Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021
18.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναχωρεί για το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963.... Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.

Μείωση των φόρων: Οι πέντε κινήσεις για να βγει ο λογαριασμός

Το βάρος των θεσμών πέφτει στον προϋπολογισμό του 2020 που πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστικός για τη μεγάλη μάχη ως προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για ελαφρύνσεις φόρων, αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί.

Η Αθήνα ελπίζει στην εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην οικονομία για να πείσει τους δανειστές να συμφωνήσουν με τις φοροελαφρύνσεις και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, «αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην εμπιστευτούν και οι θεσμοί;».

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι επενδυτές, η οποία αποτυπώθηκε στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, η κυβέρνηση περιμένει τώρα να ακούσει καλά νέα και από τους ξένους οίκους.

Η αρχή γίνεται από τον οίκο Fitch, η αξιολόγηση του οποίου για την ελληνική οικονομία. Ακολουθεί η Moody’s στις 23 Αυγούστου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές που βαθμολογούνται σήμερα.

Οι οίκοι αξιολόγησης για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα περιμένουν το επόμενο διάστημα να δουν περισσότερα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων όσο και στο πεδίο της φορολογίας.

Οι πιθανότητες αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αυξάνονται έως το τέλος του 2019, με την Ελλάδα να βαθμολογείται σε ΒΒ από ΒΒ-, δηλαδή αναβάθμιση μιας κλίμακας ενδεχομένως τον Οκτώβριο από τον οίκο Standard and Poor’s.

Το έργο της S&P θα είναι πιο εύκολο διότι αφενός διατηρεί θετικό outlook για την Ελλάδα και αφετέρου έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 θα έχει προχωρήσει το κυβερνητικό έργο και θα έχει κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Με το βλέμμα στην αναβάθμιση

Την ώρα που ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώνεται σημαντικά ξεπερνώντας τον Ιούλιο τον μέσο όρο της ευρωζώνης, την καταναλωτική εμπιστοσύνη να εκτινάσσεται σε υψηλό 12 ετών και την πλήρη άρση των capital controls να βρίσκεται προ των πυλών, οι αναλυτές βλέπουν να ανοίγει η πόρτα της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν για να ανέβει η Ελλάδα στην επόμενη επενδυτική βαθμίδα θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ποντάρουν τώρα σε ένα πολύ καλό δεύτερο εξάμηνο τόσο από πλευράς εισπραξιμότητας των φόρων όσο και από πλευράς ανάπτυξης, αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στους θεσμούς.

Και μπορεί ο μεγάλος στόχος να έχει να κάνει με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021, ωστόσο το ισχυρό δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά και ενόψει της κατάρτισης του δύσκολου προϋπολογισμού του 2020.

Οι πέντε κινήσεις για να βγει ο λογαριασμός

Για να βγει ο λογαριασμός του επόμενου έτους, να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και παράλληλα να συμφωνήσουν οι θεσμοί στο μεγάλο πακέτο με τις μειώσεις φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να καταστρώνει τη διαπραγματευτική του γραμμή δίνοντας βάρος σε πέντε κινήσεις:

  1. Εξετάζεται τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών που θα έχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SNPs), τα οποία εντάχθηκαν στη συμφωνία για το χρέος τον περασμένο Ιούνιο, να προσμετρηθούν για την κάλυψη του πλεονάσματος και μάλιστα με έναν τρόπο που θα περνούν μέσω του ΕΣΠΑ βοηθώντας και την ανάπτυξη.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Μια τέτοια αλλαγή των όρων σημαίνει ότι εξασφαλίζεται αυτόματα πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ κάθε έτος έως και το 2022, διευκολύνοντας σημαντικά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

  1. Σχεδιάζεται η αλλαγή της μεθοδολογίας στη μέτρηση και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που θα δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από 300 έως και 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα έσοδα της κάθε χρονιάς.
  2. Στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
  3. Αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έντοκων γραμματίων με φθηνότερες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κόστους.
  4. Προώθηση των δύο σχεδίων για κόκκινα δάνεια. Σε πρώτη φάση θα τρέξει το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η DG Comp είναι πολύ κοντά στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης θεσμικής λύσης. Τα πράγματα θα κινηθούν με διαδικασίες fast track σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ετσι, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τις βαριές επισφάλειες που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θεμιστοκλέους: Νέο mega εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα – Ανοίγουν 110.000 ραντεβού

Την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με το άνοιγμα επιπλέον 110.000 ραντεβού 1ης και 3ης δόσης ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο...

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στον ρόλο του διαχειριστή πολυκατοικίας – Όλα όσα πρέπει να προσέχουν...

Αλλαγές σχετικά με τον ρόλο που «παίζει» ο διαχειριστής τόσο για τη συμμετοχή μιας πολυκατοικίας ή ολιγοκατοικίας στο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ», όσο και σε...

Σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας: “Ξέρουμε που ανήκουμε – προστατεύουμε τη σχέση με τη Ρωσία”

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς μετά και την παρέλευση της περιπέτειας του κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διερεύνηση μιας αυτοτελούς οικονομικής σχέσης Ελλάδος-Ρωσίας, κυρίως...
Κορωνοιός: 1176 κρούσματα - 30 θάνατοι και 406 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 5.899 κρούσματα – 81 νεκροί και 709 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.899 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού (χθες 7.009). Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 81 άτομα (χθες 99), ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς...

Γερμανία: Ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών. Για την εκλογή του...

Μειωμένος ΦΠΑ: Τι ισχύει για νησιά, ακίνητα και προϊόντα!

Νίκη σε πολλαπλά μέτωπα αποτελεί για την Ελλάδα η πολιτική συμφωνία χθες στο Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη. Το υπουργείο Οικονομικών και...

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι: Η ατζέντα και οι στόχοι της συνάντησης

Eφ’ όλης της ύλης τετ α τετ αναμένεται να έχουν σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η τρίτη δόση εμβολίου Pfizer μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19...

Οικονόμου: Σημαντικό πλήγμα για την δημόσια υγεία η μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων

«Σημαντικό πλήγμα για την δημόσια υγεία» χαρακτήρισε την απόφαση μείωσης κατά 80% των τακτικών...

Συντάξεις: Ποιοι εξαιρούνται από τη μείωση

Εννέα περιπτώσεις συνταξιούχων εξαιρούνται από την προβλεπόμενη κατά 30% μείωση της σύνταξης, εφόσον συνεχίσουν...

Mειώνονται συντάξεις χηρείας

Έως τις 31 Αυγούστου, καλούνται 4.700 συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, να...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή