Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μάτι Αττικής: Στη Βουλή η μήνυση Φύτρου κατά Σκουρλέτη και Τόσκα για την τραγωδία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η μήνυση κατά των πρώην υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που κατέθεσε τον Αύγουστο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Βαρβάρα Φύτρου που έχασε τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η μήνυση διαβιβάστηκε σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που ορίζει την αμελητί αποστολή στη Βουλή δικογραφιών προκειμένου να ελεγχθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, χήρα του Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα της 13χρονης Εβίτας και του 11χρονου Αντρέα που βρήκαν και οι τρεις τραγικό θάνατο στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι Αττικής.

Η μηνύτρια, της οποίας ξεκληρίστηκε η οικογένεια, παράλληλα στη μήνυσή της στρέφεται και εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του προσφάτως παραιτηθέντα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη Καπερνάρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο. Κατά τον κ. Καπερνάρο η μήνυση της κ. Φύτρου θα ανοίξει το δρόμο για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από τη Βουλή.

Η μήνυση της Βαρβάρας Φύτρου στρέφεται ακόμα και κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς Κων/νο Τσουβάλας, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Τι αναφέρει η μήνυση

«Όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, ενώ εγνώριζαν ότι η πολιτική προστασία είναι ανίκανη να αντιδράσει, ενώ εγνώριζαν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τις δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφής, επέλεξαν να αποδεχθούν και να συμβιβασθούν με την πραγμάτωση του κινδύνου που έβλεπαν να έρχεται με συγκεκριμένο τρόπο και που θα επέφερε, όπως και έγινε τον θάνατο των οικείων μου. Τις πράξεις τους δε αυτές και τις παραλήψεις τους υποστύλωναν στη βεβαιότητα ότι:

– Στο παρελθόν, σε παρόμοιες περιπτώσεις (πυρκαγιές Ηλείας 2007) οι διώξεις και οι καταδίκες ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα, που συνεπάγεται, ούτε μια ώρα στέρηση της ελευθερίας των καταδικασθέντων.

– Δεν πρόκειται να τιμωρηθούν οι έχοντες ασυλία, αφού ποτέ στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπουργοί, δεν κλητεύθηκαν να διευκολύνουν την ποινική δικαιοσύνη, ούτε καν να καταθέσουν ως μάρτυρες

– Το πολιτικό κόστος της διαχείρισης μιας καταστροφής είναι μικρότερο από την πραγμάτωση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες έχουν εντολή και υποχρέωση να εκτελέσουν. Δηλαδή, δεν διάνοιξαν δρόμους, δεν προετοιμάστηκαν για την θερινή περίοδο, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί, δεν υπήρχαν υδροφόρες, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους και εν τέλει δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από όλα όσα ο νόμος ορίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα και η αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες των κρατικών δομών, είχαν ενημέρωση και γνώση: ότι ο τομέας πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε».

Ποιες οι ευθύνες υπουργών

Στη μήνυση της χήρας Φύτρου η οποία κατατέθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της γίνεται αναλυτική αναφορά στις ευθύνες των υπουργών.

Συγκεκριμένα στη μήνυση επισημαίνεται : «Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη», με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο μηνυόμενος Νικόλαος Τόσκας. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπακης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 27η Ιουλίου 2018, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εκ μέρους όλης της κυβερνήσεως, δηλαδή την ευθύνη των λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει, ότι δεν υπάρχει «πολιτικοδικείο» στη χώρα, και δεν δικάζονται πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων, και οποιονδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων.

Περαιτέρω, οι μηνυόμενοι, Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού και η παραίτηση του έγινε δεκτή. Επίσης, αντικαταστάθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδης, αφού προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος. Όμως, το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος για τον συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των ανωτέρω, Παναγιώτης Σκουρλέτης, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό με τους υπολοίπους παραιτηθέντες, υφιστάμενους του.

Και τούτο, διότι, οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεως τους, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23.07.2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξήγοντο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί, απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της «ενημέρωσης» που είχε ο Πρωθυπουργός στο κέντρο Επιχειρήσεων, από τον «συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης» που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί».

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη Καπερνάρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση η με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με τον Κ.Καπερνάρο η μήνυση της οικογένειας θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ,...

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η...