Μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό – Φόβος για νέο 2015

10

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται νέα μεταναστευτική κρίση σαν αυτή του 2015.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνεννόηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, στέλνουν εσπευσμένα τους υπουργούς Εσωτερικών τους σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σύντομα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ και της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, θα επισκεφθούν τις πρωτεύουσες Ελλάσας και Τουρκίας, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο υπουργοί Εσωτερικών προτίθενται να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, ωστόσο, θα ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Μάλιστα, η Γερμανία προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα είναι άγνωστο εάν οι Καστανέρ και Ζέεχοφερ θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής σε κάποιο ελληνικό νησί.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προέταξε το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη».

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.