Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
7 C
Athens

New York Times: Έρχονται χρεοκοπίες διεθνώς

Αναπτυσσόμενες χώρες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια καταστροφική κρίση χρέους τους επόμενους μήνες, γράφει ο Άλαν Ράπεπορτ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενος σειρά από αιτίες: τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την αύξηση των επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίου. Αιτίες που συνδυαστικά, όλες μαζί, δημιουργούν συνθήκες «τέλειας καταιγίδας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομικός συντάκτης των New York Times.

Οι φτωχές χώρες οφείλουν έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούσια κράτη, πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές. Ωστόσο, τα αυξανόμενα επιτόκια ανέβασαν παράλληλα και την αξία του δολαρίου, καθιστώντας έτσι ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή των δανείων για τους ξένους δανειολήπτες που έχουν χρέη σε αμερικανικό νόμισμα.

Αυτή η «τέλεια καταιγίδα» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα ασύντακτων χρεοκοπιών και με τη σειρά τους εν συνεχεία, σαν σε φαύλο κύκλο, αυτές οι αθετήσεις πληρωμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα το κόστους δανεισμού για τις πιο ευάλωτες οικονομικά χώρες της υφηλίου.

Και όλα αυτά, σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, υπό την απειλητική σκιά της ύφεσης που επιστρέφει και ενώ ο συνολικός αριθμός εκείνων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας διεθνώς έχει πια, έπειτα από την περίοδο της πανδημίας και με φόντο τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, αυξηθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι ηγεσίες των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούν τις συνταγές εκείνες μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν να προλάβουν και να αποτρέψουν επαπειλούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε χώρες όπως είναι η Ζάμπια, η Σρι Λάνκα και η Γκάνα, γράφει ο Ράπεπορτ στους NY Times.

Υπό την απειλή της παγκόσμιας ύφεσης πια, οι πιο πλούσιες χώρες επιχειρούν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, οι ροές επενδύσεων από τον πλούσιο προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο μειώνονται. Την ίδια ώρα, μεγάλοι πιστωτές, όπως για παράδειγμα η Κίνα, αργούν να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγματεύσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων.

Πιθανές χρεοκοπίες φτωχών χωρών δεν είναι πιθανό, στην παρούσα φάση, να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση, δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους των οικονομιών τους, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των New York Times.

Ωστόσο, οι όποιες χρεοκοπίες θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δύσκολη την εξαγωγή αγαθών σε χρεωμένες χώρες από κράτη όπως είναι οι ΗΠΑ, κι αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε εν συνεχεία να επιτείνει την πείνα, την ανέχεια και την κοινωνική αναταραχή μεταξύ των πολιτών των «χρεοκοπημένων» φτωχών κρατών.

Με φόντο πια τα zero Covid lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού στην Κίνα και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια παραγωγή μετρά πλήγματα και οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας ανεβαίνουν.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύοντας το δολάριο. Έτσι, όπως καθίστανται περισσότερο δαπανηρές και οι εισαγωγές πολλών ειδών πρώτης ανάγκης από την πλευρά των αναπτυσσόμενων χωρών που ήδη δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ήδη, από την πλευρά τους, σημάνει συναγερμό.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι περί τις 12 χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας τους προσεχείς μήνες. Σε ανάλογο πνεύμα, το ΔΝΤ βλέπει κινδύνους για το 60% των αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος (low-income developing countries), ενώ και η Fitch έχει αποφανθεί ότι «είναι πιθανές περισσότερες χρεοκοπίες» στις αναδυόμενες αγορές το επόμενο έτος

Ο οικονομολόγος Μπραντ Σέτσερ, της δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations / CFR, εκτιμά ότι 200 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικού χρέους πρέπει να αναδιαρθρωθούν στις αναδυόμενες αγορές το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, η εμφάνιση πιστωτών που δανείζουν με υψηλά επιτόκια και τα πολλά δάνεια που έχει χορηγήσει η – απρόθυμη να δεχθεί ζημίες – Κίνα περιπλέκουν τις διεθνείς προσπάθειες ελάφρυνσης των χρεών, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Παράλληλα, και η Πρωτοβουλία της G20 για την Αναστολή Εξυπηρέτησης Χρέους (Debt Service Suspension Initiative – DSSI) μέχρι στιγμής «δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην γρήγορη επίλυση κρίσεων», κατά την εκτίμηση των αναλυτών της Fitch.

Δυτικοί αναλυτές έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι στήνει «παγίδες χρέους» στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από ένα – ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων – πρόγραμμα δανεισμού το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ληστρικό».

Το Πεκίνο έχει, από την πλευρά του, ανταποδώσει τα πυρά κατηγορώντας τους δυτικούς ότι δεν έχουν ούτε εκείνοι κάνει αρκετά διεθνώς για την αναδιάρθρωση των χρεών.

Στελέχη του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφθούν, πάντως, την κινεζική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες, και ένα από τα θέματα στην ατζέντα τους θα είναι και εκείνο των προς αναδιάρθρωση δανείων.

Πηγή: the New York Times

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Ανοίγουμε στις 10 Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση πάει στις εκλογές προτάσσοντας την οικονομία

Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, παρουσιάζοντας παράλληλα και ένα τετραετές σχέδιο με το οποίο...

Αστεροειδής μεγέθους ελέφαντα «έγλειψε» τη Γη – Εικόνες από το διάστημα

Ένας αστεροειδής στο μέγεθος ενός φορτηγού ή ελέφαντα έκανε την Πέμπτη (26.01.2023) ένα από τα κοντινότερα περάσματα από τον πλανήτη Γη που έχει καταγραφεί...

«Σπίτι μου»: Αναλυτικός οδηγός για τα άτοκα στεγαστικά δάνεια έως και 150.000 ευρώ

Μέσα στον Μάρτιο ενεργοποιείται το πρόγραμμα “Σπίτι μου” που θα επιτρέψει σε νέα ζευγάρια να αγοράσουν την δική τους κατοικία ακόμη και με άτοκα...
Η πανδημία "πάγωσε" φορολογικούς ελέγχους και είσπραξη εσόδων

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, οι ημερομηνίες “κλειδιά”

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2022.  Η...

Μητσοτάκης: Ανώτατη δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών έως το 2025

Έως το 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το...

Κρύβει κάτι η «βόμβα» ΠΟΥ; – Εδωσε λίστα με φάρμακα για μόλυνση από… πυρηνικά

Συγκεκριμένα φάρμακα σε απόθεμα πρέπει να έχουν τα κράτη μέλη του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μόλυνσης του πληθυσμού από ραδιενέργεια Νέα λίστα με αποθέματα φαρμάκων...
«13η σύνταξη»: Η κυβέρνηση την φέρνει μόνιμη και αφορολόγητη

Στα «σκαριά» νέα μέτρα: Το σενάριο για έκτακτο επίδομα Πάσχα –Τι εξετάζεται για συντάξεις...

Νέα μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους φαίνεται ότι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,248ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η κυβέρνηση πάει στις εκλογές προτάσσοντας την οικονομία

Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων...

Μητσοτάκης: Τα χειρότερα στις αυξήσεις τιμών τα έχουμε δει – Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024

Την εκτίμηση πως «θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις...

Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: Μετά τις εκλογές θα πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση αξιοποίησης της υπεραπόδοσης της οικονομίας για...

Το Μαξίμου θα ρίξει στην προεκλογική μάχη και το οικονομικό πλάνο της επόμενης τετραετίας

Πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις παρεμβάσεις κατά την διάρκεια των...