Μητσοτάκης για COVID-19: Η Ελλάδα είναι ασφαλής

13
Μητσοτάκης: Δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για τον COVID-19, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 Έλληνες γιατροί και επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο.

“Οι γιατροί μας και το κράτος έχουν πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας. Η οικονομία μας έχει ξεκινήσει, ο τουρισμός κάνει τα πρώτα οργανωμένα του βήματα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας μας επιτρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση σε όλη την επικράτεια, ενώ ειδικά σχέδια έχουν καταστρωθεί, ώστε να εντοπίζεται, να ιχνηλατείται και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα και γρήγορα κάθε ενδεχόμενο κρούσμα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα εξέπεμψε μήνυμα πως “η εμπειρία της Ελλάδας δίδαξε ότι, όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών», ενώ υπογράμμισε πως το πρώτο κύμα της πανδημίας πρόσφερε χρήσιμα διδάγματα και για την πολιτική ζωή «με πρώτο ανάμεσά τους, την ανάγκη οι κυβερνητικές αποφάσεις να στηρίζονται στη γνώση”. “Να «ακούν» την επιστήμη. Και, όταν χρειάζεται, να υπηρετούν και δύσκολες επιλογές. Έστω κι αν αυτές στην αρχή μπορεί να φαίνονται αντιδημοφιλείς ή ακόμα και ανεφάρμοστες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική επιστημονική πρωτοβουλία της διεθνούς τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών επιστημόνων ελληνικής καταγωγής, απέναντι στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες -γιατροί, ερευνητές, βιοεπιστήμονες και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας- όπου κι αν κατοικούν ή εργάζονται, πρωταγωνιστούν στην υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού: Της ανθρώπινης ζωής!». Συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη ημερίδα «αναδεικνύει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας εκτός συνόρων και υπογραμμίζει τη δύναμη και την ικανότητα του Έλληνα που προκόβει όπου κι αν βρεθεί».

Όπως τόνισε ο κ Μητσοτάκης, η σημερινή τηλεδιάσκεψη περισσότερων από 100 Ελλήνων γιατρών και ερευνητών από 25 χώρες είναι ένα πρώτο βήμα συντονισμού, αλλά και πρόπλασμα για τη συγκρότηση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Ομογενών Γιατρών-Ερευνητών. “Ένας τέτοιος θεσμός θα ενίσχυε τις επιδόσεις τους ως επιστημονικών μονάδων, θα πολλαπλασίαζε, όμως, και την εμβέλειά τους αν τις οργάνωνε σε κοινούς στόχους, θα διεύρυνε το κύρος της χώρας μας και θα τη βοηθούσε να δημιουργήσει κίνητρα, ώστε κάποια στιγμή να «επαναπατρίσει» αυτά τα πολύτιμα μυαλά της Ελλάδας, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι “ο Covid-19 απέδειξε πως κάθε απειλή αυτού του είδους δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν επιλέγει χώρες ισχυρές ή αδύναμες. Δεν διαχωρίζει ανθρώπους με βάση τα εισοδήματά τους. Ως συλλογικός κίνδυνος, συνεπώς, απαιτεί και συλλογική λύση”.

Διαβάστε επίσης:  Ανασχηματισμός προ των πυλών - Όλα τα σενάρια

Αναφερόμενος τέλος στο εμβόλιο σχολίασε ότι “ξέροντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες, εδώ και μήνες, αισιοδοξώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα” και σημείωσε ότι “η κυβέρνησή μας πρωτοστατεί στον αγώνα, ώστε κάθε χρήσιμο φάρμακο -και κυρίως το πολυπόθητο εμβόλιο- να γίνουν προσιτά σε κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη”.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ‘Έλληνες ομογενείς γιατροί και επιστήμονες από 25 κράτη συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές για τον COVID-19 και για τα εμβόλια.

Την οργάνωση και τον συντονισμό είχε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ την επιστημονική επιμέλεια των εισηγήσεων και ομιλιών είχε ο καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cornell και Νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 προβεβλημένοι Έλληνες γιατροί και ερευνητές, ενώ κύριοι εισηγητές ήταν οι Σωτήρης Τσιόδρας, ο Emmanuel Kogevinas από την Ισπανία, ο πολύ γνωστός από το εμβόλιο του Έμπολα -πρωτοπόρος, Γιώργος Γιανκόπουλος της Regeneron και ο καθηγητής του Harvard, Stephanos Kales. Παρέμβαση πραγματοποίησε, επίσης, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, Σπύρος Ζακυνθινός αλλά και 9 Πρόεδροι/Αντιπρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων Ομογενων από Καναδά, 2 απο ΗΠΑ, Αυστρία, Γερμανία, Παναμά, Αγγλία, Ρουμανία και Αυστραλία. Τοποθετήθηκαν, ακόμη, ομογενείς γιατροί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Covid-19 και μετέφεραν τις τοπικές εμπειρίες. Συμμετείχε μεγάλος αριθμός καθηγητών Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι ή Διευθύνοντες πολλών Νοσοκομείων, εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας και κορυφαίοι ερευνητές και επιστήμονες.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις των εισηγητών, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανέδειξε την επιτυχημένη αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα με γρήγορο κλείσιμο (lockdown), χρήση προστατευτικών μέτρων με μάσκες, γάντια, εντατικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, κοινωνική αποστασιοποίηση, ιχνηλάτηση και αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας στα ελληνικά νοσοκομεία.