Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Μόσιαλος: Επανήλθε ο ορθολογισμός

«Χρειάζεται να σκεφτούμε ορθολογικά. Υπάρχουν μεγάλες δόσεις ορθολογισμού στην τελευταία ανακοίνωση των μέτρων. Επανήλθε ο ορθολογισμός». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, σχολίασε το μικρό άνοιγμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε σωστή την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας, το άνοιγμα των πάρκων και την επέκταση στους αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως περιέγραψε, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα το οποίο είναι ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, πράγμα που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.

«Τώρα, από τη στιγμή που ανοίγουν κομμωτήρια θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί δεν πάμε και λίγο παραπέρα… Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και click away σε τοπικό επίπεδο. Σε επίπεδο δήμου χωρίς μετακίνηση. Μετά, θα μπορούσε η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της δραστηριότητας».

«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας εκτός των άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε σχολεία και εστίαση ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την προϋπόθεση πως αντέχει το σύστημα υγείας.

«Είναι αξιόπιστα τα τεστ;»

Αναφερόμενος στα τεστ κορωνοϊού που θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και να τα κάνουν μόνοι τους μία φορά την εβδομάδα, ο Ηλίας Μόσιαλος είπε:

«Είναι κάτι χρήσιμο. Υπάρχουν όμως άλλα δύο ερωτήματα. Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; Είναι έγκυρα; Αν μας δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, θα υπάρχει χαλαρότητα. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά (τα τεστ) από τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικούς που το φορτίο δεν είναι αυξημένο».

Σε ερώτηση για το πότε βλέπει ένα φως στο «τούνελ», ο Ηλίας Μόσιαλος απάντησε:

«Πιθανώς να είναι καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά (το Πάσχα). Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, που είναι πολύ οργανωμένοι στη χώρα μας, θα μπορούμε να περιμένουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι πιο πιθανόν να νοσηλευτούν (αν κολλήσουν)… Θα μπορούμε να έχουμε ένα χαλαρότερο καλοκαίρι».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πύργος: Επίθεση σε 17χρονο από άλλα νεαρά άτομα

Πατέρας 17χρονου κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο γιός του δέχθηκε επίθεση από τρείς νεαρούς χθες το μεσημέρι (25/4) στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αγίας...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη 1 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024,...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024 26 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα.

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα. Ο 25χρονος συνοδηγός νοσηλεύεται στο...

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Νεκρός είναι ο άνδρας που νωρίτερα πήδηξε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία. Στο σημείο είχαν σπεύσει δύο οχήματα με 10 πυροσβέστες οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο –...