Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Νέα εξέταση αίματος θα μπορεί να απαλλάξει τους καρκινοπαθείς από περιττή χημειοθεραπεία

Οι ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την περιττή χημειοθεραπεία – και τις παρενέργειες της, με τη βοήθεια μίας νέας εξέτασης αίματος η οποία βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές σε περισσότερα από 40 νοσοκομεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης διερευνούν κατά πόσο οι ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου μπορούν να αξιολογηθούν με μια απλή εξέταση αίματος ώστε να προσδιοριστεί αν χρειάζονται χημειοθεραπεία ή όχι. Τα αποτελέσματα από την ίδια εξέταση θα μπορούν επίσης,  να βοηθήσουν στην επιλογή της δόσης για τους ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία, ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί ασθενείς με καρκίνο πρώιμου σταδίου που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λαμβάνουν χημειοθεραπεία ως προφύλαξη επειδή, δεν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος ώστε να γνωρίζει ο θεράπων ιατρός ποιος ασθενής θα έχει επανεμφάνιση της νόσου ή όχι. Έτσι, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Jeanne Tie, κλινική επιστήμονας στο Ινστιτούτο “Walter και Eliza Hall” και ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου “Peter MacCallum”  σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς λαμβάνουν περιττή χημειοθεραπεία.

Και ενώ όπως λέει, η χημειοθεραπεία είναι μια βασική και σωτήρια θεραπεία, δεν χρειάζεται να την κάνουν όλοι οι ασθενείς και με την εξέταση αυτή θα γνωρίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να την παραλείψουν και έτσι να αποφύγουν τις όποιες σοβαρές και συνεχιζόμενες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία.

Βραχυπρόθεσμα όπως λέει, τα άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως πόνο, κόπωση, ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα, προβλήματα αιμορραγίας και αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη. Ενώ, οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα καρδιάς, πνεύμονα, νεύρου και μνήμης και προβλήματα γονιμότητας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Tie, ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα  του «κυκλοφορούντος DNA του όγκου (ctDNA)» στο αίμα θα υποδεικνύει σε έναν ογκολόγο εάν ή όχι ο ασθενής του έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση απομάκρυνσης του καρκίνου του χρειάζεται να ξεκινήσει χημειοθεραπεία για να έχει την καλύτερη πιθανότητα πρόληψης υποτροπής.

Επίσης, εκτός του ότι θα μπορεί δείχνει ποιος ασθενής χρειάζεται να λάβει χημειοθεραπεία, η εξέταση θα μπορεί να επιλέγει και τις δόσεις χημειοθεραπείας που πρέπει να δίνονται στο κάθε σχήμα για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με τη δόση που είναι ακριβώς απαραίτητη για τον κάθε ένα.

Νέα δοκιμή για την υποτροπή του καρκίνου

Η εξέταση ctDNA αναζητά θραύσματα DNA όγκου στο αίμα ενός ασθενούς μετά την απομάκρυνση του όγκου. Η μελέτη ελέγχει εάν η ποσότητα ctDNA στο αίμα ενός ασθενούς υποδεικνύει τον κίνδυνο υποτροπής και αυτό καθορίζει αν ποιοι είναι οι ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο για να αντιμετωπιστούν επιθετικά με χημειοθεραπεία και ποιοι είναι οι ασθενείς χωρίς ανιχνεύσιμο ctDNA στο αίμα τους άρα με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου που μπορεί να μην χρειάζονται χημειοθεραπεία.

Η συμμετοχή στη μελέτη

Η εξέταση αίματος ctDNA αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στην Αυστραλία και του Κέντρου Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel των ΗΠΑ.

Η δοκιμή ξεκίνησε σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο καρκίνου του εντέρου το 2015 και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να καθορίσει εάν αυτοί οι ασθενείς μπορούν να χωριστούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου. Η μελέτη επεκτάθηκε στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών το 2017.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 400 ασθενείς έχουν ήδη ενταχθεί στις δοκιμές του τεστ ctDNA (DYNAMIC), αλλά οι επικεφαλής ερευνητές ελπίζουν να προσλάβουν 2000 συμμετέχοντες. Επιπλέον, περισσότερα από 40 νοσοκομεία σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συμμετέχουν στη δοκιμή, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές στην Αυστραλία και διεθνώς για να διερευνήσει μια προγνωστική εξέταση αίματος που θα κατευθύνει τη θεραπεία του καρκίνου. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν έως το 2021 για καρκίνο του εντέρου και ως το 2019 για καρκίνο των ωοθηκών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παγώνουν οι οικοδομικές άδειες στην Αθήνα

Το "πάγωμα" της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση του...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό...

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ»...