Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Μέγαρο Μαξίμου: Ο σχεδιασμός μέχρι τις ευρωεκλογές

Για ένα κρίσιμο εξάμηνο – μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου – ετοιμάζονται στην κυβέρνηση, που εστιάζουν στη μάχη με τις τιμές αλλά και στο πεδίο της καθημερινότητας.

Από το Μαξίμου θέλουν να στείλουν σήμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και αναμένεται να κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές. Μέσα στον Ιανουάριο θα ψηφιστεί και ένα δεύτερο κομβικό νομοσχέδιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια «ιστορική μεταρρύθμιση» στην παιδεία.

Κόντρες για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Το θέμα πάντως των μην κρατικών πανεπιστημίων έχει πυροδοτήσει και πολιτικές κόντρες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για το πως βλέπουν οι πολίτες το θέμα. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί» αλλά  το 26% σημειώνει  ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% λέει ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε «δεν ξέρω ή δεν απαντώ».

Την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν πως η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στο πεδίο των τιμών, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα πακέτο μόνιμων μέτρων στήριξης (π.χ. αυξήσεις μισθών και συντάξεων) αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων. «Δεν είναι δυνατόν μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Από το Μαξίμου εστιάζουν σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας, όπως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, η υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 160% του ΑΕΠ, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών κ.α.  Χαρακτηρίζουν δε κεντρικό πυρήνα του σχεδίου της νέας τετραετίας την «σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών», επισημαίνοντας πως μέχρι το 2027 θα υλοποιηθεί  η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ.

Μέχρι τις ευρωεκλογές στόχος είναι να δοθεί έμφαση και σε μια ατζέντα καθημερινότητας, με το βάρος να πέφτει στους τομείς της υγείας, της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης αλλά και στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου. Και αυτό που τονίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως η αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών θα γίνει με ένα «κύμα μεταρρυθμίσεων», καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθεί το θετικό πολιτικό momentum.

Νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Μέσα στην τετραετία έχει πει η κυβέρνηση πως θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που  έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το πότε θα κατατεθεί παραμένει ασαφές, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» τo 20% λέει «θα επιθυμούσα να επιτραπεί»,  το 32% δηλώνει «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί», ενώ το 10% δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει. Την ίδια στιγμή ένας στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνει πως θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί.

Στο μεταξύ  το 56% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά» η «σίγουρα αρνητικά» στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;», ενώ το  36% απαντά στο ίδιο ερώτημα «σίγουρα θετικά» η «μάλλον θετικά».

Στο ερώτημα «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, ενώ το 6% δηλώνει «δεν ξέρω – δεν απαντώ».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αντίπαλος της Ν.Δ. η αποχή

Μετά τις εορτές του Πάσχα εισέρχονται όλοι στην τελική προεκλογική ευθεία για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και βέβαια τα στελέχη όλων των βαθμίδων του...

Ο διπλός στόχος του Ανδρουλάκη

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ναι μεν λένε ότι ο στόχος είναι η δεύτερη θέση, αλλά αποφεύγουν όπως ο...
Και όμως λεφτά υπήρχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές: Πού βάζουν τον πήχη τα κομματικά επιτελεία Ευρωεκλογές:

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική σκηνή και αμέσως μετά το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για ένα μπαράζ περιοδειών προκειμένου να...

Κασσελάκης: Mεταλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα Αμερικάνικου τύπου κόμμα

Με σύμμαχο τη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης μεταλλάσσει σταθερά και γρήγορα τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει μήνυμα...

Το ωράριο καταστημάτων, αγορών και σούπερ μάρκετ – Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Μ. Σάββατο

Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία για αγορές της τελευταίας στιγμής και το Μεγάλο Σάββατο. Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι, ενώ...
Το Μεγάλο Σάββατο – Η κάθοδος του Ιησού στον Άδη!

Το Μεγάλο Σάββατο – Η κάθοδος του Ιησού στον Άδη!

Η Εκκλησία θυμάται την κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η ακολουθία έχει...
καλό Πάσχα

Το newspepper.gr σας εύχεται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

"H υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: Μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα". Γιώργος Σεφέρης Καλή Ανάσταση σε όλους σας!

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντίπαλος της Ν.Δ. η αποχή

Μετά τις εορτές του Πάσχα εισέρχονται όλοι στην τελική προεκλογική ευθεία για τις Ευρωεκλογές...

Ο διπλός στόχος του Ανδρουλάκη

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ναι μεν λένε ότι...

Ευρωεκλογές: Πού βάζουν τον πήχη τα κομματικά επιτελεία Ευρωεκλογές:

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική σκηνή και αμέσως μετά το Πάσχα...

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς...