Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Μητσοτάκης: Η Αν. Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕE

Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αύξησης της αποθήκευσης φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.

Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας υπογράμμισε ότι «θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».

Τέλος επισήμανε πως «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η δήλωση του πρωθυπουργού προσερχόμενος στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ως εξής:

«Σε μια αρκετά πλούσια ατζέντα, εκτιμώ ότι το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη συζήτηση αφορά στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Και θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση.

Όμως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.

Θα έχω την ευκαιρία, στα πλαίσια της συζήτησης, να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα.

Αύριο θα συζητήσουμε εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης, θα τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό αύριο το πρωί».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γεωργιάδης: Έκκληση στους γιατρούς να μην απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Κάνω μια έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν την αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτή η προτροπή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου εάν τελικά επιτύχει...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα

Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επί της Αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Εθνικής Οικονομίας...

Αμετανόητος ο Πολάκης: “Θα το ξαναέκανα”

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κυλικείο της Βουλής, λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή επίθεσή του εναντίον συνεργάτιδας υπουργού που οδήγησε...
"Μπάχαλο" στη Βουλή από τον Πολάκη

Εκτός Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης

Τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...
Κόντρα Πολάκη - Πλεύρη

Βουλή: Επίθεση Πολάκη κατά συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη – Ξέσπασε σε λυγμούς η Λινού

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κατά την σημερινή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, μετά από επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας,...

Άδωνις: Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν στις 7 από τις 8 περιοχές

Λύθηκε το πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στις επτά από τις οκτώ περιοχές, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραιόφωνο του ΣΚΑΙ...
Εγκαίνια της Τράπεζας Θεμάτων για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας

Βορίδης για τη συγχώνευση τραπεζών: Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ....

Το ζήτημα της υγείας, τα ελληνοτουρκικά, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, αλλά και ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας βρέθηκαν πάνω στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού για τους Τούρκους: “Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά όλα καλά”

Ο πρωθυπουργός σε διάλογο που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στους κήπους του προεδρικού...

Ανασχηματισμός …σε δεύτερη φάση!

Αντίστροφα μετράει το γαλάζιο στρατόπεδο για τη δεύτερη φάση των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων στα υπουργεία,...

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα διεκδικεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί τώρα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την...

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των ΑμεΑ

Αναθεωρείται και διευρύνεται εκ νέου ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία...