Μυθικές Σκιές στην ‘Στέγη’

244

Το Ελληνικό Σχέδιο, με έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία έργων για παιδιά, έχει προχωρήσει από το 2011 σε αναθέσεις σύνθεσης νέων έργων μεγάλης συμφωνικής φόρμας (συμφωνικά έργα, παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων ή συμφωνική ορχήστρα, κύκλους τραγουδιών για φωνή και μικρό ορχηστρικό σύνολο). Μέσα σε 5 χρόνια προέκυψαν οι Μύθοι του Αισώπου του Δημήτρη Παπαδημητρίου, 8 παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα των συνθετών Αχιλλέα Γουάστωρ, Κώστα Κριτσωτάκη, Νεφέλης Λιούτα, Δήμητρας Τρυπάνη και Τάσου Ρωσόπουλου.

Φέτος, ο κύκλος «Το Ελληνικό Τραγούδι» συναντιέται με την ιδέα δημιουργίας έργων για παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, Το Ελληνικό Σχέδιο συνεργάζεται με νέους δημιουργούς που αναδείχθηκαν από τους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού» για τη σύνθεση τραγουδιών, εμπλουτίζοντας έτσι, αυτό το ιδιαίτερο ρεπερτόριο.

Η μυθολογία από την Ελλάδα και χώρες όλου του κόσμου, με ξεχωριστές ιστορίες για φανταστικά και θρυλικά πλάσματα, γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός ανθολογίου τουλάχιστον 20 νέων τραγουδιών. Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν σε δύο συναυλίες  με στοιχεία θεατρικής παράστασης.

Ο Ηλίας Καρελλάς με τις μυθικές φιγούρες του (Κίρκη, Γοργόνα και Ίκαρο)
Ο Ηλίας Καρελλάς με τις μυθικές φιγούρες του (Κίρκη, Γοργόνα και Ίκαρο)

Συνθέτες και στιχουργοί με τα τραγούδια τους ζωντανεύουν τους μυθικούς ή θρυλικούς ήρωες. Τα τραγούδια παρουσιάζονται μέσα στον ιδιαίτερο σκηνικό χώρο που επιμελείται ο Ηλίας Καρελλάς. Ο φανταστικός κόσμος στήνεται πάνω στο παιχνίδι  του φωτός και της σκιάς. Οι τεχνικές του θεάτρου σκιών συνδυάζονται με προβολές και «ντύνουν» τους μύθους όλης της ενότητας. Ο «παραμυθάς» με  μίτο λέξεων του Γιώργου Κοροπούλη ακροβατεί στον κόσμο των πλούσιων ήχων του μουσικού συνόλου, των σκιών και εικόνων του Ηλία Καρελλά παρέα με τον Νάρκισσο, την Πηνελόπη, το Γούλβερ το λυκάκι, τον θρυλικό Ταρζάν και τη χελώνα που κρατά στην πλάτη της ολόκληρο τον κόσμο, και όταν αφήνει τη σκηνή μεταμορφώνεται στον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη.

Διαβάστε επίσης:  Από τον Μολιέρο στον Καραγκιόζη

Ας περιπλανηθούμε τραγουδώντας κάποιους από  τους φανταστικούς κόσμους των μύθων της Ελλάδας και του κόσμου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος

Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Μάκης Καραντωνίου, Νεφέλη Λιούτα, Ηλίας Μαυροσκούφης, Νίκος Παπαδογιώργος, Χρυσοβαλάντης Σωτηρίου, Φένια Χρήστου
Κείμενο αφήγησης: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθετική επιμέλεια-Σκηνογραφία: Ηλίας Καρελλάς
Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης

3 ΔΕΚ 2016 | 18:00
4 ΔΕΚ 2016 | 12:00
Κεντρική Σκηνή
Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800

 

Early Bird από 27 Οκτωβρίου: 7 €
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο, Φίλος, Παιδικό, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα), ΑΜΕΑ & Συνοδός ΑΜΕΑ,  Άνεργοι: 5 €

ΠΗΓΗ:http://www.sgt.grsgt_logo_gr-final_container11