Ντράγκι: Προβλέπει διάσωση τριών φάσεων – Εύθραυστη η Ευρωζώνη

32
Ντράγκι: Όλα ανοιχτά για νέο μνημόνιο

Νέο ειδικό κεφάλαιο το οποίο αφορά την παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό ελληνικό σύστημα σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2015, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Ενώ παραδέχεται πως η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Παράλληλα, στην έκθεση συνδέεται το τελευταίο ελληνικό επεισόδιο το οποίο θα οδηγούσε σε ένα Grexit εάν τελικά δεν υπήρχε η συμφωνία του Ιουλίου και έτσι η ΕΚΤ εστιάζει στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του δήλωσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «στις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας το 2015 ήταν αφενός η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών» αλλά όπως επιβεβαίωσε και «η αντιμετώπιση απειλών κατά της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, οι οποίες συνδέονταν κυρίως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους».

Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε:

Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς. Το Ευρωσύστημα προσέφερε σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα

Διαβάστε επίσης:  Φόροι έως και 150 ευρώ σε χιλιάδες φοιτητές

Όπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ η τράπεζα έχει ενεργήσει «με πλήρη ανεξαρτησία σύμφωνα με τους κανόνες της».

Ποιες είναι οι τρεις φάσεις;

1η: Η σταδιακά αυξανόμενη προσφυγή αναφορικά με τις πράξεις του Ευρωσυστήματος (από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015)
2η: Η προσφυγή στον ELA αλλά παράλληλα και στις συναφείς αποφάσεις (από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2015)
3η: Αφορά τη σταθεροποίηση αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2015).