Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
6 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 27 π.Χ..... Ο τίτλος Αύγουστος απονέμεται για πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στο Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.

Μίκης Θεοδωράκης: «Ο Έλληνας στα δύσκολα θα γίνει ραγιάς ή ήρωας»

Για την κατοχή, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ, την Ρωμιοσύνη αλλά και τον θάνατο, μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Αν η αγάπη του Μίκη είναι η μουσική, το πάθος του είναι η Ρωμιοσύνη. Για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, η Ρωμιοσύνη «υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα, αδιάφορο αν στην επιφάνεια της ζωής μας επικρατούν δυνάμεις που ανήκουν στο χάος» τονίζει ο ίδιος.

Ο Έλληνας, ραγιάς ή ήρωας

Στο παρελθόν ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες δεν είναι ώριμοι και έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα. Σήμερα θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν τις συνέπειες της πολιτικής της υποτέλειας από το μνημόνιο και μετά. Την απόλυτη φτώχια και την τελική καταστροφή του λαού και της χώρας που πλησιάζει με γοργά βήματα.

Στην ερώτηση για το τι τον τρομάζει περισσότερο για το μέλλον αυτού του τόπου, τόνισε ότι ο Έλληνας υποχωρεί μπροστά στην πίεση – επίθεση ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος διαφυγής. Όταν όμως ακουμπήσει η πλάτη του στον τοίχο, τότε γίνεται ήρωας ή ραγιάς.

Εκείνο που τον στεναχωρεί είναι μήπως μπούμε στο σκοτάδι ενός εθνικού ραγιαδισμού από τον οποίο δεν ξέρει πώς και πότε θα βγούμε στο φως, τονίζοντας ότι δεν του αξίζει μετά από όσα δύσκολα έχει περάσει, να βλέπει τον λαό μας σε αυτή τη κατάντια.

Έχει περάσει δύσκολα στην κατοχή, αλλά δεν θυμάται να έχει ξαναδεί ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ένα λάχανο, σημειώνοντας ότι θυμάται από τότε που ήταν στον ΕΛΑΣ ότι «πεινασμένους και τους αρρώστους δεν τους αφήναμε έτσι. Τους φροντίζαμε παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες τους».

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στην συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα εθνικά σύμβολα, όπως εκείνος και ο Γλέζος πρέπει να συμμετέχουν στην πολιτική, διαφορετικά «θα μας κυβερνούν “δόκιμοι” πολιτικοί και δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι».

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Μίκης θυμάται και την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας του είχε προτείνει να συνεργαστούνε και ο μουσικοσυνθέτης απάντησε με δύο ερωτήματα: «Τα κόμματα είναι σαν βαγόνια ενός τρένου που κινείται πάνω στις ράγες που έχει τοποθετήσει η ΕΟΚ και το ΔΝΤ. Εσείς τώρα αγωνίζεστε από τρίτο κόμμα να γίνετε δεύτερο, πρώτο. Αλλά και στη θέση της μηχανής να μπείτε, τι νόημα θα έχει εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε τις ράγες;». Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα.

Το δεύτερο ήταν εάν υπήρχε ένα σχέδιο που θα έδινε λύσεις όταν «η βρύση των παροχών από τους δανειστές θα κλείσει», καταλήγοντας ότι εάν απλώς επιδιώκουν την εξουσία, χωρίς να έχουν βρει τρόπο «να αλλάξουν τις ράγες», τότε αυτό που θα κάνουν είναι τυχοδιωκτισμός που μόνο αποτέλεσμα θα έχει την καταστροφή της χώρας και τον εξευτελισμό της Αριστεράς.

Στο πώς θα άλλαζε τις ράχες ο Τσίπρας, ο Μίκης, στην συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα, απάντησε ότι τον είχε συμβουλέψει να προχωρήσει την ΑΟΖ, δίνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο με προϋπόθεση όλων να είναι ο πάντα ενωμένος λαός.

Για να γίνει αυτό έπρεπε καταρχήν να προβληθούν επιχειρήματα και αποδείξεις στον λαό, να πειστεί ότι οι πηγές του εθνικού μας πλούτου είναι τόσο μεγάλες ώστε να είναι αυτάρκης και αυτοδύναμος και να εξασφαλίσει μια πρωτοφανή ανάπτυξη και άνοδο σε όλους τους κλάδους της εθνικής ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την παράθεση των σκέψεών του στο Έλληνα πρωθυπουργό, ο τελευταίος του είπε ότι: «σου στέλνω αύριο εδώ τον Λαφαζάνη και τον Κοτζιά να τους τα πεις». Ωστόσο, ακόμη τους περιμένει…

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μίκης Θεοδωράκης, στην συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα, σημείωσε ότι όταν βρέθηκε στο σταυροδρόμι να επιλέξει τον λαό ή την κυβέρνηση, επέλεξε την εξουσία χωρίς να έχει υπολογήσει σωστά τον συσχετισμό των δυνάμεων.

Η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον Μητσοτάκη

Ο ιστορικός μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε στα κόμματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά κόμματα, αλλά μόνο ένα αντέχει. Το ΠΑΣΟΚ!

Παρά τα χαμηλά ποσοστά το κόμμα προσπαθεί να ανακάμψει, ωστόσο η νοοτροπία του ζει και βασιλεύει. «Ζει και βασιλεύει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Τσίπρας ΠΑΣΟΚ είναι κατά βάθος (…) Φοβάμαι ότι ζει και βασιλεύει και στη ΝΔ», σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Ο Κυριάκος είναι τεχνοκράτης, αλλά το κόμμα του είναι ΠΑΣΟΚ. Φοβάμαι ότι θα τα βρει δύσκολα…» πρόσθεσε.

Χαίρομαι τα ελληνόπουλα που φεύγουν για σπουδές και επιστρέφουν

Ο μεγάλος Έλληνας, στην συνέντευξή του, αναφέρθηκε και στους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Τόνισε ότι χαίρεται να τους βλέπει να επιστρέφουν στο τόπο τους, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν εκεί.

Με αφορμή αυτή την αναφορά θυμήθηκε ένα περιστατικό με έναν Έλληνα φοιτητή που σπούδαζε στο Λονδίνο και ήθελε να τον συναντήσει. Ο Μίκης δεν είχε διάθεση για συναντήσεις εκείνη την ημέρα, ωστόσο εκείνος επέμενε και δεν έφευγε.

Τελικά αναγκάστηκε να τον δεχτεί. «Ήρθα μόλις από το Λονδίνο και ήθελα να σας γνωρίζω, κύριε Θεοδωράκη. Πιστεύω ότι πρέπει να αναμειχθείτε πιο ενεργά στη πολιτική διότι με τη δική σας προσωπικότητα μπορείτε να πετύχετε πολλά», του είπε ο φοιτητής. Ο νεαρός είπε και το όνομά του: «λέγομαι Γιάννης Αλαφούζος», πρόσθεσε ο Μίκης.

Ο Ζορμπάς και ο θάνατος

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν φοβάται να μιλήσει για τον θάνατο, τον οποίο αποκαλεί «αποχαιρετισμό». Με αφορμή αυτό ο εμβληματικός καλλιτέχνης θυμήθηκε πώς είχε καταφέρει να γλυτώσει τον θάνατο, όταν οδηγήθηκε μπροστά στον βασανιστή Λάμπρου.

Καθώς εκείνος κοιτάζοντάς τον με παγωμένο βλέμμα, τον ρώτησε εάν ξέρει ότι η ζωή του δεν κοστίζει τίποτα. Τότε ο Μίκης φοβήθηκε πολύ και άρχιζε να τραγουδάει νότες: «Παράμ, παρά, παράμ…

«Τι είναι αυτό ρε» τον ρωτάει. Ο Ζορμπάς του απαντάει ο Μίκης και πρόσθεσε: «Η μουσική του “Ζορμπά”. Αν πεθάνω, κάθε φορά που θα ακούγεται θα σε κυνηγάει ο “Ζορμπάς”. Και εσένα και τα αφεντικά σου».

«Έτσι νομίζω γλίτωσα. Πρέπει να με γλίτωσε ο “Ζορμπάς”. Αλλιώς ήμουν ξεγραμμένος, καταλήγει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίθεση στο σταθμάρχη: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δύο ανηλίκων

Επίθεση στο σταθμάρχη: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δύο ανηλίκων

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας στους δύο ανήλικους για την επίθεση σε βάρος...
Τη στήριξή της στη Μπεκατώρου εκφράζει και η Μαρία Συρεγγέλα

Τη στήριξή της στη Μπεκατώρου εκφράζει και η Μαρία Συρεγγέλα

Την στήριξη της προς την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και την ελπίδα να βρουν και άλλες γυναίκες το ανάλογο θάρρος για να καταγγείλουν τη βία...
Τι είπε η Μενδώνη για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

Τι είπε η Μενδώνη για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου: «Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό...

Ρόδος: Το σατανικό σχέδιο της ερωμένης – Η άγνωστη συνάντηση με τη γυναίκα του...

Στη φυλακή η γυναίκα που με τις πράξεις και τα μηνύματά της, έκανε εφιαλτική την καθημερινότητα του εραστή της. Τι είπε στην σύζυγό του… Ποινή...

Εορτολόγιο:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 16 Ιανουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο! Επέτειοι και Λοιπές ΕορτέςΗμέρα των Ηρώων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Εθνική...

Επελαύνει ο “Λέανδρος”: Χιόνια, καταιγίδες και παγετός

Με ισχυρές χιονοπτώσεις και "βουτιά" της θερμοκρασίας εκδηλώνεται στη χώρα η κακοκαιρία «Λέανδρος». Και σήμερα προβλέπονται βροχές και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς...

Κακοκαιρία “Λέανδρος”: Προβλήματα και στην Αττική – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο φέρνει η κακοκαιρία "Λέανδρος". Από το πρωί του Σαββάτου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο...

Βρείτε μας

7,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Δείτε τι τατουάζ είχε πάνω του ο ήρωας Κολοκοτρώνης!

Και όμως... ο Κολοκοτρώνης είχε τατουάζ! Τον Ιανουάριο του 1806, δεκαπέντε χρόνια πριν την επανάσταση,...

Το όνομα του «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκου Παπαδόπουλου πήρε προβλήτα στο λιμάνι της Λέσβου

Θέση στην αιωνιότητα πήρε από σήμερα «ο ήρωας του Αιγαίου Κυριάκος Παπαδόπουλος». Ο αξιωματικός του...

Το τελευταίο αντίο στον ηρωικό ψαρά του Ματιού, Κώστα Αρβανίτη

Φίλοι και γνωστοί, στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και απλοί άνθρωποι που...

Πέθανε ο «ήρωας» ψαράς που είχε σώσει δεκάδες ψυχές στην τραγωδία στο Μάτι

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Αρβανίτης. Ο «ήρωας» στο Μάτι, που κατάφερε να...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή