Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
32.2 C
Athens

Ο Μητσοτάκης τα “δίνει όλα” στη ΔΕΘ

Έρχεται τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, αποφάσεις για τους συνταξιούχους και νέες παρεμβάσεις σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια κι επιταγή ακρίβειας.

Η φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δίκαια για πολλούς θεωρείται ως σταθμός για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό διότι στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρουσιάσει απλά το κυβερνητικό πλάνο για την οικονομία του επόμενου έτους, αλλά θα προσδιορίσει τον οδικό χάρτη της χώρας σε ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη θα περιγράψει το σχέδιο και τις προτεραιότητες του για τη δεύτερη τετραετία.

Πάντως εκεί που θα δοθεί έμφαση και θα πέσει όλο το βάρος στην ομιλία του πρωθυπουργού είναι να πείσει τους πολίτες, ότι παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, υπάρχει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα αποτελέσει το θεμέλιο, ώστε στο σύνολο της η κοινωνία να βγει με τις λιγότερες απώλειες από αυτό το τούνελ της ενεργειακής κρίσης.

Στην ΔΕΘ σύμφωνα με τα όσα μας εκμυστηρεύθηκε πηγή του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά σε όλες τις παρεμβάσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να «ζεστάνει» του πολίτες, οι οποίοι εν μέσω θέρους και καύσωνα έχουν «ξεπαγιάσει» από τις τιμές σε όλα τα προϊόντα. «Έχοντας και τα έσοδα από τον τουρισμό οι παρεμβάσεις θα είναι σημαντικές και στην ώρα τους», τονίζουν από το Μαξίμου.

Ήδη στο πρωθυπουργικό μέγαρο ετοιμάζουν τον φάκελο ΔΕΘ και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Ένα μέτρο που ήδη επεξεργάζονται οι συνεργάτες του σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο είναι τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις επικουρικές και τα δώρα. Πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε πως δικαίωμα να τα διεκδικήσουν έχουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη. Δηλαδή περί τους 300.000. Κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός αναδρομικών περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στην ΔΕΘ την απόφαση του να λάβουν όλοι τα αναδρομικά τουλάχιστον από τα δώρα, δηλαδή 800 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Για το συγκεκριμένο ποσό υπάρχει προβληματισμός εάν αντέξει η οικονομία να δοθεί εφάπαξ, ή σε δύο-τρεις δόσεις. Υπάρχει και η σκέψη τα 800 ευρώ να αφαιρεθούν από την προσωπική διαφορά του κάθε συνταξιούχου που έχει επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να δουν όλοι οι συνταξιούχοι αυξήσεις στο πορτοφόλι. Διότι με βάση τα σημερινά ισχύοντα τις αυξήσεις θα τις δουν στο πορτοφόλι οι συνταξιούχοι από το 2016 και μετά, ενώ οι πριν από το 2016 θα μειώσουν την προσωπική διαφορά. Επίσης υπάρχει και το σενάριο σε όσους λάβουν κανονικά την αύξηση να δοθούν τα 800 ευρώ σε τρεις ή και τέσσερις δόσεις, ενώ σε αυτούς που θα έχουν λογιστική αύξηση να δοθεί εφάπαξ το συγκεκριμένο ποσό, απλά για να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος.

Χωρίς νέα αίτηση το επίδομα των 600 ευρώ

Ο κατώτατος μισθός

Ένα άλλο μέτρο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η 3η σε ένα χρόνο. Όλα δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ, εκεί που ήταν πριν από το πρώτο μνημόνιο το 2010.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού τους προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας». Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα». Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 713 ευρώ.

Στο πακέτο του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα νέα προγράμματα για την επιδότηση των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανότατα και μία νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Επίσης είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και γενναίες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει αναστολή των πλειστηριασμών για ένα τουλάχιστον εξάμηνο.

Εάν μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, έχει υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την άνεση να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα, αλλά όπως λένε οι συνεργάτες του «με σύνεση για να έχουμε πάντα απόθεμα γα παν ενδεχόμενο». Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκή λύση αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, με την δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε τα όποια επιπλέον μέτρα θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πιθανότατα η τελευταία εντός του καλοκαιριού, πριν φυσικά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Εκεί θα δοθούν, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ξεκάθαρες οδηγίες από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη επικοινωνίας και προώθησης του κυβερνητικού έργου σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις των υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση των κυβερνητικών πεπραγμένων όχι εξαιτίας πιθανών εκλογών (κάτι που έχει διαψεύσει ο ίδιος άλλωστε), αλλά για να είναι έτοιμοι οι πολίτες να συγκρίνουν με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στηθούν οι κάλπες την άνοιξη του 2023. Στην ίδια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σαφή προγραμματισμό των δράσεων κάθε υπουργείου ξεχωριστά.

Όπως έχει ήδη τονίσει ο κ. Μητσοτάκης σε συνεργάτες του δεν επιθυμεί να πείσει στην ίδια παγίδα που έπεσαν κάποιοι άλλοι στο παρελθόν, το να κλειστούν δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου και να χάσουν την επαφή με την κοινωνία. Γι’ αυτό προγραμματίζει σειρά επισκέψεων ανά τη χώρα. Ορισμένοι σπεύδουν να συνδέσουν τη συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη με την ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου εκλογικού αιφνιδιασμού. Ο στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μία φορά την εβδομάδα ο πρωθυπουργός να ταξιδεύει εκτός Αθηνών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πυρά Φλωρίδη σε ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: «Πάσχει από αγχώδη πολιτικοποίηση» -Από τι κινδυνεύει...

Για αγχώδη προσπάθεια πολιτικοποίησης του θέματος των παρακολουθήσεων εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης. Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρώην...

Η Μονάδα «εφιάλτης» των Τούρκων: ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και Κύπριοι κομάντος ταπείνωσαν και έτρεψαν...

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 7 ημέρες με δοκιμασίες σε πολλαπλά αντικείμενα ενώ όλες οι ομάδες διαγωνίστηκαν με δικό τους εξοπλισμό. Σε μια ηχηρή επικράτηση που απέδειξε σε...
Κορωνοϊός: Ανοίγουμε στις 10 Δεκεμβρίου

Τηλεφωνικές υποκλοπές: “72 ώρες της φωτιάς”

Οι «72 ώρες της φωτιάς» ήταν για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά αυτές που μεσολάβησαν από το μεσημέρι της Παρασκευής όπου άρχισαν να...

Το μπαράζ παραβιάσεων των τελευταίων ημερών και ο μεγάλος αριθμός μαχητικών τα οποία απογειώνουν...

Μπορεί τα μηνύματα να ήταν πολλαπλά και ξεκάθαρα όμως δεν ήταν μόνο ο διεθνής παράγοντας αλλά και η γεωπολιτική συγκυρία που ανάγκασαν την Άγκυρα...

Νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή – Πού θα μιλήσει

Νέα παρέμβαση θα κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 31 Αυγούστου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης,...
Παρέμβαση του Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την υπόθεση Κουφοντίνα: Οι δικαστές παραμένουν ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια

Υπόθεση υποκλοπών: Ο Ντογιάκος καλεί τους πρώτους μάρτυρες

Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων ανοίγει σήμερα η αυλαία της έρευνας που διέταξε και διενεργεί προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος...

Πιο κοντά από ποτέ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη για το...

Ήταν, και απολύτως λογικά, αυτό που περίμενε το τελευταίο τριήμερο ο ελληνικός λαός, καθώς μετά το σκάνδαλο υποκλοπών με την «συμμετοχή» της ΕΥΠ και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συντάξεις: Έρχεται τριπλή αύξηση στις αποδοχές το 2023

Τριπλή αύξηση έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους το 2023 ενώ βρίσκονται σε αναμονή της πολιτικής...

Επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού

Οι πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα εξαιτίας των...

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν...

ΔΕΘ: Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται

«Σχέδια επί χάρτου» από την κυβέρνηση για το «καλάθι» παροχών που θα ανακοινωθεί το...