 9 χρόνια η εν λόγω σύμβαση δεν έχει εκτελεστεί:

«Το βρήκα εξαιρετικά προβληματικό και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης διερευνήσεως».
«Ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη»

Σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σημείωσε:

«Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Δεν έχει να κάνει με την υπαιτιότητα. Είσαι υπεύθυνος ενός φορέα που έχει συμβεί κάτι τόσο τραγικό και αναλαμβάνεις την αντικειμενική ευθύνη του φορέα. Αυτήν ανέλαβε ο κ. Καραμανλής. Ο επιμερισμός ειδικά για την εξέλιξη της συμβάσεως, πρέπει κανείς να δει λεπτομερειακά και αναλυτικά γιατί δεν έγινε».

«Διαφοροποιώ την έννοια της υπαιτιότητας με συγκεκριμένο λάθος από την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης», συμπλήρωσε, λέγοντας:

«Ο κυβερνητικός έλεγχος και η έρευνα πρέπει να πάει σε βάθος, να εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία, να καταλογιστούν ευθύνες εφόσον υπάρχουν».

Όσο για τις εκλογές:

«Η ΝΔ μέσα σε τρεισήμισι έτη έκανε πάρα πολύ καλά και προφανώς υπάρχουν και αστοχίες, υπάρχουν και ευθύνες. Αυτά θα συνεκτιμηθούν από τους πολίτες όλα μαζί».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έκτακτο: Ντου της αστυνομίας στα γραφεία της Deutsche Bank

Οι τράπεζες της Ρωσίας είναι όρθιες, της Ευρώπης πέφτουν

Η κρίση που έρχεται καλπάζοντας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, δηλαδή της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειάς μας, άγγιξε ήδη τον πιο αναμενόμενο αδύναμο κρίκο. Τη Deutsche...

Τραγωδία στα Τέμπη: Στη Βουλή τα μέτρα στήριξης για συγγενείς θυμάτων

Μέτρα στήριξης και αρωγής των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και επιβαινόντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, προβλέπει νομοσχέδιο...

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Τζ. Μελόνι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αρχικά είχε...
Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Τσίπρας: Δεσμευόμαστε για ένα κράτος αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και δημοκρατικό δίπλα στον πολίτη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ....

Αυτοί είναι οι μοναχικοί μαχητές JTAC/JFO: Κρύβονται πίσω από τα «χειρουργικά» χτυπήματα – Ο...

Η ομάδα JTAC των Πεζοναυτών της 32ηςΤαξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» αποτελεί ένα από τα παραδείγματα των εξειδικευμένων Στελεχών από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων Όσο...

Μπλίνκεν: “Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16”

Την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία «στηρίζει την αναβάθμιση και τη πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας...

Ελληνοτουρκικά: «Αποκλιμάκωση ναι, εφησυχασμός όχι» το μήνυμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -«Αναπνευστήρ» στο Αιγαίο...

Ενώπιον της νέας πραγματικότητας επί του πεδίου αλλά και της διπλωματικής προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας οι Ένοπλες Δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ούτε ζάρια ούτε καζίνα. Εγώ τα έτρωγα αλλού»

Ο αγαπημένος τραγουδιστής μίλησε για τα βήματα του ως καλλιτέχνης αλλά και για τη...