Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26 C
Athens

Ο Κιμ δεσμεύτηκε για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για τη «πλήρη» αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.

Ο Μουν και ο Κιμ συμφώνησαν κατά την αιφνιδιαστική δεύτερη συνάντηση που είχαν το Σάββατο ότι μια πιθανή σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, που ο αρχικός της προγραμματισμός ήταν για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, τόνισε ο Μουν σε μια συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο Κιμ πιστεύει ότι μια σύνοδος κορυφής με τον Τραμπ θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες αντιπαράθεσης.

«Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματίσει μια περίοδος αντιπαράθεσης μέσα από την επιτυχία μας συνόδου Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, καθώς στη συνεργασία για ειρήνη και ευημερία», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που επέστρεψε στη Σεούλ την Πέμπτη το πρωί μετά από μια συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι μετέφερε την «ακλόνητη βούληση» του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της εχθρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα και την επιδίωξη διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Παράλληλα, Βόρεια και Νότια Κορέα συζητούν μια πιθανή δέσμευση μη επίθεσης από τις ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα και την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά την ασφάλεια πριν από τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

«Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας σε δημοσιογράφους.

«Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για μια τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής, κατέληξε ο ίδιος.

Τραμπ: Εξετάζουμε σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου με τη Βόρεια Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι εξακολουθεί να εξετάζει μια σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά.

«Πηγαίνουμε πολύ καλά αναφορικά με τη σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Προχωρά πολύ καλά. Οπότε, εξετάζουμε την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Βιασμός 25χρονης από αφρικανικής καταγωγής πέντε άτομα στο Παρίσι!

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την ώρα που η γαλλικές Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να διασφαλίσουν την ομαλή...

“Οδεύει σε ολοκλήρωση” η διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ – Χαμάς

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι...

Τζο Μπάιντεν: Αποσύρθηκα για να “σωθεί η δημοκρατία”, για να αναλάβουν “νεότεροι”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήγησε στους συμπατριώτες του χθες Τετάρτη το βράδυ (τοπική ώρα· τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια...

ΗΠΑ: «Βόμβα» από τον διευθυντή του FBI – Αμφιβάλλει ότι ο Τραμπ χτυπήθηκε από...

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο διευθυντής του FBI αμφισβήτησε το κατά πόσον ο...

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: “Ζαλίζει” ο ετήσιος μισθός του

Ο μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ για το 2023-2024, το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος του ως δούκας της Κορνουάλης, αγγίζει το ποσό των 23,6 εκατομμυρίων...

Δημοσκόπηση: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην κούρσα για τις...

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαλασμός στη Βόρεια Κορέα για το τσιρότο στο κεφάλι του Κιμ Γιονγκ Ουν

Μετά την απώλεια πολλών κιλών, μία νέα εικόνα του Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε τροφή...

Απειλεί τη Νότια Κορέα με στρατιωτική δράση Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Κορέα και είναι...

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε το νέο υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας

Από την Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώθηκε εάν πρόκειται για πυρηνικό ή άλλου τύπου υποβρύχιο Ο...

Ιστορία έγραψε ο Τραμπ

Ιστορία έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,...