Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
21.4 C
Athens

Μερομήνια: Έδειξαν αυτό που όλοι φοβόμασταν – «Ανοίγει πύλη χιονιά μέσα στον…»

Τα στοιχεία που έρχονται από τις αναλύσεις των ειδικών πάνω στα Μερομήνια, δείχνουν βαρύ τελευταίο 10ήμερο Γενάρη,

κάτι που επιβεβαιώνεται με τις μέχρι στιγμής συνθήκες, καθώς επίσης και πολύ κρύο Φλεβάρη. Από την άλλη, με καλό καιρό αναμένονται οι Απόκριες και όλος ο Μάρτιος. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα τέλη εκείνου του μήνα, όπως και οι αρχές Απριλίου.

Αυτή είναι και η κακοκαιρία που δείχνει πως θα φέρει τα τελευταία χιόνια στη χώρα για το 2024, οπότε το χειμωνιάτικο σκηνικό καταλαβαίνουμε πως μπορεί να άργησε να έρθει, αλλά θα κρατήσει παραπάνω από το συνηθισμένο. Θυμίζουμε πως το Πάσχα φέτος πέφτει στις 5 του Μάη και το περιμένουμε ιδιαίτερα… καλοκαιρινό.

Μερομήνια 2024: Ο καιρός του επόμενου τριμήνου

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Τι είναι τα Μερομήνια

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα Μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου

Σήμερα Πέμπτη, 9 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίου Χριστοφόρου μάρτυρος, Προφήτου Ησαΐα, Άγιος Νικόλαος ο νέος ο εν Βουνένοις. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας.
Ένοπλη ληστεία με τραυματία σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Ποια πρατήρια καυσίμων πρέπει να αποφεύγεις – Το κόλπο που δελεάζει

Η χαμηλότερη τιμή των καυσίμων εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους οδηγούς αλλά και έναν σημαντικό κίνδυνο που θα πρέπει κανείς λάβει...
Θεσσαλονίκη, καπνεργάτες, 1936,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Μαΐου η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1936...Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Εμπνευσμένος από τους...

Νέο βίντεο της ΕΛ.ΑΣ.: “Ωραίο το make up αλλά πιο ωραίο το κεφάλι σου...

Στο νέο βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέβηκε την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες που οδηγούν ή επιβαίνουν σε μηχανές να φορούν πάντα...

Ενδοοικογενειακή βία: Έξαρση των περιστατικών καταγράφηκε τις ημέρες των εορτών

Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα είχαμε 752 καταγγελίες στην Άμεση Δράση για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με τους αστυνομικούς να διαχειρίζονται, μόνο σε μία εβδομάδα, 488...

Καιρός: Ισχυρές οι βροχές έως την Παρασκευή – Σε πτώση η θερμοκρασία

Πολλές θα είναι οι βροχές Πέμπτη και Παρασκευή με πτώση της θερμοκρασίας και σκόνη στα νότια, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Από το...
Πυρκαγιά στο Μάτι: Κατέθεσε για πρώτη φορά η γυναίκα που έχασε την οικογένειά της

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Επανεξέταση της υπόθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δρομολόγησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, καθώς άσκησε έφεση κατά της απόφασης που προκάλεσε αντιδράσεις, όταν το δικαστήριο,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα πάντα θα «ντυθούν» στα λευκά: Χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπουν τα Μερομήνια

Τα πάντα θα «ντυθούν» στα λευκά σύμφωνα με τα Μερομήνια, καθώς έρχονται χιόνια και...

Καιρικός «όλεθρος» από τα Μερομήνια: «Χιόνια μέχρι τον Φλεβάρη…»

Τα Μερομήνια προβλέπουν καιρικό «όλεθρο» για τον φετινό χειμώνα, καθώς θα έχουμε πολικό ψύχος...

«Στάμπα» χιονιού από τα Μερομήνια – «Πρωτοχρονιά με πολικό ψύχος και λευκή αποκριά…»

Τα μερομήνια κάθε έτους προβλέπονται με βάση τις καιρικές συνθήκες του πρώτου δωδεκαήμερου του...