Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Μητσοτάκης: Έναρξη εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου

«Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε “τείχος” ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέδρευσε το απόγευμα, σε σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου εμβολιασμού, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και επισήμανε ότι «μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εμβολιάζουμε περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα” και εξέφρασε βεβαιότητα ότι “με τους ρυθμούς αυτούς θα τηρήσουμε τον προγραμματισμό, έτσι όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και από την Οργανωτική Επιτροπή της επιχείρησης “Ελευθερία”».

Όπως είπε, “η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά και με βάση τον προγραμματισμό ο οποίος είχε ανακοινωθεί για τον εμβολιασμό των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου στο διάστημα από τις 4 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου”.

“Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία σε επίπεδο νοσοκομείων, αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των γραμμών εμβολιασμού σταδιακά”, τόνισε.

Προτεραιότητα στους άνω των 85

Όπως επισήμανε, «από τις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ξεκινώντας με τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Επιτροπής και από τις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να εγγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας στην άυλη συνταγογράφηση, διότι θα ενημερώνονται αυτόματα με μήνυμα για το ραντεβού τους».

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα”, επισήμανε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ μεγαλύτερες από εμάς, έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς, αλλά προφανώς όσο πιο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το “τείχος” ανοσίας».

16.365 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού και των φιλοξενούμενων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και μονάδες αποκατάστασης καθώς και για τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας την οποία υποστηρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρθηκε, έως σήμερα το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι, ενώ το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις.

“Μειώνεται η επιφύλαξη για τον εμβολιασμό”

“Βλέπω ότι κάθε ημέρα που περνά μειώνεται η επιφύλαξη για τον εμβολιασμό και όσο περισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιάζονται ανώδυνα, χωρίς επιπτώσεις, τόσο πιστεύω ότι θα περνάει το μήνυμα ότι το εμβόλιο δεν είναι απλά αποτελεσματικό αλλά είναι και ασφαλές και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους υγειονομικούς, διότι αυτοί βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή και στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη να προχωρήσει στη συνέχεια ο εμβολιασμός και στον γενικό πληθυσμό”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος επισήμανε ότι “βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια φάση όπου, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα δημοτικά μας σε πρώτη φάση”.

“Αλλά για να μπορούμε να συντηρήσουμε και αυτό το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας το οποίο είχαμε τις γιορτές και ενδεχομένως -γιατί όχι- να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπάνω, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα”, πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ​ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα.

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα. Ο 25χρονος συνοδηγός νοσηλεύεται στο...

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Νεκρός είναι ο άνδρας που νωρίτερα πήδηξε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία. Στο σημείο είχαν σπεύσει δύο οχήματα με 10 πυροσβέστες οι...

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη ξανάρχεται

Αφρικανική σκόνη ήταν, πέρασε αλλά θα ξανάρθει τις επόμενες ημέρες. Μπορεί ο καιρός να είναι αίθριος και η ατμόσφαιρα να «καθάρισε» λόγω και των...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Καιρός: Ήπιος τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες την Ανάσταση και το Πάσχα

Η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε υποχώρησε και πλέον όλοι αναμένουμε τα νεότερα για τον καιρό του Πάσχα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε μια πρώτη...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...