Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens

Νέα εξέταση αίματος θα μπορεί να απαλλάξει τους καρκινοπαθείς από περιττή χημειοθεραπεία

Οι ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την περιττή χημειοθεραπεία – και τις παρενέργειες της, με τη βοήθεια μίας νέας εξέτασης αίματος η οποία βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές σε περισσότερα από 40 νοσοκομεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης διερευνούν κατά πόσο οι ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου μπορούν να αξιολογηθούν με μια απλή εξέταση αίματος ώστε να προσδιοριστεί αν χρειάζονται χημειοθεραπεία ή όχι. Τα αποτελέσματα από την ίδια εξέταση θα μπορούν επίσης,  να βοηθήσουν στην επιλογή της δόσης για τους ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία, ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί ασθενείς με καρκίνο πρώιμου σταδίου που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λαμβάνουν χημειοθεραπεία ως προφύλαξη επειδή, δεν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος ώστε να γνωρίζει ο θεράπων ιατρός ποιος ασθενής θα έχει επανεμφάνιση της νόσου ή όχι. Έτσι, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Jeanne Tie, κλινική επιστήμονας στο Ινστιτούτο “Walter και Eliza Hall” και ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου “Peter MacCallum”  σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς λαμβάνουν περιττή χημειοθεραπεία.

Και ενώ όπως λέει, η χημειοθεραπεία είναι μια βασική και σωτήρια θεραπεία, δεν χρειάζεται να την κάνουν όλοι οι ασθενείς και με την εξέταση αυτή θα γνωρίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να την παραλείψουν και έτσι να αποφύγουν τις όποιες σοβαρές και συνεχιζόμενες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία.

Βραχυπρόθεσμα όπως λέει, τα άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως πόνο, κόπωση, ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα, προβλήματα αιμορραγίας και αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη. Ενώ, οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα καρδιάς, πνεύμονα, νεύρου και μνήμης και προβλήματα γονιμότητας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Tie, ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα  του «κυκλοφορούντος DNA του όγκου (ctDNA)» στο αίμα θα υποδεικνύει σε έναν ογκολόγο εάν ή όχι ο ασθενής του έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση απομάκρυνσης του καρκίνου του χρειάζεται να ξεκινήσει χημειοθεραπεία για να έχει την καλύτερη πιθανότητα πρόληψης υποτροπής.

Επίσης, εκτός του ότι θα μπορεί δείχνει ποιος ασθενής χρειάζεται να λάβει χημειοθεραπεία, η εξέταση θα μπορεί να επιλέγει και τις δόσεις χημειοθεραπείας που πρέπει να δίνονται στο κάθε σχήμα για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με τη δόση που είναι ακριβώς απαραίτητη για τον κάθε ένα.

Νέα δοκιμή για την υποτροπή του καρκίνου

Η εξέταση ctDNA αναζητά θραύσματα DNA όγκου στο αίμα ενός ασθενούς μετά την απομάκρυνση του όγκου. Η μελέτη ελέγχει εάν η ποσότητα ctDNA στο αίμα ενός ασθενούς υποδεικνύει τον κίνδυνο υποτροπής και αυτό καθορίζει αν ποιοι είναι οι ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο για να αντιμετωπιστούν επιθετικά με χημειοθεραπεία και ποιοι είναι οι ασθενείς χωρίς ανιχνεύσιμο ctDNA στο αίμα τους άρα με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου που μπορεί να μην χρειάζονται χημειοθεραπεία.

Η συμμετοχή στη μελέτη

Η εξέταση αίματος ctDNA αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στην Αυστραλία και του Κέντρου Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel των ΗΠΑ.

Η δοκιμή ξεκίνησε σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο καρκίνου του εντέρου το 2015 και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να καθορίσει εάν αυτοί οι ασθενείς μπορούν να χωριστούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου. Η μελέτη επεκτάθηκε στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών το 2017.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 400 ασθενείς έχουν ήδη ενταχθεί στις δοκιμές του τεστ ctDNA (DYNAMIC), αλλά οι επικεφαλής ερευνητές ελπίζουν να προσλάβουν 2000 συμμετέχοντες. Επιπλέον, περισσότερα από 40 νοσοκομεία σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συμμετέχουν στη δοκιμή, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές στην Αυστραλία και διεθνώς για να διερευνήσει μια προγνωστική εξέταση αίματος που θα κατευθύνει τη θεραπεία του καρκίνου. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν έως το 2021 για καρκίνο του εντέρου και ως το 2019 για καρκίνο των ωοθηκών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Έρευνα ψυχρολουσία: 2 νύχτες κακού ύπνου αρκούν για να να νιώσουμε δεκαετίες μεγαλύτεροι

Δύο νύχτες ελάχιστου ή ταραγμένου ύπνου αρκούν, προκειμένου να μας κάνουν να αισθανόμαστε χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, ο συνεχόμενος, ξεκούραστος ύπνος...

Το βιάγκρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Ένα φάρμακο διάσημο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε σύντομα να συνιστάται ως θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημήτρης Μητροπάνος: 10 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους...

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά από την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου oι Rolling Stones στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας,...