Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
22.9 C
Athens

Μειώνονται τα κρούσματα και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από το 1

Μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) κάτω από το 1 σε ολόκληρη τη χώρα, παρατηρούν οι επιστήμονες αν και τα ενεργά κρούσματα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα των αρχών του Νοέμβρη.

Ωστόσο, στο λεκανοπέδιο Αττικής έχει παρατηρηθεί μείωση των νέων μολύνσεων κατά 30% και στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μείωση είναι στο 20%.

Τα παραπάνω επισήμαναν η καθηγήτρια Παιδιατρική Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας όμως ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε η κα. Β. Παπαευαγγέλου στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά. Την ίδια σύσταση απηυθηνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή συμπεριφοράς έτσι ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε όλους αυτούς που χάθηκαν από τον κορονοιό, τους ήρωες του συστήματος υγείας και τους άνεργους που δεν έχουν δουλειά εξαιτίας του lockdown.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού ως απαράδεκτα και κακόβουλα και διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής ασθενών Covid-19».

Στη συνέχεια ο κ. Αρκουμανένας μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου στις 18:00 κάθε μέρα για να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία.

Σε ότι αφορά τη σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, ο κ. Π. Αρκουμανέας ανέφερε τα εξής: “Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Και εκείνοι καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς Covid-19».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όσα γράφτηκαν την Κυριακή τα θεωρούμε παντελώς άδικα και αβάσιμα. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και το άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού στη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμή αδιαφορώντας για δημοσιεύματα που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοιό στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που θα προβλέπει ανώτατη τιμή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για το γρήγορο τεστ.

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 87%, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εμβόλιο είπε ότι “εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής από την πλευρά των πολιτών, θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο, όπως της γρίπης”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρήτη: Πέθανε στα 119 της χρόνια, η γηραιότερη σε ηλικία γυναίκα στην Ελλάδα

Η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 119 ετών το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για την Ελένη Μπαρουλάκη, η οποία ζούσε...

Μενίδι: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας της 40χρονης γυναίκας

Στη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας της 40χρονης γυναίκας στη μέση του δρόμου στο Μενίδι προχώρησαν οι Αρχές. Ο δράστης και εν διαστάσει σύζυγός...

Δυστύχημα στα Τέμπη: Αποκαλυπτική η έκθεση εμπειρογνωμόνων – Ποια είναι τα νέα στοιχεία

Σε πορίσματα-φωτιά κατέληξε η τελική έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για...

Βραυρώνα: Στη φυλακή οι γονείς που πέταξαν το βρέφος στα σκουπίδια

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στη Βραυρώνα μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια και με σύμφωνη γνώμη...

Μενίδι: Με πάνω από 10 μαχαιριές σκότωσε τη γυναίκα του – Το προφίλ του...

Με πάνω από 10 μαχαιριές σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του στο Μενίδι, ο άνδρας που αναζητούν οι αρχές και έχει εξαφανιστεί αμέσως μετά...

Ακρίβεια – Τιμές «φαρμακείου» πληρώνουμε για υπηρεσίες

Τιμές… «φαρμακείου» πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτές, τις ταχυδρομικές τους αποστολές, ασφαλιστήρια συμβόλαια και κάθε άλλο επάγγελμα που προσφέρει υπηρεσίες, οδηγώντας...

Σαν σήμερα 16 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1651: Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

ΕΟΔΥ: Έξαρση της μηνιγγίτιδας σημαίνουν τα τρία κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημαίνει ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων,...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...