Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μόνο για αναμνηστική δόση τα επικαιροποιημένα εμβόλια—Σύντομα στην Ελλάδα και τα πλήρως επικαιροποιημένα BA.4/BA.5 της Όμικρον

Η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό, όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και η διαδοχική εμφάνιση διαφόρων μεταλλάξεων παραλλαγών του κορονοϊού, υπαγόρευαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένα προς τα κυκλοφορούντα στελέχη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γνωμοδότησε θετικά για δύο διδύναμα εμβόλια, το comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer, όπως και το spikevax byvalante της εταιρείας Moderna πάλι με την Ο1, την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμού των Ευρωπαϊκών χωρών για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Χθες ο ΕΜΑ έδωσε θετική γνωμοδότηση για προσαρμοσμένο αναμνηστικό εμβόλιο κατά της COVID19 από την BioNTech-Pfizer που στοχεύει τις υποπαραλλαγές Όμικρον BA.4/BA.5 , πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, κάνοντας ένα ακόμη βασικό βήμα για την υποστήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού των κρατών μελών το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η πρώτη παράδοση των νέων εμβολίων, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 400.000 επικαιροποιημένων εμβολίων ΒΑ.1 και την ερχόμενη Τετάρτη ,14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από χθες.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την χθεσινή έκτακτη ενημέρωση υπογράμμισαν ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο με το ΒΑ1. εμβόλιο και να μην περιμένουν να έρθει το BA.4/BA.5. “Η απάντηση επιστημονικά είναι τώρα με το ΒΑ1”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. “Δεν έχει σημασία το ποιο εμβόλιο κάνεις. Είναι να το κάνεις στο σωστό χρόνο”, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Μόνο για αναμνηστική δόση τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Οι πρώτοι δικαιούχοι

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού- δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα- ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό. Από εδώ και στο εξής το βασικό σχήμα θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

  • Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.
  • Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων.

Επαγγελματίες υγείας

Άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα. Όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Τα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά και περιέχουν 15 μικρογραμμάρια νουκλεοσιδίου του αρχικού στελέχους, τους στελέχους Ουχάν και 15 μικρογραμμάρια του νουκλεοσιδίου της παραλλαγής όμικρον. Με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, είτε τοπικές, είτε συστηματικές, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από την Όψη κι απ’ την Κόψη…

Όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες στο Μωρηά και τη Ρούμελη, εκεί στις αρχές του 19ου...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που...