Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
34.1 C
Athens

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε 1 δισεκατομμύριο θανάτους τον επόμενο αιώνα

Έως το 2100, είναι πιθανό οι πλουσιότεροι άνθρωποι να ευθύνονται για το θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου κυρίως φτωχότερων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει ή ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, είναι πιθανό οι πλουσιότεροι άνθρωποι να ευθύνονται για το θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου κυρίως φτωχότερων ανθρώπων κατά τον επόμενο αιώνα.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει πολλές από τις πιο κερδοφόρες και ισχυρές επιχειρήσεις στον κόσμο, είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – επηρεάζοντας τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ζουν στις πιο απομακρυσμένες και με χαμηλά εισοδήματα κοινότητες του κόσμου.

Μια νέα μελέτη προτείνει επιθετικές ενεργειακές πολιτικές που θα επιτρέψουν την άμεση και ουσιαστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνιστά αυξημένο επίπεδο δράσης της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των πολιτών, για την επιτάχυνση της απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, με στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού των προβλεπόμενων ανθρώπινων θανάτων.

«Τέτοιοι μαζικοί θάνατοι είναι σαφώς μη αποδεκτοί. Είναι πραγματικά τρομακτικό, ειδικά για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Τζόσουα Πιρς, επικεφαλής της μελέτης και προεδρος του τμήματος τεχνολογίας πληροφοριών και καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο.

Η αξιολόγηση περισσότερων από 180 άρθρων της επιστημονικής βιβλιογραφίας, με συν-συγγραφέα τον Ρίτσαρντ Πάρνκατ από το Πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Energies».

Οι Πιρς και Πάρνκατ διαπίστωσαν πως η βιβλιογραφία σχετικά με το κόστος της ανθρώπινης θνησιμότητας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκλίνει στον «κανόνα των 1.000 τόνων», μια εκτίμηση ότι ένας μελλοντικός πρόωρος θάνατος προκαλείται κάθε φορά που καίγονται περίπου 1.000 τόνοι ορυκτού άνθρακα.

«Τα μεγαβάτ σημαίνουν κάτι για τους μηχανικούς ενέργειας όπως εγώ, αλλά όχι για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντίστοιχα, όταν οι κλιματικοί επιστήμονες μιλούν για μέρη ανά εκατομμύριο διοξειδίου του άνθρακα, ούτε αυτό σημαίνει κάτι για τους περισσότερους. Μερικοί βαθμοί αύξησης της μέσης θερμοκρασίας επίσης δεν γίνονται αισθητοί. Ο αριθμός των νεκρών, ωστόσο, είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε», δήλωσε ο Πιρς.

«Αν πάρετε στα σοβαρά την επιστημονική συναίνεση του κανόνα των 1.000 τόνων και υπολογίσετε τους αριθμούς, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμύριο πρόωρους θανάτους κατά τον επόμενο αιώνα. Προφανώς, πρέπει να δράσουμε. Και πρέπει να δράσουμε γρήγορα», τόνισε.

Ο Πιρς, ειδικός στην ενεργειακή πολιτική, ελπίζει ότι με την αλλαγή και την αμφισβήτηση της γλώσσας και των μετρήσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες της βιομηχανίας θα κατανοήσουν καλύτερα τις σκληρές αλήθειες σχετικά με την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

«Καθώς οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων γίνονται σαφέστερες, η ζημιά που προκαλούμε στα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές μπορεί όλο και περισσότερο να αποδοθεί στις ενέργειές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν αναγνωριστεί αυτή η άμεση συσχέτιση, οι ευθύνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για να περιοριστούν αυτές οι τεράστιες μελλοντικές ευθύνες και να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές, η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει την καύση ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό, ακολουθώντας μια πιο επιθετική προσέγγιση για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ενεργειακή πολιτική για τον μετριασμό τηςκλιματικής αλλαγής θα πρέπει να εστιάσει στους εξής τομείς:

– Βελτίωση της εξοικονόμησης και της αποδοτικότητας της ενέργειας και ορθολογική χρήση της, υποστηριζόμενη από κυβερνητικά προγράμματα για τις βιομηχανίες, τη γεωργία, τις μεταφορές και τους ιδιώτες

– Πλήρης αντικατάσταση των καυσίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) με καύσιμα μηδενικής περιεκτικότητας σε άνθρακα (π.χ. υδρογόνο, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

– Ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διαχείριση των αποβλήτων άνθρακα και τη φυσική δέσμευση και αποθήκευσή του

– Αντικατάσταση των επιδοτήσεων άνθρακα από φόρους

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, ανεξάρτητα από την ηλικία, το πολιτιστικό ή φυλετικό υπόβαθρο, το φύλο ή τους οικονομικούς πόρους. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να αλλάξει πολύ, πολύ πιο γρήγορα, ξεκινώντας από τώρα», κατέληξε ο Πιρς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Συμμετέχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Οξφόρδη

Στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο Blenheim Palace του Οξφορντσάιρ, συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οικοδεσπότης της Συνόδου θα είναι ο Βρετανός...

Καιρός: Κορυφώνεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες «φωτιά» για 11η ημέρα

Κάτοικοι και τουρίστες σε όλη τη χώρα θα αναζητήσουν δροσιά και σήμερα, Πέμπτη (18/07), καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τοπικά έως και τους 43...

Ψυχικό: Βρέθηκε φωτογραφία του τοπογράφου στο κινητό του 44χρονου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του άτυχου 54χρονου τοπογράφου έξω από την εταιρεία που ήταν συνέταιρος, στο Ψυχικό. Από την συνεχιζόμενη ανάλυση των κινητών τηλεφώνων...

Γαλλία: Αυτοκίνητο παρέσυρε θαμώνες καφετέριας στο Παρίσι – Ένας νεκρός, τουλάχιστον δύο τραυματίες σε...

Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ένας από τους τραυματίες του ατυχήματος που σημειώθηκε το απόγευμα στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού (ανατολικά),...

ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει πως γλίτωσε από τη σφαίρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέο βίντεο δείχνει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από τα πυρά του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς στην Πενσυλβάνια το Σάββατο (13/7). Την στιγμή που ο...

Νίκος Δένδιας: Σκληρή απάντηση στην αήθη επίθεση των Τούρκων για το Κυπριακό

Δηκτική και σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που κατηγορεί τον Νίκο Δένδια πως υπονομεύει τις...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη. Αποφασίσαμε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το...

Η επόμενη Κυριακή που αλλάζει η ώρα: Η νέα ημερομηνία του 2024

Ένας ακόμα γύρος με τα ρολόγια να γυρίζουν κατά μία ώρα, θα έχουμε σε...

Κλιματική αλλαγή: Οι 4 εποχές γίνονται… δύο; – Οι πιο θερμοί μήνες και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Οι 4 εποχές γίνονται… δύο; Η επέκταση της θερινής περιόδου και η συρρίκνωση των...

Γιατί Οι Προβλέψεις Για Την Κλιματική Αλλαγή Είναι Πάντα Τόσο Λανθασμένες;

Εδώ και δεκαετίες λαμβάνουμε προβλέψεις ότι οι άνθρωποι και η χρήση των φυσικών πόρων...