Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
35.3 C
Athens

Μεταλλαγμένοι που πιάστηκαν στις κάμερες

Όταν το θέμα είναι οι μεταλλαγμένοι άνθρωποι, το μυαλό μας σχεδόν αυτόματα πηγαίνει στους X-Men:

μια φανταστική ομάδα μεταλλαγμένων ανθρώπων που γίνονται υπερήρωες, κάποιοι καλοί, κάποιοι άλλοι κακοί και, φυσικά, τους συναντούμε να πρωταγωνιστούν σε μια μεγάλη ποικιλία σειρών κόμικς από την εταιρία Marvel Comics.

Τα τελευταία χρόνια είναι διαδεδομένοι μέσα από κινηματογραφικές ταινίες. Άραγε, θα μπορούσαν να υπάρχουν στην πραγματικότητα;

Οι άνθρωποι μεταξύ τους διαθέτουν εντυπωσιακά παρόμοιο γονιδίωμα. Μικρές παραλλαγές και διαφοροποιήσεις στο DNA θα μπορούσαν να αλλάξουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, αλλά ενδεχομένως και την δομή του. Αυτό αφορά μεμονωμένα άτομα και σπάνια μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ή έναν μικρό πληθυσμό, όπως για παράδειγμα ένα χωριό ή μία ολόκληρη πόλη, Σίγουρα, όμως, θα ήταν απλά ξεχωριστοί από τους υπόλοιπους ή θα ξεχώριζαν με μια ματιά, είτε φυσιογνωμικά είτε από τις πιθανές ικανότητες ή/και δυνατότητες που πιθανόν να διέθεταν.

Σε τι και πως, λοιπόν, θα μπορούσαν οι μεταλλαγμένοι άνθρωποι να διαφέρουν στην πραγματικότητα από τους κανονικούς και συνηθισμένους; Ένα υπαρκτό παράδειγμα είναι η ανοσία ανθρώπων σε ορισμένους ιούς και ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι οργανισμοί αυτοί δεν διαθέτουν μία πρωτεΐνη που ο τάδε ιός χρησιμοποιεί σαν κερκόπορτα για να εισβάλει σε αυτόν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν το σώμα παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και αυτό κάνει τον άνθρωπο ικανό να αντέχει σε περιβάλλοντα με μικρή περιεκτικότητα οξυγόνου, ένα γεγονός που κάνει ανθρώπους που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, όπως στο Θιβέτ, να αντέχουν. Παράλληλα μπορούν να επιβιώνουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Για να αναφερθούμε σε μια ακόμα περίπτωση, είναι και εκείνη των ανθρώπων που με λιγότερες από έξι ώρες ύπνου την ημέρα, κάθε μέρα, μπορούν να λειτουργούν όπως εμείς που χρειαζόμαστε οκτώ και περισσότερες, χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, ή άλλων σοβαρών παθολογικών προβλημάτων. Βέβαια, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις που τυχαίνει να διαθέτουν κάποιοι μεταλλαγμένοι άνθρωποι δεν είναι τόσο εντυπωσιακές όσο να είχαν, ας πούμε, ατσάλινα κόκκαλα όπως ο Γούλβεριν. Κι όμως! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν κυριολεκτικά και τέτοιοι αφού υφίστανται και εξετάζονται από την επιστήμη.

Ατσάλινα οστά και υδάτινες ιδιότητες

Πρόκειται για τους Africaners, οι οποίοι είναι μια νοτιοαφρικαική εθνοτική ομάδα που προέρχεται κυρίως από Ολλανδούς εποίκους που έφτασαν για πρώτη φορά στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας τον 17ο και 18ο αιώνα. Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν το ακριβώς αντίθετο σωματικό πρόβλημα της οστεοπόρωσης.

Δηλαδή, αντί όσο γερνούν να τείνουν σε μια προοδευτική αποδυνάμωση της μάζας των οστών τους, αναπτύσσουν μια πολύ ιδιαίτερη πυκνότητα στα κόκαλά τους, η οποία συνεχώς αυξάνεται όσο ζουν. Μάλιστα, έχουν τόσο μεγάλη αντοχή που τα οστά τους συμπεριφέρονται σαν άθραυστα ακόμα και μετά από σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Αυτοί κι αν είναι μεταλλαγμένοι! Με ιδιότητες που πλησιάζουν αρκετά κάποιες από τις φανταστικές της Marvel.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις, όπωςη φυλή Bajau  του Αρχιπελάγους της Νοτιοανατολικής Ασίας που χάρη σε μετάλλαξη του γονιδιώματός τους, μπορούν να προσαρμόζονται άνετα κάτω από τη θάλασσα σα να είναι αυτή το φυσικό τους περιβάλλον και όχι η ξηρά.

Αυτές ήταν λίγες γενικές περιπτώσεις όπου μεταλλαγμένοι άνθρωποι ζουν και υπάρχουν, όμως, σε πάρα πολύ μικρά ποσοστά σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό. Πέρα, όμως, από όλες αυτές υπάρχουν και πολλοί γνωστοί, επώνυμοι μεταλλαγμένοι άνθρωποι που τους αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός ή/και η κινηματογραφική κάμερα.

Επώνυμοι μεταλλαγμένοι

Στη συνέχεια ακολουθούν ιατρικά παραδείγματα επαληθευμένων ανθρώπινων ικανοτήτων που προκύπτουν από μικρές αλλαγές στον γενετικό κώδικα. Μπορεί να μην αγγίζουν τόσο το επίπεδο των υπερηρώων της Marvel, όμως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και σίγουρα, κάποιες από αυτές τις δυνάμεις ή ικανότητες, είναι αξιοζήλευτες και σίγουρα θα θέλαμε να τις είχαμε κι εμείς, ενδεχομένως και εσείς.

Ο Φινλανδός Ολυμπιονίκης του σκι Eero Mantyranta είχε την ικανότητα να μεταφέρει 50 τοις εκατό περισσότερο οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός του, ένα χαρακτηριστικό που είναι αρκετά πλεονεκτικό σε αγώνες αντοχής. Άνετα μπαίνει στη λίστα του βιβλίου “Μεταλλαγμένοι Άνθρωποι” – αν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Ο Liam Hoekstra. ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο το 2009 ως το «δυνατότερο παιδί του κόσμου», έχει μια σπάνια γενετική κατάσταση κατά την οποία το σώμα του αποκλείει μια πρωτεΐνη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των μυών. Άνθρωποι ή ζώα με αυτήν την ανεπάρκεια τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερους μύες με ελαχιστότερο σωματικό λίπος, μια εγγενής υπερδύναμη! Αυτό καθιστά τον Liam Hoekstra να είναι, απολύτως φυσικά, πιο δυνατός από όλους τους συνομηλίκους του, χωρίς να κάνει καμία προπόνηση. Πόσοι καθημερινοί άνθρωποι δεν θα ήθελαν να είναι μεταλλαγμένοι με αυτή την ικανότητα;

Ο Michel Lotito ήταν Γάλλος διασκεδαστής γνωστός ως Monsieur Mangetout ή “ο κύριος που τα τρώει όλα”. Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μισέλ έτρωγε κάθε είδους μη φαγώσιμων αντικειμένων: από γυαλί, καουτσούκ, μέταλλο και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε τα οποία συχνά απολάμβανε με ορυκτέλαιο. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματά του ήταν η κατανάλωση ενός ολόκληρου αεροπλάνου Cessna 150, το οποίο έφαγε σε μικρά κομματάκια μέσα σε διάρκεια δύο χρόνων. Υπάρχουν δύο πράγματα που συμβαίνουν εδώ: Πρώτον, ο Michel φάνηκε να πάσχει από μια διαταραχή γνωστή ως Pica, η οποία χαρακτηρίζεται από την όρεξη για μη αναλώσιμα τρόφιμα όπως βρωμιά, πετρώματα και μέταλλα. Αλλά αυτό που κάνει τον Μισέλ πραγματικά αξιοσημείωτο είναι η αφύσικα παχιά επένδυση στο στομάχι και τα έντερα που του επέτρεψαν να τρώει αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και να καταναλώνει τοξικές ουσίες, που θα είχαν σκοτώσει ένα οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.

Η ηθοποιός Marilu Henner έχει μια πάθηση γνωστή ως υπερθυμία, ή αλλιώς την ικανότητα να θυμάται κάθε μικροσκοπική, ηλίθια λεπτομέρεια από τη ζωή της, δεκαετίες πίσω. Και όταν λέμε “κάθε”, εννοούμε πραγματικά κάθε λεπτομέρεια (π.χ. τι χρώμα είχε το τέταρτο στη σειρά μανταλάκι από τη μπουγάδα του γείτονα πριν είκοσι χρόνια μια συγκεκριμένη ημερομηνία [δικό μας παράδειγμα]). Η Marilu είναι μόνο μία από τις 25 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις υπερθυμίας, που της επιτρέπουν να εντοπίσει τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής της σχεδόν κάθε μέρα. Μάλλον, αρκετά ενοχλητική ιδιότητα όσοι μεταλλαγμένοι τυχαίνει να την έχουν.

Ο Javier Botet, Ισπανός ηθοποιός, γνωστός μέσα από την ταινία του 2018 Slender Man, έχει μια γενετική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Marfan, η οποία επηρεάζει τον συνδετικό ιστό σε όλο το σώμα. Τα άτομα με Marfan τείνουν να είναι ασυνήθιστα ψηλά, με μακριά άκρα και δάχτυλα ενώ έχουν εκπληκτική ευελιξία, όπως μπορείτε να δείτε σε δοκιμαστικά πλάνα από την ταινία τρόμου Mama.

Ο Άγγλος τραγουδιστής Ozzy Osbourne της heavy metal μουσικής σκηνής, γνωστός από την συμμετοχή του στο συγκρότημα Black Sabbath είναι ακόμα ζωντανός παρά τις αμέτρητες καταχρήσεις σχεδόν κάθε είδους. Πως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση μπορεί να οφείλεται στις “μεταλλαγμένες υπερδυνάμεις του για πάρτι”! Πραγματικά. το 2010, σε αλληλουχία του γονιδιώματός του, οι ερευνητές φαίνεται να δήλωσαν ότι βρήκαν αρκετές παραλλαγές γονιδίων “που δεν είχαν ξαναγίνει”. Βρίσκονται, ίσως χωρίς έκπληξη, σε περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τον αλκοολισμό και πώς το σώμα του απορροφά τη μεθαμφεταμίνη και άλλα ναρκωτικά. Σίγουρα, το όνομά του θα γραφόταν στην κορυφή του βιβλίου “Μεταλλαγμένοι Άνθρωποι”.

Η Elizabeth Taylor, πασίγνωστη ηθοποιός, «έπασχε» από μια σπάνια κατάσταση γνωστή ως distichia ή distichiasis, στην οποία οι βλεφαρίδες προκύπτουν από ένα ανώμαλο σημείο στο βλέφαρο. Στην περίπτωσή της, η Τέιλορ διέθετε μια διπλή σειρά ή αλλιώς ένα διπλό φυσικό σετ βλεφαρίδων, που την βοήθησε όσο καμία άλλη στην πορεία της ως ηθοποιός. Η distichia μπορεί να προκαλέσει ιατρικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα, αλλά, στην περίπτωση της Ελίζαμπεθ, την οδήγησε στη μεγάλη κινηματογραφική καριέρα, σε παγκόσμια φήμη και, φυσικά, σε αμύθητη περιουσία.

Χωρίς μεταλλάξεις, η εξέλιξη δεν θα ήταν δυνατή – τα είδη δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν νέες ικανότητες ή ιδιότητες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάθε φορά που το γονιδίωμα του ανθρώπου διπλασιάζεται, υπάρχουν περίπου 100 νέες μεταλλάξεις. Κάποιες είναι αρκετά συνηθισμένες ή εντελώς αμελητέες. Ωστόσο, θα ήταν λογικό στο μέλλον, κάποια στιγμή, κάποιοι μεταλλαγμένοι να εκδηλώσουν εξαιρετικές υπεράνθρωπες ικανότητες, δυνατότητες ή ιδιότητες που, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να συγκριθούν με εκείνες των X-men. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διαφημίσεις που άφησαν εποχή!

Διαφημίσεις που άφησαν εποχή! https://www.youtube.com/watch?v=njg1PRO6JZc

Σαν σήμερα 9 Ιουνίου του 411 π.Χ.: Το άγνωστο πραξικόπημα των ολιγαρχικών στην Αρχαία...

Το κίνημα ή πραξικόπημα των ολιγαρχικών έγινε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.) και ανέτρεψε την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία. Ονομάστηκε η «Αρχή...

Το «Μάτι της Σαχάρας»: Ο μυστηριώδης σχηματισμός στη Σαχάρα που φαίνεται από το διάστημα...

Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν Στη δυτική πλευρά της Σαχάρας, εκεί που εκτείνεται η περιοχή Αντράρ στη Μαυριτανία, ανάμεσα...

Κίνα: Εγκαινιάστηκε το πρώτο νοσοκομείο Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο το οποίο επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη και να ανοίξει την πόρτα...
Σελήνη: Οι κινέζοι στέλνουν για πρώτη φορά διαστημικό σκάφος στην σκοτεινή πλευρά

Σκάφος της Κίνας προσσεληνώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Σκάφος-ανιχνευτής το οποίο εκτόξευσε η Κίνα στις αρχές Μαΐου προσεδαφίστηκε στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, προκειμένου να συλλέξει δείγματα, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέο ορόσημο...

Όταν Απαγορεύτηκαν τα Ελληνικά Ονόματα

Επειδή η διάδοση του διαφωτισμού, των επιστημών και της Ελληνικής Παιδείας είχαν ως αποτέλεσμα την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των υποδούλων, πολλοί ήταν εκείνοι...

Ερευνητές αποκάλυψαν τις μυστηριώδεις ιδιότητες ενός σπάνιου ραδιενεργού στοιχείου

Σχεδόν 80 χρόνια αφότου οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά σπάνιο ραδιενεργό στοιχείο που ονομάζεται προμήθειο, μια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βόλος: Νεκρή γυναίκα “κατανάλωσε μολυσμένο νερό”

Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα στον νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός της...

Κωνσταντοπούλου για Κασσελάκη: Έχει μία εικόνα πολιτικού “τουρίστα”

Η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη συνεργασία που της πρότεινε, πως  ο κ. Κασσελάκης...

“Athens Pride 2024”: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο

Λόγω διεξαγωγής εκδηλώσεων στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Athens Pride 2024» στην πλατεία Συντάγματος, το...

Υπόθεση Τοπαλούδη: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα των καταδικασμένων να αναιρκαταδιεθούν τα ισόβια

Την απόρριψη του Αρείου Πάγου στα αιτήματα των δύο καταδικασμένων για την υπόθεση της Ελένης...