Με επερώτηση στη Βουλή η ΝΔ ζητά εξηγήσεις για το “πλαν Β” της κυβέρνησης

42
Μητσοτάκης: Έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η ΚΟ κατέθεσαν στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση για το «plan X», που ετοίμαζε η Κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και που απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και γίνεται λόγος για «αντιφατικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη ΝΔ, σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια “ανάλυση επιπτώσεων”, ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει “προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”».

«Υπενθυμίζεται ότι, από τότε, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής», σημειώνουν οι βουλευτές και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προσθέτουν:

«Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο “plan X”.

Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμό τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων. Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».

Διαβάστε επίσης:  Η Βουλή "υιοθετεί" τα παιδιά του αδικοχαμένου πιλότου - Τι ποσό θα λαμβάνουν ετησίως

Ακόμα, επικαλούνται δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που, όπως υποστηρίζουν «επιβεβαιώνουν «την ύπαρξη “σχεδίου X”, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με εντολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή «η έκθεση της Επιτροπής του “Σχεδίου Β”, και όλα τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας που κατέληξαν στη σύνταξή της».