Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Νέος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης

Με 126 ψήφους ο Πάνος Σκουρλέτης εξελέγη νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης, από τα 144 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν, ο Πάνος Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 18 λευκά.

Τον Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παράταξη «χρειάζεται μια νέα ώθηση στην αυγή της νέας εποχής», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο ένα ισχυρό μήνυμα ότι «το κόμμα για εμάς είναι προτεραιότητα, και αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τι είπε στην ομιλία του ο Πάνος Σκουρλέτης

Παίρνοντας το λόγο ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, τη μεταβατική περίοδο, που σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του μέχρι τώρα σκληρού προγράμματος λιτότητας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες. Ίσως δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για να δούμε στο κόμμα μας, για μια αναγκαία αναδιάταξη δυνάμεων, μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων του έμψυχου υλικού που διαθέτουμε. ‘Αλλωστε από εδώ και πέρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι εφαρμόζουμε ένα μη δικό μας πρόγραμμα», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Σήμερα», συνέχισε, «ο πήχης είναι πολύ υψηλά, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν απαιτήσεις. Απέναντι σε αυτές τις ανάγκες, πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να κάνουμε τις προγραμματικές εμβαθύνσεις. Το οφείλουμε όταν, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015, πηγαίναμε για τις εκλογές είχαμε μιλήσει για την όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη εφαρμογή ενός μνημονιακού, κατά τα άλλα, προγράμματος που δεν ενστερνιστήκαμε ποτέ, αλλά είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι τελειώνοντας αυτήν την περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας αναφορών και προταγμάτων».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «είναι οι νέες δυνατότητές μας που αναφέρθηκαν και από τον πρόεδρο και από τον Π. Ρήγα. Είναι η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης, είναι η στερέωση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους που μέσα από αντίξοες συνθήκες κρατήσαμε στα πόδια του. Είναι αυτές οι επισημάνσεις, οι απόψεις, οι ιδέες που θα παρουσιάσουμε με πιο εμπεριστατωμένο τρόπο το επόμενο διάστημα και το ξεκίνημα θα σηματοδοτηθεί και με όσο θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

«Υπάρχει ανάγκη στη νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε αυτά όλα που έχουμε πει για το διακριτό ρόλο του κόμματος, την αναγκαία συμβολή του στη διαμόρφωση των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, να είναι το ‘όχημα’ της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράζει», ήταν μια άλλη, καίρια διαπίστωση του ως τώρα πρώτου τη τάξει υπουργού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε, «εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, οι κοινωνικές μας αναφορές, ο κόσμος που κατά προτεραιότητα θέλουμε να εκφράσουμε είναι οι πολλοί, εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών, εκείνοι είναι που θα μας καταστήσουν ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα».

Ταυτοχρόνως, ο μέχρι σήμερα αρμόδιος υπουργός για την Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε πως στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, «ανοίγει νέος κύκλος συμμετοχής του κόσμου με την απλή αναλογική, να πιάσουμε το νήμα για ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα».

Προτεραιότητα, συνεπώς, είναι «να οργανώσουμε αυτή τη δουλειά και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο να μιλήσουμε για την Ευρώπη στις νέες συνθήκες, που είναι αντιμέτωπη με μεταβατικές καταστάσεις, για την οποία εμείς πρώτοι μπορέσαμε και κάναμε τις αναγκαίες επισημάνσεις. Να αρθρώσουμε λόγο κρουστικό, σύγχρονο, αριστερό, για το μέλλον της Ευρώπης».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έκλεισε την ομιλία του ο Π. Σκουρλέτης, «ο καθένας προσπάθησε από εκεί που η συλλογική συνεννόηση τον έταξε, να συμβάλλει σε αυτή την κοινή προσπάθεια και θεωρώ ότι πρώτα από όλα πέρα από τα στελέχη της Κ.Ε., αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να αναγνωρίσουμε την τιτάνια προσπάθεια που έκαναν τα μέλη μας όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, εμάς εδώ δεν μας ενώνει κανενός είδους γάμος συμφέροντος, εμάς μας εμπνέουν οι παραδόσεις της Αριστεράς, οι μεγάλες αξίες της Αριστεράς, της αλληλεγγύης, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε καθημερινή προσπάθεια για μικρές και μεγάλες νίκες».

Ο απερχόμενος Γραμματέας Πάνος Ρήγας

«Κερδίσαμε τη μάχη για την έξοδο από τη μέγγενη της σκληρής λιτότητας και της επιτροπείας. Το στοίχημα για το μέλλον παραμένει ανοικτό, Αριστερά ή Δεξιά; Πρόοδος ή συντήρηση;», τόνισε ο απερχόμενος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, μιλώντας στη συνεδρίαση για την «επόμενη μέρα».

Τόνισε ότι «αριστερό είναι αυτό που επιλέξαμε, γιατί επιλέξαμε να στηρίξουμε την κοινωνία. Είναι βαθιά αριστερό και αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία τρία χρόνια ήταν συνειδητές και πως «ήταν συνειδητή επιλογή να μείνουμε και να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε».

Ο Πάνος Ρήγας έκλεισε την τοποθέτησή του με μήνυμα ενότητας και συντροφικότητας, σε προσωπικό τόνο: «Θα είμαι δίπλα στον Πάνο για όλη την επόμενη περίοδο», είπε προς τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος αποτελεί την πρόταση του κ. Τσίπρα για τη θέση του νέου Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι κλείνει ένας δύσκολος αλλά και όμορφος κύκλος και πως αφήνει στον Π. Σκουρλέτη ως παρακαταθήκες τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ενότητα και συντροφικότητα. «Η συμμετοχή μου στην Αριστερά δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με θέσεις. Δεν μας οφείλει η αριστερά, εμείς της οφείλουμε, όπως και όλοι μας οφείλουμε να υπηρετούμε την κοινωνία», τόνισε. Πρόσθεσε ότι από όπου κλήθηκε να υπηρετήσει, το έκανε με τον καλύτερο τρόπο και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συντρόφους και τα στελέχη και μέλη του κόμματος για τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια. Υπογράμμισε ότι το κόμμα είναι η μοναδική σταθερά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο, ότι το κόμμα υπήρχε και πριν από την κυβέρνηση και θα υπάρχει και μετά.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2015 ανέλαβε τη βαριά ευθύνη της εφαρμογής ενός προγράμματος που δεν ήταν δικό του, υπενθύμισε τη διάσπαση και τις δυσκολίες, για να σημειώσει ότι μέσα από τις αντιξοότητες «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σταθεί όρθιος». Τόνισε ότι κόμμα και κυβέρνηση «κατάφεραν να αποκρούσουν την προσπάθεια εφαρμογής της «αριστερής παρένθεσης»». Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή επιχειρήθηκε να δοθεί μεγάλο βάρος στην επαναλειτουργία της Νεολαίας, ότι πετύχαμε να έχουμε μια νέα γενιά παιδιών που επανασύστησαν το φεστιβάλ, με πολλές δυνατότητες για την επόμενη περίοδο που θέλει τη στήριξη όλων μας. Σημείωσε την προσπάθεια και στο κομμάτι των συνδικαλιστικών και εργασιακών χώρων, τόνισε τη σημασία του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Ο κ. Ρήγας είπε ότι το κόμμα την τελευταία τριετία κινητοποίησε τα μέλη του παρά τις καθημερινές ολομέτωπης επιθέσεις, όπως είπε, που δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση και τα μιντιακά της εξαπτέρυγα. «Τα μέλη του κόμματος βγήκαν μπροστά με πανελλαδικές εξορμήσεις και κατάφεραν να έχουν επαφή με την κοινωνία, διαψεύδοντας τις πολιτικές ‘ύαινες’ που νόμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει τους δεσμούς του με την κοινωνία που τον στηρίζει». Επισήμανε τη σημασία των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων που«αποτέλεσαν πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία που αμφισβήτησε το συντηρητικό μοντέλο διακυβέρνησης αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για προγραμματικές συγκλίσεις και συνθήκες για συνεργασίες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μίλησε επίσης και για τη σημασία του «Προοδευτικού Φόρουμ» στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρήγας είπε μεταξύ άλλων πως είναι η στιγμή πια να μιλήσουμε για έναν νέο μοντέλο κόμματος έχοντας τη μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια,...

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτογκόλ” με το …βάπτισμα

Εσωκομματική συζήτηση προέκυψε από τις δηλώσεις Κασσελάκη για το βάπτισμα του –όταν ανέφερε πως...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι...