Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Μπάιντεν: Δεν θα πολεμήσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά θα υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ

Με τη φράση «Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο, αυτός και οι πολίτες της Ρωσίας θα πληρώσουν τις συνέπειες», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε προ ολίγου νέες ισχυρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 να περιορίσουν από κοινού την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί συναλλαγές σε δολάρια, λίρες και γεν.

Οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί στο στρατό της, είπε, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα της Ρωσίας να είναι ανταγωνιστική στην οικονομία υψηλής τεχνολογίας του 21ου αιώνα.

Θα επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές, προκειμένου να είναι σημαντικές οι συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, ενώ θα περιοριστεί περαιτέρω η δυνατότητα χρηματοδότησης ρωσικών επιχειρήσεων.

Θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ ακόμη τέσσερις μεγάλες ρωσικές τράπεζες, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις και στη ρωσική ελίτ και τις οικογένειές τους.

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα εδάφη συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ενισχυθούν οι νατοϊκές δυνάμεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι οι Σύμμαχοι θα στηρίξουν την Ουκρανία, επανέλαβε, εντούτοις, ότι δεν θα σταλούν αμερικανικές δυνάμεις σε ουκρανικά εδάφη.

Τόνισε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια μέσω της συνεργασίας με χώρες παραγωγής ενέργειας.

G7: Η Ρωσία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη

Την ρωσική εισβολή καταδίκασαν οι ηγέτες της G7 -Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Ιαπωνίας- κατά την τηλεδιάσκεψη τους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ επεσήμαναν ότι θα επιβάλουν αυστηρές και συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις έναντι της Μόσχας.

«Αυτή η κρίση συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, με συνέπειες που ξεπερνούν κατά πολύ την Ευρώπη», αναφέρουν οι ηγέτες της Ομάδας των 7 σε κοινό ανακοινωθέν τους, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεισήγαγε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Θέτει εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η κρίση, όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση, «συνιστά σοβαρή απειλή για τους κανόνες διεθνούς δικαίους, με συνέπειες για την Ευρώπη».

Παράλληλα, οι 7 ηγέτες διευκρινίζουν ότι υποστηρίζουν την συνεχή και παραγωγική εμπλοκή και συνεργασία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας με στόχο την σταθερή προμήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλώνουν, παράλληλα, έτοιμοι να δράσουν για να αντιμετωπίσουν αναταραχές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Μέση Ανατολή: Εσπευσμένα σε διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...