Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Ο Πούτιν λέει “ναι” στο κάλεσμα Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συνομιλίες με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συνομιλίες με την Ουκρανία.

Η Κίνα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «εισβολή» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να επικρίνει τη Μόσχα παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό.

Ο Πούτιν δήλωσε στο Σι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.

Η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία και την Ουκρανία στην επίλυση του θέματος μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Σι στον Πούτιν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Σι κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να εγκαταλείψουν τη λογική του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να σχηματίσουν έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας μέσω διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απεύθυνε κάλεσμα στη Ρωσία να προσέλθει σε συνομιλίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters με τον όρο την ανάπτυξη στη χώρα του ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει: «Θέλω να απευθυνθώ ξανά στη Ρωσική Ομοσπονδία… Ας καθίσουμε κάτω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να σταματήσουμε τους θανάτους».

«Για συνομιλίες είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου μας, σταματήσουν την αντίσταση και καταθέσουν τα όπλα», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ετοιμάζεται να τους επιτεθεί, κανείς δεν ετοιμάζεται να τις καταπιέσει, ας επιστρέψουν στις οικογένειες τους, και ας δώσουμε μαζί στον ουκρανικό λαό την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την τύχη του».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ και συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο η συμφωνία για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων έναντι της Μόσχας. Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η τρίτη δέσμη κυρώσεων θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη. «Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στοχεύσουν «πολλούς ακόμη» ολιγάρχες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Ρώσοι κατάσκοποι του Πούτιν εργάζονταν στο ΝΑΤΟ επί χρόνια

Κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, «επί χρόνια», όπως...

Πούτιν για μακελειό στη Μόσχα: Βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας – Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε την 24η Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο...