Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
24 C
Athens

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν για τη διαφορά ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδυναμία

Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη.

Σε κάποιες μετρήσεις είναι λίγο κάτω από τις περίπου 9,5 μονάδες των ευρωεκλογών. Σε άλλες, όπως αυτή που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, είναι πάνω από τις 10 μονάδες.

Παρ΄όλα αυτά, όσο μπορεί κανείς να υπολογίσει και να λάβει υπόψη του τους πολλούς παράγοντες, αυτό που φαίνεται πλέον εφικτό είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 40% και να έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στις κρυφές δημοσκοπήσεις και όπως προκύπτει από τις διαρροές των κομμάτων και εκεί η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων δείχνει να μεγαλώνει, ενώ ενδιαφέρον έχουν και άλλα στοιχεία, όπως το ποσοστό που θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, ποια άλλα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κτλπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Καρολίνας Παπακώστα και Μυρτώς Λιαλιούτη στα «ΝΕΑ», το μεγαλύτερο ερώτημα για Πειραιώς και Κουμουνδούρου αφορά το μέγεθος της διαφοράς.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία, ωστόσο, δεν είναι πολύ ευνοϊκά για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και όλα δείχνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 33,1% των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να διατηρεί το δικό του ποσοστό, εμφανίζοντας αυξημένη συσπείρωση – το φάσμα της ήττας λειτούργησε ως «καμπανάκι» για τις εκλογές που έρχονται. Οι εκτιμήσεις θέλουν τη διαφορά ανάμεσα στους δύο να είναι διψήφια.

Στη ΝΔ, όμως, θέλουν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς, φοβούμενοι μήπως οι ψηφοφόροι «χαλαρώσουν» μπροστά σε μια σίγουρη νίκη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο από την Πειραιώς δίνουν τη διαφορά περίπου στο μέγεθος των ευρωεκλογών. Τα ποσοστά θα εξαρτηθούν, τελικά, από την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκροή ψηφοφόρων του προς ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25.

Το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε, λένε οι γνωρίζοντες τα στοιχεία, να ελπίζει ακόμη και σε μια μικρή ενίσχυση του 23,8% των ευρωεκλογών.

Κι αυτό επειδή στις μετρήσεις φαίνεται να μπορεί να βουτήξει στις εκλογικές δεξαμενές ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και των μικρών αριστερών κομμάτων – κυρίως δε του Βαρουφάκη.

Βέβαια, όλα δείχνουν πως αυτά είναι και τα μόνα κόμματα από τα οποία μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους. Σε αντίθεση με τη ΝΔ προς την οποία μετακινούνται ψηφοφόροι από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Από τα δεξιά της Δεξιάς, δηλαδή, μέχρι και την Κεντροαριστερά.

Παρατηρείται δε, πίεση πολλών από τα μικρά κόμματα (κάτω του 3%), τα οποία στις ευρωεκλογές συγκέντρωσαν αθροιστικά 21%. Και όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι το συνολικό τους ποσοστό στις εθνικές κάλπες θα είναι πολύ μικρότερο. Περισσότερο ωφελημένη από την υπό συζήτηση πίεση εμφανίζεται η ΝΔ.

Ειδικά δε από τις εκλογικές βάσεις εκείνων που έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν στην αναμέτρηση, όπως το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ. Και τα δυο βρίσκονται πιο κοντά ιδεολογικά στη ΝΔ και η πλειονότητα όσων τα είχαν ψηφίσει κατευθύνονται προς την κεντροδεξιά παράταξη.

Σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται και μια σαφής διαρροή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ – που μένει να φανεί αν θα αναπληρωθεί με εισροές από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν μια έκπληξη της ευρωκάλπης που προηγήθηκε. Κι όμως, η τάση που καταγράφεται στις έρευνες που γίνονται από την επομένη της 26ης Μαΐου δεν είναι ευνοϊκή για την Ελληνική Λύση.

Για την ακρίβεια, μοιάζει να δοκιμάζεται ως προς την απήχηση που μπορεί να έχει στους εκλογείς μέσα στο παραβάν μιας κάλπης όχι και τόσο χαλαρής όσο αυτή των ευρωεκλογών. Υπάρχει, άρα, το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο κόμμα να μην περάσει το κατώφλι του 3%. Βέβαια, επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανότερη για τη ΧΑ. Για πρώτη φορά, σημειώνουν αναλυτές, αυτή απειλείται με οριστική εξαΰλωση.

Τα δυο αυτά ενδεχόμενα ενισχύουν και την προοπτική να αυξηθεί το ποσοστό της ΝΔ, αφού διαφαίνονται ροές ψηφοφόρων αμφότερων των προαναφερθέντων κομμάτων προς εκείνη.

Η έτερη έκπληξη της 26ης Μαΐου, το ΜέΡΑ25, όχι μόνο φαίνεται να διατηρεί αμετάβλητο το 2,99% που πήρε στις ευρωεκλογές, αλλά σε πολλές μετρήσεις δείχνει να ενισχύεται ελαφρά. Γεγονός που ίσως κλειδώνει την είσοδό του στη Βουλή.

Βέβαια, επικρατεί διχογνωμία στους δημοσκοπικούς κόλπους για τις πιθανές επιδόσεις του κόμματος Βαρουφάκη στις εθνικές. Πάντως, οι περισσότεροι θα πόνταραν πιο εύκολα σε μια είσοδο του ΜέΡΑ25 στο Κοινοβούλιο, παρά σε μια της Ελληνικής Λύσης.
Ανοδική τάση για ΚΙΝΑΛ

Οταν η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κεντροαριστερά στελέχη όλων των τάσεων άρχισαν να ζυγίζουν τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις εκλογές που έρχονται.

Η πρώτη τάση, η πιο συναισθηματική, έδειχνε πως οι εκροές προς τη ΝΔ ήταν περισσότερες από τις εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετρήσεις όμως δείχνουν μια ξεκάθαρη σταθερότητα με μικρή ανοδική τάση, επομένως ίσως οι εισροές είναι τουλάχιστον τόσες όσες κι οι εκροές.

Ανάλογα το δείγμα, η τάση είναι πτωτική ή ανοδική, πάντως η μέση τιμή για το ΚΙΝΑΛ κυμαίνεται στα επίπεδα του ποσοστού των ευρωεκλογών.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει η σύσταση του εκλογικού του ακροατηρίου. Σταθερό, παρεμπιπτόντως, εμφανίζεται και το ΚΚΕ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Βουλή: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρε πριν από λίγο την ρύθμιση για την παροχή έργου από...

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψεύδεται

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές της άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης κατά την παρουσία του στο 9ο Οικονομικό...

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση που εισήγαγε στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το...

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Πολωνία: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας

Ολοκληρώθηκαν στη Βαρσοβία οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην...

Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 αλλά όχι για όλους – Ποιοι θα το πληρώνουν

Από το 2025 πάνω από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν θα είναι υπόχρεοι να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος. Το μνημονιακό «χαράτσι» θα καταργηθεί από...

Έρχεται νέο επίδομα 625 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ποια είναι η διαδικασία για...

«Καινούργιο» επίδομα μέχρι 625 ευρώ σε κατηγορία δικαιούχων από την ΔΥΠΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης «άνοιξε» αιτήσεις για τρία νέα επιδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι και...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στο 33%-34% κινείται η ΝΔ στις τελευταίες μετρήσεις – Κλειδώνει τη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, πιέζονται τα μικρά κόμματα

Στο 33% με 34% κινείται η ΝΔ στις πρώτες μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί και δεν έχουν...

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα για την κατοχύρωση της 2ης θέσης μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το γεγονός ότι φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θέση...

Δημοσκόπηση Opinion για το Action24: Στην πιο δύσκολη στιγμή η ΝΔ συγκεντρώνει 34,4% με 21% διαφορά

Στην χειρότερη στιγμή της δεύτερης τετραετίας του Κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται ότι ουσιαστικά δεν έχει...

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις...