Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Μεσανατολικό: Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας – 1.200 νεκροί στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα στη διάρκεια της νύκτας (Χαμάς)

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς.

Μεσανατολικό: Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε το OCHA σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, προειδοποιώντας πως αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα «συνεχίσει να αυξάνεται». Πρόσθεσε πως άλλοι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

Αφότου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπέλυσε το Σάββατο άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου τού κήρυξε πόλεμο, οι νεκροί συνολικά ξεπέρασαν τους 3.600, αν προστεθούν άμαχοι, στρατιώτες του Ισραήλ και παλαιστίνιοι μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πάνω από 1.000 κτίρια, ενώ άλλα 560, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, είναι πλέον αδύνατο να κατοικηθούν, σύμφωνα με το OCHA, το οποίο επικαλείται τις παλαιστινιακές αρχές.

Σχεδόν 175.500 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε 88 σχολικά κτίρια που διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πρόσθεσε το OCHA.

Άλλοι εκτοπισμένοι –πάνω από 14.500– βρήκαν καταφύγιο σε 12 δημόσια σχολεία, ενώ, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του OCHA, σχεδόν 74.000 φιλοξενούνται από συγγενείς ή γείτονες και πολλοί άλλοι σε χώρους λατρείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας «από την κλιμάκωση των 50 ημερών (κατά τη διάρκεια) των εχθροπραξιών του 2014», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εξάλλου το να καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες «γίνεται ολοένα πιο περίπλοκο» για τους πάντες στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους εκτοπισμένους, προειδοποίησε το OCHA.

Τουλάχιστον 1.200 νεκροί στο Ισραήλ

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς: πλέον έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού), με βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter).

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε πως οι νεκροί «ξεπέρασαν τους 1.000», ενώ άλλοι 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες», συνόψισε ο αντισυνταγματάρχης Κόνρικους αναφερόμενος στην επίθεση, την πιο πολύνεκρη από ιδρύσεως κράτους.

Ακόμη 50 άνθρωποι θεωρείται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους μόνο σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας, 450 συνολικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, με άλλα λόγια οι νεκροί συνολικά είναι πάνω από 2.000, ενώ το ισραηλινό επιτελείο ετοιμάζεται να διατάξει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο...

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε, για πρώτη φορά, να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων...
Βόρεια Μακεδονία: «Μάχη» με την αποχή και τον καιρό στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Βόρεια Μακεδονία: Στον αέρα η συμφωνία των Πρεσπών μετά τη σαρωτική νίκη του VMRO...

Συντριπτική νίκη κατήγαγε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζοντας τα πάντα...

Αναβρασμός στα ξένα πανεπιστήμια: Κύμα αντιδράσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη κατά του πολέμου στη Γάζα

Το κίνημα αλληλεγγύης, κυρίως στην Παλαιστίνη και κατά του πολέμου στην Γάζα εξακολουθεί να ταράζει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και πολλοί τραυματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο George Washington στην...

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές του με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Στην χαμηλότερη τιμή του από τα μέσα Μαρτίου υποχώρησε το πετρέλαιο, με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα αυξημένα αμερικανικά αποθέματα...

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί – “Τελευταία ευκαιρία” στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του...

Νότια Αφρική: 7 νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου

Αγωνία για τους παγιδευμένους Σωστικά συνεργεία ενέτειναν χθες Τρίτη τις προσπάθειές τους για να βρουν και να βγάλουν δεκάδες εργάτες παγιδευμένους στα συντρίμμια κτιρίου υπό...

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο στο έδαφος, όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η...

Αναβρασμός στα ξένα πανεπιστήμια: Κύμα αντιδράσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη κατά του πολέμου στη Γάζα

Το κίνημα αλληλεγγύης, κυρίως στην Παλαιστίνη και κατά του πολέμου στην Γάζα εξακολουθεί να ταράζει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Η...

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί – “Τελευταία ευκαιρία” στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας,...

Χαμάς: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται έναν πόλεμο εξόντωσης και συστηματικής πείνας

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την έφοδο του Ισραήλ στο πέρασμα...