Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.2 C
Athens

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τίμησε τον σπουδαίο μπασκετμπολίστα Απόστολο Κόντο

Μια εμβληματική μορφή του μπάσκετ, τον σπουδαίο Απόστολο Κόντο, τίμησε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και η 2η Σχολική Επιτροπή στο κλειστό γυμναστήριο που φέρει το όνομά του.

Ο Απόστολος Κόντος,  υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες καλαθοσφαιριστές.  Είναι ο 4ος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα με 8.712 πόντους  και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης ο Απόστολος Κόντος,  ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιάννη Βούρο και το Δημοτικό συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση για την ονοματοδοσία του κλειστού Γυμναστηρίου της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως και όλους τους συναθλητές του, αλλά και τους συμπολίτες του από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης και ο πρώην Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Μαλακατές, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης, παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού καθώς και εκατοντάδες συμπολίτες του Απόστολου Κόντου που γέμισαν τους χώρους του κλειστού Γυμναστηρίου.

«Είμαι πολύ συγκινημένος που με τίμησε η πόλη μου, το ελληνικό μπάσκετ, οι συναθλητές μου και τα νέα παιδιά. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μένα. Είναι η καταξίωση. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Γιάννη Βούρο, το Δημοτικό Συμβούλιο  αλλά και τη Σχολική Κοινότητα για την τιμή που μου έκαναν. Με τιμούν πολύ όσα είπαν για εμένα οι παλιοί μου συμπαίκτες. Θέλω να πιστεύω ότι άφησα μια παρακαταθήκη και κυρίως πως προσπάθησα να είναι ένας καλός άνθρωπος», δήλωσε ο Απόστολος Κόντος.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

 «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα για τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Μία ιδιαίτερη και σημαντική μέρα για την τοπική μας κοινωνία, για όλους εμάς που μεγαλώσαμε, που περπατάμε στους δρόμους αυτής της όμορφης πόλης, που έχουμε την τιμή να την υπηρετούμε.  Με ξεχωριστή λοιπόν χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή βράβευσης που διοργανώνει σήμερα ο Δήμος μας, προς τιμήν ενός μεγάλου. Προς τιμήν του συμπολίτη μας Απόστολου Κόντου. Ενός ανθρώπου που πραγματοποίησε το όνειρό του αγωνιζόμενος στις δύο κορυφαίες ομάδες του ελληνικού αθλητισμού, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, κατακτώντας τίτλους, διακρίσεις και μετάλλια. Ενός αθλητή που αγωνίστηκε στο κορυφαίο επίπεδο για περίπου 25 χρόνια και όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης, είχε επιτύχει κάτι ονειρώδες, ξεπερνώντας συνολικά τους 15.000 πόντους σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Απόστολος ήταν ευγενής και ποτέ δεν έδωσε δικαιώματα για να σχολιαστεί αρνητικά. Σαν αθλητής διέθετε ένα σπάνιο χάρισμα. Ήταν εκπληκτικός σουτέρ και κακώς όλοι υποστηρίζουν πώς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Ελλάδας. Ο Απόστολος ανήκει στο πάνθεον των καλύτερων Ευρωπαίων σουτέρ όλων των εποχών και είμαστε τυχεροί όσοι προπονητές συνεργαστήκαμε μαζί του.

 Αγαπητέ φίλε και συμπολίτη για όλα αυτά και πολλά ακόμη, σε ευχαριστούμε  από καρδιάς.  Σήμερα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, δεν κάνει κάτι σπουδαίο, κάνει το λιγότερο που θα μπορούσε να πράξει για προσωπικότητες όπως η δική σου.  Το όνομά σου θα είναι πάντα εδώ, για να δείχνει τον δρόμο στους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους αθλητές που περνούν την πόρτα αυτού του κλειστού γυμναστηρίου, για να δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν. Πορευόμενοι στην ζωή τους, την αθλητική αλλά και την οικογενειακή, στο μονοπάτι της εντιμότητας, αλλά και της σκληρής δουλειάς, στον δρόμο της ταπεινοφροσύνης, αλλά και του μόχθου.  Σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει,  όχι μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών,  αλλά και για τον τρόπο που έχεις υπηρετήσει επί δεκαετίες την πόλη μας και τους πολίτες της. Σε ευχαριστούμε για όλα».

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πάρις Βεντήρης, ο Δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής και η πρόεδρος των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Ν.Φ Έλλη Καρακούλη.

Η καριέρα του Απόστολου Κόντου

Ο Απόστολος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες καλαθοσφαιριστές.  Είναι ο 4ος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα με 8.712 πόντους.

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1947 στη Νέα Φιλαδέλφεια και ξεκίνησε  να παίζει μπάσκετ σε ηλικία 15 ετών στον τοπικό Ιωνικό όπου αγωνίστηκε για επτά χρόνια. Το  1969 μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό του οποίου τη φανέλα φόρεσε για 14 χρόνια.

Στα 12 εξ αυτών  ήταν ο αρχηγός του και ακόμη και σήμερα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του “τριφυλλιού”.

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κατέκτησε εννιά Πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας ενώ έφτασε μέχρι την 4άδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972 και μέχρι την 6άδα το 1982.

Μάλιστα, με  δύο δικές του βολές κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκριση στο Final-6 του 1982.

Το 1983 σε ηλικία 36 ετών πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου παρέμεινε μέχρι το 1987 όταν και αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση.

Στις δύο από αυτές τις σεζόν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφαία 5άδα των σκόρερ του Πρωταθλήματος.

Ο Απόστολος Κόντος πέρασε και από τον πάγκο της ΑΕΚ στο τελείωμα της σεζόν 1993-94 διαδεχόμενος τότε τον Στιβ Γιατζόγλου.

Για τρεις περίπου δεκαετίες συνέχισε να υπηρετεί το μπάσκετ από τη θέση του προπονητή όπου είχε αρκετές επιτυχίες όπως η πορεία ανόδου στη μεγάλη κατηγορία με τον Τρίτωνα το 1979 -όταν ακόμη αγωνιζόταν δηλαδή- και τον Έσπερο το 1989 ενώ μεταξύ άλλων δούλεψε ακόμη στον Μίλωνα, τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, το Παγκράτι και τη Δάφνη.

Με τη φανέλα της Εθνικής

Στην Εθνική ομάδα συμμετείχε σε 114 παιχνίδια αριθμός που τον τοποθετεί στην 30ή θέση της σχετικής λίστας και σημείωσε 1.114 πόντους που τον καθιστά 20ό σκόρερ στην ιστορία της.

Έχει αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ του 1973, στο Ευρωμπάσκετ του 1975 και στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης του 1974.

Με την Εθνική Εφήβων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 1970. Με την Εφήβων είχε 24 συμμετοχές και 404 πόντους.

Παράλληλα έκανε μια εντυπωσιακή διαδρομή με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας όπου ξεπέρασε τις 300 συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε τουρνουά SHAPE.

Τέσσερις φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των παγκοσμίων πρωταθλημάτων που συμμετείχε, ενώ επτά φορές ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας στα τουρνουά SHAPE.

Επίσης, στην καριέρα του κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Βαλκανικούς αγώνες, ενώ πήρε και ένα χάλκινο στους Μεσογειακούς αγώνες (1971).

Σήμερα, ο Απόστολος Κόντος  είναι πρόεδρος του Συλλόγου Παλαίμαχων  Αθλητών του Παναθηναϊκού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παναθηναϊκός: “Στον αέρα” ο Τερίμ

Έντονη απογοήτευση φαίνεται πως υπάρχει στον Παναθηναϊκό, προς το πρόσωπο του Φατίχ Τερίμ, γεγονός που – σύμφωνα με τον ΑΠΕ αλλά και άλλα δημοσιεύματα-...

Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας για την περίοδο 2023-24 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαΐου στις 20:30, στο...

Δρόμεια 2024: Με στόχο χρόνους κάτω από τα 22΄΄ τα 200μ. γυναικών

Μία πλειάδα «αστεριών» έχει δηλώσει συμμετοχή στα 200 μ. γυναικών στο διεθνές μίτινγκ «Δρόμεια». Αθλήτριες που βρίσκονται στις πρώτες 50 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 29/4/24

Το παιχνίδι της Μαρίας Σάκκαρη με την Μπέατριζ Χαντάντ Μάια για το Madrid Open, ο τέταρτος αγώνας των Μπακς με τους Πέισερς για τα...

Super League (Play Off, 8η αγωνιστική): Αποτελέσματα

Στις αναμετρήσεις της 8ης αγωνιστικής των Play Off του πρωταθλήματος της Super League σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Ολυμπιακός – Λαμία 4-1/ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 3-2/Παναθηναϊκός –...

Παναθηναϊκός- Άρης 0-1

Παίζοντας καταπληκτικά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ο Άρης επικράτησε με σκορ 1-0 του Παναθηναϊκού μέσα στη Λεωφόρο και ελαχιστοποίησε τις ελπίδες του...

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-2: Στο 90′ με Σάστρε “ζωντανοί” στο κυνήγι του τίτλου οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ που προηγήθηκε στο 3′ με τον Κωνσταντέλια στο 81′ έχανε 1-2, αλλά κέρδισε με το δεύτερο γκολ του νεαρού (81′) και… σούταρα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα Φιλαδέλφεια: Ελεύθεροι οι 102 Κροάτες για τα αιματηρά επεισόδια

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το καλοκαίρι για τα αιματηρά...

Νέα Φιλαδέλφεια: Ακόμη 10 Κροάτες αποφυλακίζονται – Έχουν γίνει δεκτές 40 αιτήσεις

Ακόμη 10 Κροάτες οι οποίοι μέχρι τώρα παραμένουν προφυλακισμένοι για τα αιματηρά επεισόδια της...

Νέα Φιλαδέλφεια: Πέντε συλλήψεις για τη βίαιη επίθεση και τραυματισμό 16χρονου

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες χθες (28-8- 2023) στη Νέα Φιλαδέλφεια,...

Νέα Φιλαδέλφεια: Πέντε νέες απομακρύνσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ

Πέντε νέες απομακρύνσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την...