ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ! Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου!

84
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ! Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου!
Διαβάζοντας ένα βιβλίο, αποκτάς γνώση και αυξάνεις μέσω της ανάγνωσης τη φαντασία

Βιβλίο, κάτι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο συνάμα. Διαβάζοντας ως το τέλος ένα βιβλίο, δεν παραμένεις ποτέ ο ίδιος άνθρωπος. Το βιβλίο δεν είναι ένα απλό κείμενο, δεν είναι ο συγγραφέας του…

Της Νίκης Κούκου*

Είναι οι εικόνες και τα συναισθήματα που γεννιούνται στον αναγνώστη, είναι η γλυκιά ή πικρή γεύση που αφήνουν οι σελίδες του, είναι η προβολή των δικών του βιωμάτων μέσα στις ιστορίες.

Από την ανάγνωση ενός βιβλίου κρατάμε τα κοινά που έχουμε με τους πρωταγωνιστές, αγωνιούμε για το τέλος και ευχόμαστε για την αποκατάσταση του δικαίου και της αλήθειας. Περιμένουμε το τέλος που θα θέλαμε εμείς ως ιδανικό. Θέλουμε να κλείσουμε την τελευταία σελίδα έχοντας το συναίσθημα του «Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Η ταύτιση λοιπόν, μας οδηγεί στη λύτρωση ακόμη κι αν πολλές φορές δεν διαβάζουμε το τέλος που επιθυμούμε.

Ο Σαίξπηρ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1616, είπε:

«Είναι άριστο βιβλίο εκείνο που το ανοίγουμε με λαχτάρα και το κλείνουμε με κέρδος».

Κι είναι τόσο αληθινό και πάντα επίκαιρο. Πόσες φορές έχουμε ξενυχτίσει για να διαβάσουμε ένα βιβλίο; Πόσοι από εμάς δεν έχουμε διαβάσει σε μέσα μαζικής μεταφοράς; Οι οπαδοί του βιβλίου θα βρουν χρόνο να διαβάσουν ανεξαρτήτως περιστάσεων.

Με την ανάγνωση δημιουργούμε εικόνες, ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, μπαίνουμε σε ρόλους, σκεφτόμαστε με άλλη οπτική, αφομοιώνουμε έννοιες, μαθαίνουμε και εξερευνούμε τον κόσμο, δημιουργούμε κρίση και οξύνουμε το πνεύμα, καθώς υπάρχουν πάμπολλες κατηγορίες βιβλίων που μπορεί να επιλέξει ο καθένας.

Στον Αϊνστάιν ανήκει η φράση : « Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση» .

Όμως, διαβάζοντας ένα βιβλίο, αποκτάς γνώση και αυξάνεις μέσω της ανάγνωσης τη φαντασία. Και είναι διπλό κέρδος.

H UNESCO αποδίδοντας φόρο τιμής στους δύο μεγάλους κλασικούς των γραμμάτων, Σαίξπηρ και Θερβάντες, οι οποίοι απεβίωσαν σαν σήμερα το 1616, όρισε την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Από σήμερα και για ένα χρόνο η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, της αξίζει! Ας την απολαύσουμε σε αυτό το ρόλο, διότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πλήθος εκδηλώσεων που τιμούν το βιβλίο.

* Συγγραφέας του βιβλίου: «Θα με αγαπούσες για πάντα …είχες πει!»