ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΟΥΙΛΝΤΕΡΣ: Νόμιμη η απαγόρευση της μαντήλας σε χώρους εργασίας στην Ε.Ε. (βίντεο)

60

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) έκρινε πως είναι νόμιμο το να απαγορεύουν εργοδότες σε γυναίκες υπαλλήλους τους να φορούν δημοσίως «οποιοδήποτε σύμβολο πολιτικής, φιλοσοφίας ή θρησκείας, περιλαμβανομένης της μαντήλας».

Η απαγόρευση, κατά το ΕCJ πρέπει να βασίζεται σε εσωτερικούς κανόνες της εκάστοτε επιχείρησης που απαιτεί από όλους τους υπαλλήλους της να «ντύνονται ουδέτερα» και όχι να βασίζεται σε τυχόν επιθυμία κάποιου πελάτη. Είναι η πρώτη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το ζήτημα της ισλαμικής μαντήλας σε χώρους εργασίας.

Το ECJ πρότεινε στο βελγικό δικαστήριο που προσέφυγε στο ευρωπαϊκό, να γίνει προσπάθεια να βρεθεί θέση εργασίας για την Ατσμπίτα, που δεν θα περιλαμβάνει οπτική επαφή με πελάτες.

Ελήφθη από το ECJ με βάση την υπόθεση απόλυσης της Σαμίρα Ατσμπίτα, εργαζόμενης στη ρεσεψιόν της εταιρίας G4S του Βελγίου, επειδή φορούσε μαντήλα. Η Ατσμπίτα απολύθηκε μετά από τρία χρόνια απασχόλησής της στην εταιρία, επειδή άρχισε να φορά μαντήλα. Η γυναίκα δεν είναι θύμα διάκρισης, έκρινε το ECJ, επειδή η εταιρία απαίτησε ουδέτερο ντύσιμο από όλους τους υπαλλήλους της.

Διαβάστε επίσης:  ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Βρέθηκε μυστηριώδης τεράστια μαύρη σαρκοφάγος και κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα (Φώτο)

Κακές γυναίκες εν δράσει…

Στο μεταξύ αύριο, ανήμερα των ολλανδικών εκλογών, ανοίγει στο Άμστερνταμ έκθεση του κινήματος «Κακές Γυναίκες», η οποία δημιουργήθηκε για να στηλιτεύσει τις αντιισλαμικές ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ακροδεξιού υποψηφίου προέδρου, Γκέερτ Γουίλντερς. Ο Γουίλντερς εδώ και χρόνια έχει κάνει σημαία του την απαγόρευση της μαντήλας. Στην έκθεση, Τραμπ και Γουίλντερς, εμφανίζονται με… μαντήλες. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, πριν την επίσημη έναρξη της θητείας του Τραμπ.