Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Οι σεισμοί στην Τουρκία και το αμερικανικό σχέδιο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου-Ποια είναι τα τρία κρυφά σημεία που ζητούν συμφωνία οι Τούρκοι;

Οι Τούρκοι δεν αποκαλύπτουν τα άλλα Τρία σημεία για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Οίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο:

  1. Συνέχιση των διερευνητικών επαφών
  2. Συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε διμερές επίπεδο.
  3. Συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο γνωστός ΥΠΕΞ της Τουρκίας όμως απέφυγε να δημοσιοποιήσει τα άλλα Τρία επίμαχα όπως φαίνεται σημεία, με τα οποία ζητά η Ελλάδα να κάνει πιθανόν πίσω σε δικαιώματα της, κάτι που η Αθήνα δεν θα δεχθεί.

Στα Τρία αυτά αιτήματα, εντύπωση κάνει ότι οι Τούρκοι ζητούν ναι μεν, διμερή συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά για θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος θέλουν το ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία διάκειται θετικά σε πολλά τουρκικά αιτήματα, εις βάρος της Ελλάδος, όπως το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, η στρατικοποίηση των νησιών κά.

Πολλοί αμφιβάλλουν για τις δήθεν “ αγαθές” προθέσεις μετά την αποστολή ελληνικής βοήθειας στην Τουρκία, λόγω των σεισμών.

Οι καιροσκόποι Τούρκοι αξιωματούχοι, μπορεί να αγκάλιασαν την ελληνική αποστολή, αλλά αυτό έγινε μετά την στάση των Τούρκων πολιτών που φέρθηκαν πραγματικά φιλικά στους Έλληνες διασώστες, που επιτέλεσαν ένα τρομερό δύσκολο έργο σώζοντας ανθρώπους.

Μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε, η τουρκική πολιτική ηγεσία είδε ξαφνικά μια ευκαιρία, για να “περάσει” τα σχέδια της, ( τώρα που ΗΠΑ ήταν θετικές απέναντι τους) με έγγραφο που αναφέρει τα περιβόητα Έξι σημεία για διάλογο με την χώρα μας, όσο το κλίμα την σηκώνει, ασχέτως αν η ίδια απειλούσε την Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, δια χειρός Ερντογάν.

“Τούρκος ΥΠΕΞ και πρέσβης στην Ελλάδα δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλύσουν.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα (γιατί τόσο θολά άραγε;) δηλώνουν πως μόνη διαφορά ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα. Κάποιοι κοροϊδεύουν την κοινή τους γνώμη, όμως δεν ξέρω ποιοι”, δηλώνει ο Έλληνας ειδικός Ν.Μιχαηλίδης.
Την ίδια στιγμή, βουλευτές και ειδικοί μιλούν για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναζητούν τρόπους για διάλογο με τους Τούρκους.

Η προσφορά των Τούρκων για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, δεν έχει οπωσδήποτε αγαθές προθέσεις για ειρήνη με την χώρα μας, αφού πιθανότατα οι Τούρκοι θα μιλούν τόσο για αποστρατικοποίηση των νησιών μας όσο και για συνεκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων.

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση που θα δέχονταν ένα σχέδιο τύπου ” Πρέσπες του Αιγαίου”, για δήθεν από κοινού συνεργασία στο ελληνικό Αρχιπέλαγος που έχει και σύνορα και όρια.

Προχθές Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος αναφέρθηκε στην βάση του Ακσάζ και στα σχέδια για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ, με αφορμή τον σεισμό στην Αντιόχεια αποκάλυψε τα σχέδια της Άγκυρας με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Ακσάζ, η οποία στοχοποιεί το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουν ειπωθεί πολλά από πολλούς όλα αυτά τα χρόνια για τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. Ένα όμως δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, η τουρκική απληστία, την οποία δυστυχώς πολλοί ακόμα και εντός χώρας μας την σιγοντάρουν με την μη σκεπτόμενη στάση τους.

Η τουρκική ηγεσία διαχρονικά, δεν επιζητά την συνεννόηση και την συνεργασία με κανέναν απολύτως, αλλά έχει σχέδια δημιουργίας μια νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα οποία ακολουθεί κατά γράμμα, και όποια χώρα τα αγνοήσει, τότε θα βρεθεί στο μέλλον πραγματικά σε τρομερά δύσκολη θέση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Ρυθμίσεις …Αυτορρυθμίσεις …Μεταρρυθμίσεις

Μόλις μπήκαμε στην εποχή της Άνοιξης, η φύση αυτορρυθμίζεται και αναγεννάται. Κάθε φυσικό σύστημα, οργανικό ή όχι, είναι προικισμένο με τις ιδιότητες της αυτορρύθμισης. Δηλαδή,...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα σε ένα δωμάτιο για να μπορέσει να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Τουρκία: 29 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη – Συνελήφθησαν έξι άτομα

Στους 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από...