«Ο Καραγκιόζης …ξανασυστήνεται!»

234

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και του Μήνα Λαογραφίας  το Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το Αδράχτι» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, σας προσκαλούν στην Έκθεση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης…ξανασυστήνεται!», που δημιουργήθηκε βασισμένη στο υλικό των Συλλογών του  κου Ηλία Καρελλά και της Οικογένειας Σπαθάρη.

Οι «μαγική» ιδιότητα της σκιάς να αποκτά άυλη, υπερφυσική και πνευματική υπόσταση, πάντα ερέθιζε την φαντασία και έτρεφε τις λαογραφικές δοξασίες των ανθρώπων. Μπορεί η καταγωγή του Θεάτρου Σκιών να χάνεται στους αιώνες και στα βάθη της Ανατολής, οι φιγούρες να διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, οι ήρωες όμως παραμένουν γνήσια λαϊκοί και γήινοι, συνομιλώντας με τον κόσμο και εκφράζοντας με κωμικό τρόπο την μοίρα και τα προβλήματά του. Ήρωας του λαϊκού Θεάτρου Σκιών, ο Καραγκιόζης, έρχεται στην Ελλάδα το 1860 για να μεγαλώσει γενιές παιδιών μέχρι και σήμερα που μας …ξανασυστήνεται!

Ο θεατής της έκθεσης, θα περιηγηθεί κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στο παγκόσμιο, αλλά και με έμφαση στο ελληνικό θέατρο σκιών. Θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα υλικά τις τεχνικές και τα ονόματα των παλιών καραγκιοζοπαικτών, θα δει από κοντά τα αυθεντικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε για να σκαλίζει τους ήρωες του ο αγαπημένος Ευγένιος  Σπαθάρης , θα θαυμάσει τις παλιότερες, αλλά και θα εντυπωσιαστεί από τις σύγχρονες γιγάντιες φιγούρες του Ηλία Καρελλά. Επίσης ενθύμια παραστάσεων, διαφημιστικές ρεκλάμες, αυθεντικά βιβλία και εικονογραφημένα περιοδικά και πλήθος άλλων συλλεκτικών αντικειμένων που θα ταξιδέψουν όλους μας στην παιδική μας ηλικία. Για τα παιδιά και για ομαδικές επισκέψεις σχολείων θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις προσαρμοσμένα στο υλικό της έκθεσης.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί σύντομη ομιλία του μελετη-τή του Θεάτρου Σκιών Μιχάλη Ιερωνυμίδη, την οποία θα ακολουθήσει παράσταση Καραγκιόζη από τον Θίασο Καρελλά.  Είσοδος Ελεύθερη!

Διαβάστε επίσης:  Βρικόλακες και ζόμπι στο Άβατον

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία Βασιλείου

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Αδράχτι»
Παντελίτσα Τσαλιμοπούλου

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας
Γεωργία Γιατζόγλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συντονισμός εκδηλώσεων: Θοδωρής Ευστρατιάδης.
Διάθεση εκθεσιακού υλικού: Οικογένεια Σπαθάρη, Ηλίας Καρελλάς.
Εγκατάσταση εκθεσιακού υλικού: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης.
Επιμέλεια έκθεσης: Νάντια Βλαχοπούλου – Παντελής Κωνσταντίνου.
Σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Βίκυ Παπαϊωάννου.
Ονόματα Εθελοντών-Εμψυχωτών: Φωτεινή Γεωργίου, Ειρήνη Γιοβάνου, Μαύρα Δασκαλά-κη, Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου, Κατερίνα Κολιοφώτη, Λίτσα Πετρογιάννη-Σκούντρα, Ευτυ-χία Τσολάκη.

ΈΚΘΕΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Δραγούμη 37 ∙ Παραλία Ελευσίνας, Τηλ: 210 5545460
Ανοικτά: Καθημερινά 9:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00
Διάρκεια:15 – 22 Μαΐου 2017
Eπίσημα εγκαίνια: Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, ώρα 20:00
Εκπαιδευτικά προγράμματα: καθημερινά  9:00 – 13:00 και 18:00 – 19:30 (Δήλωση συμμετο-χής)

INFO: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Π.Δ  Π.Α.Κ.Π.Π.Α
Παγκάλου και Κίμωνος 11, Ελευσίνα 19200
Τηλ: 2105565615, e-mail:  gram.pro@pakppa.gr,  site: https://pakppa.gr/
Δηλώσεις συμμετοχών: 210 5565615,  Υπεύθυνη: Τζουνοπούλου Ελένη

Πως θα έρθετε:
Προαστιακός Μαγούλας & 879 | 863 Θριάσιο – Ελευσίνα
861 Μάνδρα – Ελευσίνα
845 | 871 Πειραιάς – Ελευσίνα
Α16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα
876 ΜΕΤΡΟ Αγ. Μαρίνα – Ελευσίνα
Υπεραστικό Λεωφορείο ΜΕΓΑΡΩΝ (σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου)

 

Επιστροφή »