Τρίτη, 20 Απρίλιος, 2021
19.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

Οι “TICO” για το Πολεμικό Ναυτικό και η LOR που αγνοείται

Όπως έχουμε αποκαλύψει από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη είναι έτοιμη από το ΓΕΕΘΑ και υπογεγραμμένη η LOR (Letter of Request) προς τις ΗΠΑ, που έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το ΠΝ για το πρόγραμμα του ναυτικού.

Ένα πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει μόνο την ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών MMSC, αλλά και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης «ΥΔΡΑ», η συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας νέας γενιάς του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (US NAVY) με τον κωδικό FFG-X αλλά και την παραχώρηση 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης.

Όπως έχουμε γράψει και στις αρχές Δεκεμβρίου το ΓΕΕΘΑ ζητά ξεκάθαρα την παραχώρηση 2 καταδρομικών Arleigh Burke. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ρητά από την ελληνική πλευρά τι είδους πλοίο ζητά ως ενδιάμεση λύση.

To ενδιαφέρον για το ΠΝ δεν είναι καινούριο, απεναντίας, θα λέγαμε ότι αποτελούν τον διακαή πόθο όλων των ηγεσιών τα τελευταία χρόνια.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το θέμα παραχώρησης Arleigh Burke πρέπει να το ξεχάσει η Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το 2027, οποτε και θα αποσυρθούν τα πρώτα πλοία του τύπου. Μόνο που τότε τα πλοία θα είναι 40 ετών!

Όλα τα δεδομένα, πλέον, δείχνουν τα θηριώδη καταδρομικά κλάσης Ticonderoga ή Tico, όπως τα αποκαλούν οι Αμερικανοί εν συντομία.

Τα εκτοπίσματος 9.300 τόνων πλοία, με τα 122 κελιά για πυραύλους έχουμε γράψει πλείστες όσες φορές ότι θα αποτελέσουν «game changer» για τις ισορροπίες με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΠΝ των ΗΠΑ θα αποσύρει 4 μέσα στο 2021, που σημαίνει ότι για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ανοίγεται μία διάπλατη ευκαιρία να αποκτήσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο πεδίο των επιχειρήσεων και για πρώτη φορά να αποκτήσει πραγματική διαλειτουργικότητα όσο και ομοιογένεια όχι μόνο με τις 4 ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονιστούν όσο και με τις 4 νέες φρεγάτες MMSC.

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν και την πώληση των πυραύλων Tomahawk, εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων – αντίστοιχων δηλαδή των γαλλικής κατασκευής NAVAL SCALP.

Σε πρόσφατη συζήτηση τέθηκε – για πολλοστή φορά – το θέμα καταλληλότητας των συγκεκριμένων πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό διότι η έλευσή τους υπολογίζεται ότι θα κοστίσει βάσει των αμερικανικών οικονομικών μεγεθών λειτουργίας περί τα 35 εκατ. ετησίως, δηλαδή σχεδόν το μισό budget του ΠΝ. Μόνο που η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.

Το USNAVY έχει αυτά τα κόστη λειτουργίας για τα πλοία του διότι τα έχει επανδρωμένα με 340 άτομα, οι μισθοί των οποίων ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ ετησίως κατ’ άτομο. Επιπλέον, τα έχουν σε πολύμηνες αποστολές – ακόμη και 7 μήνες σε ανοιχτές θάλασσες και σε κάθε περίπτωση πολύ μακριά από κάποιο λιμάνι. Είναι τουλάχιστον προφανές ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για την ελληνική πραγματικότητα, όπου οι αποστολές των μονάδων δεν ξεπερνούν τους 2 μήνες, οι μισθοί δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τους αντίστοιχους των αμερικανών και βέβαια δεν οι ανάγκες δεν επιβάλουν την επάνδρωση με 340 άτομα.

Όλα τα παραπάνω είναι ωραία και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κεφάλαια επί κεφαλαίων σε αναλύσεις για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν και πόσο θα ανατρέψουν τα δεδομένα στην Μεσόγειο. Όπως επίσης και για τα πλεονεκτήματα της ναυπήγησης των φρεγατών στην Ελλάδα, με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ που έχει καθυστερήσει δραματικά και την συμμετοχή σε πρόγραμμα ναυπήγησης νέων πλοίων για μετά το 2027, με συμπαραγωγή από ελληνικά ναυπηγεία.

Το παράδοξο σε αυτά είναι ότι παρότι έχει εγκριθεί από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και έχει υπογραφεί από Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, η LOR έχει… χαθεί στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν έχει φτάσει ακόμη στο γραφείο του υπουργού για υπογραφή, προκειμένου να σταλεί ως αίτημα στις ΗΠΑ κι αυτές να απαντήσουν με δεδομένα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Κάτι που θα δώσει ένα δεδομένο σχετικά με τις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα ξέρει εγγράφως τι επιλογές έχει.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φθάνουν και αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες συζητήσεων περίπου τον Μάρτιο, θα μιλάμε δυστυχώς για ακόμη μία χαμένη χρονιά για το Πολεμικό Ναυτικό, με τα πληρώματα να υπερβαίνουν εαυτό με πλοία 40 ετών στην θάλασσα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μιωνής: «Δεν γνώριζε μόνο ο κ. Παππάς τη λειτουργία του παραδικαστικού κυκλώματος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη θεσμοθέτηση της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Να θεσμοθετηθεί η συστηματική δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ζητά το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με...
Ο Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Τσίπρας: Να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για κακοποίηση αθλητών στην ενόργανη γυμναστική

Στο πλευρό των αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, στον απόηχο των συγκλονιστικών καταγγελιών που έχουν κάνει για κακοποίηση και ακραία βίαιες συμπεριφορές προπονητών...
Γεννηματά: Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εκτός ελέγχου

Γεννηματά: Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της

Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της, τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της ψηφιακής περιοδείας του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη....
κουμουτσάκος, εμμονή, Άγκυρα, κατοχικές δυνάμεις,

Κουμουτσάκος: Μετά τη δημόσια αντιπαράθεση, Δένδια – Τσαβούσογλου κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται άγνοια...

"Μετά τη δημόσια αντιπαράθεση, Δένδια - Τσαβούσογλου κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται πια, άγνοια για την κατάσταση στα ελληνοτουρικά και τις συσσωρευμένη ένταση που...
Η Πελώνη απαντά στον Τσίπρα: Ο κ. Τσίπρας ητά να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή;

Πελώνη: Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας

"Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία", δήλωσε πριν από λίγο η...

Σημαντική εξέλιξη! Προς πλήρη θωράκιση στον αέρα στοχεύει η Ελλάδα – Σκέψεις για ακόμη...

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, καθώς αναφέρει, ότι Έλληνες αξιωματούχοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, εξετάζουν το ενδεχόμενο συμπληρωματικής προμήθειας έξι μαχητικών...
Σημίτης: Δεν έχω τίποτα να κρύψω

Ο «ολισθηρός δρόμος» του Κώστα Σημίτη στα ελληνοτουρκικά

Σαφή προειδοποίηση για τον «ολισθηρό δρόμο» στον οποίο εισήλθε η ελληνική εξωτερική πολιτική με τη συμφωνία της Μαδρίτης είχε απευθύνει στον τότε πρωθυπουργό Κώστα...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Αναμένοντας την LOA για φρεγάτες από τις ΗΠΑ

Παραμονές της επίσκεψης στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisnhower έφυγε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού,...

To Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζει σε ελληνικές εγκαταστάσεις τα «γεράκια του Αιγαίου»(φωτό)

Μεγάλη ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μετά την Πολεμική Αεροπορία, αρχίζει να...

Αλλαγή δομής στο Πολεμικό Ναυτικό: Τα αρματαγωγά στον Βόλο για τους Πεζοναύτες

Ο κύβος ερρίφθη και οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στην δομή των Ενόπλων Δυνάμεων...

Πολεμικό Ναυτικό: Έριξε τορπίλη σε άσκηση με υποβρύχιο – φάντασμα (φωτό)

Το Πολεμικό Ναυτικό, που εδώ και μήνες βρισκόταν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, λόγω των...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή