Μήνυμα Κοτζιά στην πΓΔΜ: Ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από συνολική θετική συμφωνία

32
Κοτζιάς για Καμμένο: Αν παίρνει πίσω όσα είπε για τον Σόρος, είναι χαρά μου

Μήνυμα στην πΓΔΜ έστειλε για ακόμη μια φορά ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι για να λάβει η γειτονική χώρα πρόσκληση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει την απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 αλλά και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι «πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes» αλλά και να υπάρξει μια συνολική θετική συμφωνία πριν λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος η Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το θέμα του Αφγανιστάν και τα δυτικά Βαλκάνια. «Είχα, επίσης, μια σειρά συναντήσεων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σημειώνεται ότι το τετ-α-τετ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι το πρώτο που πραγματοποιείται μετά από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

 


«Όσον αφορά στη Ρωσία, έγινε μία συζήτηση, όπου από πλευράς μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ’ ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανα μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς» δήλωσε επίσης, ο κ. Κοτζιάς.

Διαβάστε επίσης:  Η άυλη συνταγογράφηση παρουσιάστηκε επίσημα σε τηλεδιάσκεψη με τον Μητσοτάκη

Στόλτενμπεργκ: Πρόσκληση μετά τη λύση του ονοματολογικού

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Συμμαχία είναι δεσμευμένη στην απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 και ότι μόνο με την επίλυση του ονοματολογικού είναι δυνατή η πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ.

Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε «επιτυχές αποτέλεσμα» για μια κοινώς αποδεκτή λύση.