Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Οι προβληματισμοί Τσίπρα για την επόμενη μέρα και το «παράθυρο» για εκλογές

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοκλασάτοι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγαν πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ήρθε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας να αφήσει για πρώτη φορά ορθάνοιχτο «παράθυρο» για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δίνοντας εμμέσως το σύνθημα για την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Μπορεί κάποιοι να εκπλήσσονται ωστόσο, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από τα Χανιά  περιοδείες ανά τη χώρα μέσα στο Φθινόπωρο. Την Κυριακή, όμως, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω φέρνοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  Μπορεί να υποστήριξε αρχικά ότι βασική στρατηγική επιλογή του είναι να πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2019, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις συνέπεσαν και με τη δημοσιοποίηση της πρώτης μεταμνημονιακής δημοσκόπησης, η οποία φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ 11 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ, με την οργή του κόσμου να αποτυπώνεται τόσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Μακεδονικό όσο και με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα κρίνουν το αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, είναι το Μακεδονικό. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως αν ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος κάνει πράξη την απειλή του να άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, τότε η ψήφισή της τίθεται εν αμφιβόλω.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, Κυριακή, ο πρωθυπουργός «χάιδεψε τα αυτιά» του υπουργού Άμυνας για την  στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκτιμά τη στάση του κ. Καμμένου παρά τη διαφωνία που έχει μαζί του για το θέμα.

«Καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι η Συμφωνία ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα. Σέβομαι τη στάση αρχής που έχει εδώ και πολλά χρόνια, να μην περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία». Βάσει των διεθνών συσχετισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, ακόμη κι αν όλοι το θέλαμε» είπε προσπαθώντας να… προσγειώσει τον κ. Καμμένο. Εν συνεχεία όμως, εκτίμησε ότι ο κ. Καμμένος «δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να δείξει ότι υπάρχουν χαοτικές διαφορές με το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θέλει να εφαρμόσει στο ασφαλιστικό «σχέδιο Πινοσέτ». Μιλώντας για τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστήριξε ότι «το σχέδιό μας με το σχέδιο Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Το σχέδιο Πινοσέτ είναι το σχέδιό τους για το ασφαλιστικό.

Σύνταξη θα έχουν μόνο εκείνοι που είχαν σοβαρούς μισθούς και συνεχόμενη εργασία». Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθεσε,  «το 1/5 μόνο είχε μεγάλη επιβάρυνση και αυτό διορθώνουμε τώρα. Η οριζόντια μείωση που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης θα προκαλέσει νέα ελλείμματα. Εμείς έχουμε σοβαρό και υπεύθυνο σχέδιο, ενώ το δικό του θα μας οδηγήσει πίσω στο ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να πείσει τους πολίτες για τα… δεινά που θα τους βρουν αν στις επικείμενες εκλογές επιλέξουν μία κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τη μείωση του αφορολόγητου το οποίο ψήφισαν οι βουλευτές του, εκτίμησε γενικόλογα ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές. «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η εκτίμησή μας είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο και άρα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές. Αλλά επειδή το 2020 είναι μετά τις εκλογές, η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας» είπε χωρίς να μπορεί να πείσει κανέναν από τους ψηφοφόρους του ότι θα το πετύχει.

Και σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί και πάλι στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  «Δεν είμαι βέβαιος ότι το σχέδιο αυτό συμμερίζεται ο κ. Μητσοτάκης, που άλλωστε θέλει να φέρει το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ και μελετά φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες». Σημείωσε ακόμη πως αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του δικού μας σχεδίου και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη» ενώ στην προσπάθειά του να τρομάξει τον κόσμο εκτίμησε πως το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη προϋποθέτει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πισωγύρισμα, το ΔΝΤ δεν πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Αργεντινή» σημείωσε.

Βέβαια προεκλογική περίοδος χωρίς παροχές δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Χρησιμοποίησε λοιπόν το βήμα της ΔΕΘ, και μοίρασε υποσχέσεις και παροχές:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, από 1/1/2019 η πρώτη και από 1/1/2020 η δεύτερη. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19, με μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/2021 με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθούκαι την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών...