Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε ένα νέο one man show.
Όμως επειδή οι εκλογές δεν κερδίζονται από έναν μόνο άνθρωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε σε 12 υπουργούς συγκεκριμένες περιφέρειες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν συγκεκριμένες δυσκολίες για το κυβερνών κόμμα. Ειδικά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στόχος είναι τα κυβερνητικά στελέχη να μπουν στην εκλογική μάχη, όχι γενικά και αόριστα, αλλά έχοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα, καθώς μαζί με την περιφέρεια χρεώνονται και το ποσοστό που θα φέρει η περιοχή ευθύνης τους. Η χρέωση των περιφερειών έχει ως εξής:
- Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει υπό την ευθύνη του τη «δύσκολη» Κεντρική Μακεδονία με τις μεγάλες διαρροές προς τα δεξιά.
- Τη Δυτική Μακεδονία με τη χαμηλή ανάπτυξη αναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
- Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου θα βρεθεί στα νησιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, ενώ η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θα περιοδεύσει στο Ιόνιο.
- Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου κυριαρχεί η πολύ παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνει ο «παραδοσιακός νεοδημοκράτης» υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.
- Τη Θεσσαλία με τα πολλά προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, προφανώς για να θυμίσει την κρατική αρωγή που έχει λάβει η περιοχή και να… ακούσει τα προβλήματα.
- Την Ήπειρο «χρεώνεται» ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ τη Στερεά Ελλάδα αναλαμβάνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έχει και καταγωγή από την περιοχή και συγκεκριμένα το Καρπενήσι.
- Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης θα «χρεωθεί» την Πελοπόννησο με τους πολλούς δεξιούς νομούς, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα, ενώ στη Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
- Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια λόγω μετανάστευσης, θα αναλάβει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος εκτός των άλλων έχει αποκτήσει μια εξαιρετική σχέση με τον «αντάρτη» περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.
- Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα βρεθεί στην Κρήτη με το έντονο κεντροαριστερό στοιχείο, με την επιλογή να μη χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση.
Μία κατηγορία από μόνη της είναι η Αττική των 4 εκατομμυρίων πολιτών. Εκεί αναμένεται να «πέσει πάνω» όλος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός, με περιοδείες και υπουργών και βουλευτών, αλλά κυρίως υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Σαν εθνικές
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένα «προεκλογικά καθήκοντα» στους υπουργούς μαρτυράει δύο πράγματα:
Πρώτον, πως ο πρωθυπουργός θεωρεί τις επερχόμενες ευρωεκλογές σχεδόν σαν εθνικές εκλογές και θέλει όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής, όπως είναι οι υπουργοί του, να βγουν μπροστά και να δώσουν τη μάχη. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως έλεγε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, «οι υπουργοί δεν αναλαμβάνουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις με την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους, αλλά του πρωτοκλασάτου στελέχους της Ν.Δ.».
Δεύτερον, οι συγκεκριμένες χρεώσεις περιοχών δεν έγιναν τυχαία αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε υπουργού.
Εκτός όμως των υπουργών ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες χρεώσεις και σε βουλευτές από διάφορες περιοχές. Οι πρώτοι που πέρασαν από το Μαξίμου ήταν βουλευτές από το Βόρειο, Νότιο Αιγαίο, Εύβοια και Κρήτη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μάλιστα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για κινητοποίηση των πάντων για τις ευρωεκλογές. Κάτι ανάλογο έγινε και την Τετάρτη, όπου ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μαξίμου άλλους 17 βουλευτές από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα, όπου και σε αυτούς δόθηκαν κατευθύνσεις για τον προεκλογικό αγώνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζει την προεκλογική του στρατηγική στα ζητήματα της καθημερινότητας και την προβολή του κυβερνητικού έργου, εκτιμώντας ότι είναι τα πεδία τα οποία θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το ίδιο ζήτησε και από τους βουλευτές να κάνουν στις επαφές του με τους πολίτες, εκτιμώντας πως εάν οι πολίτες κατανοήσουν το κυβερνητικό έργο, τότε θα δώσουν θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία.
Στην Βουλή
Το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης πέραν των εξορμήσεων των αρχηγών είναι και η Βουλή. Εκεί το Μαξίμου αναμένει νέο κύμα επιθέσεων. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την Τρίτη προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια.
Ως αντίδοτο στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση εκτιμά την αύξηση στους ρυθμούς του νομοθετικού έργου, σε μια σαφή κίνηση να καταδειχθεί ποια παράταξη έχει την ισχύ και την πρωτοβουλία των κινήσεων, προωθώντας νομοθετήματα με «μεταρρυθμιστικό» πρόσημο. Η επιλογή αυτή αποκαλύπτει, εκτός των άλλων, όπως προκύπτει και από τις συχνές τοποθετήσεις των «γαλάζιων» κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, την πρόθεση να «εκτεθούν» οι πολιτικοί της αντίπαλοι στον βαθμό που αποφασίσουν να μην υπερψηφίσουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.
Ήδη δρομολογήθηκε η ψήφιση έως τη Μεγάλη Τρίτη, που σταματούν οι εργασίες της Βουλής για το Πάσχα, τεσσάρων νομοσχεδίων. Ενδεικτικά αφορούν: α) Την πολιτική για το βιβλίο (υπουργείο Πολιτισμού). β) Την «αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» (υπ. Περιβάλλοντος). γ) Την «αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας» (υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας). δ) Τη «χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης» (υπ. Δικαιοσύνης). Όταν επανεκκινήσουν οι εργασίες της εθνικής αντιπροσωπείας, θα απομένουν σχεδόν 14 εργάσιμες ημέρες μέχρι τη στιγμή που θα σταματήσουν εκ νέου για τις ευρωεκλογές.