Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
23.8 C
Athens

Οι τρεις λόγοι που οι ξένοι επενδυτές αισιοδοξούν για την Ελλάδα

Καμία χρηματιστηριακή αγορά, παγκοσμίως, δεν αναπτύχθηκε δίχως την τοπική λιανική.
Και τα χρηματιστήρια για να αναπτυχθούν και να προσελκύουν επενδυτές, χρειάζεται να κινούνται σταθερά.

Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα, όπως και η χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Σημασία λοιπόν για τους επενδυτές δεν έχει τόσο το trading μετοχών και η βραχυχρόνια εικόνα, αλλά εάν δημιουργείται ένα οικονομικό περιβάλλον για μακροχρόνιες αποδόσεις.

Διαχειριστής στην Ελλάδα συμβουλεύει τους ξένους πελάτες του, «να προσδεθούν και να απολαύσουν τις επενδύσεις τους μέχρι η ελληνική οικονομία να λάβει την επενδυτική βαθμίδα».

Μέσα στους επόμενους 18-20 μήνες η εικόνα θα είναι διαφορετική, όταν αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα καθώς θα χρηματοδοτηθούν φθηνότερα τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

H βίαιη, όμως, διόρθωση του χρηματιστηρίου το διήμερο μετά τις εκλογές προς στις 840 μονάδες αποτελεί απότοκο των εγγενών προβλημάτων της ρηχής αγοράς της Αθήνας.

Mέσα σε δυο ημέρες χάθηκε μια χρηματιστηριακή αξία 3,3 δισ. ευρώ, αλλά δυο ημέρες μετά η αγορά επέστρεψε στις 874 μονάδες. Οι Long επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν και σημειώνουν ότι θα έχει σημασία η ποιότητα των επενδυτών που θα πάρει την σκυτάλη από τα hedge Funds των αναδυόμενων αγορών.

Τα βλέμματά τους, όπως θα δούμε, είναι στραμμένα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου.

Τι συνέβη, όμως, πραγματικά στο διήμερο;

Μόλις οι επενδυτές της λιανικής βρεθούν υπεραγορασμένοι, τότε λίγες επιθετικές εντολές πώλησης από μεγάλα funds και χρηματιστηριακές του Λονδίνου προκαλούν πανικό.

Ελλείψει ενός αντίβαρου από θεσμικούς αγοραστές έρχεται η κατάρρευση ενώ οι ρευστοποιήσεις επιτάθηκαν από το σπάσιμο του περιθωρίων στους λογαριασμούς ιδιωτών επενδυτών (margin).

Όπως επισημαίνει ξένος long επενδυτής «Τα short funds με λίγα κεφάλαια τοποθετούν πωλήσεις προκαλώντας πανικό. Προσπαθούν να κλείσουν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις υψηλές ζημίες της προηγούμενης περιόδου. Όταν τα short αρχίζουν να κλείνουν τις θέσεις τους τότε θα είναι το σήμα των αγορών».

Γιατί οι ξένοι επενδυτές αισιοδοξούν

Στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε τις περασμένες ημέρες κρύβονται τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει την Αθήνα να ηγείται παγκοσμίως σε αποδόσεις με 41% από τις αρχές του χρόνου.

Αυτές τις στρατηγικές επιλογές περιμένουν να τις ακούσουν και ορισμένοι να τις δουν ιδίοις όμμασι στις προγραμματικές δηλώσεις της 20ης Ιουλίου.

Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία είναι στρατηγική επιλογή, είναι η «αξία στην ακίνητη περιουσία». Τούτο σημαίνει ότι τα ενέχυρα θα αυξάνουν τις τιμές τους και με αυτόν τον τρόπο ισολογισμοί των τραπεζών θα εμφανίζουν ολοένα και βελτιούμενη εικόνα.

Το καίριο πρόβλημα των κόκκινων μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν λύνεται αυτόματα γι’ αυτό και η σημερινή διακυβέρνηση στοχεύει στην ταχύτατη προώθηση του σχήματος APS που προωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Άλλωστε τοποθετήθηκε ως υφυπουργός για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ. Γεώργιος Ζαββός, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ευρωπαϊκές διαδικασίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θήτευσε επί χρόνια ως εκπρόσωπος του.

Επίσης, η κυβέρνηση της Ν.Δ θεωρεί το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδας ως κοστοβόρο. Η μεταφορά 40 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου αφαιρεί μεγάλο όγκο, αλλά έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης συγκαταλέγονται η ταχύτητα στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, το ενιαίο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και η μείωση φορολογικών και διοικητικών βαρών στην ακίνητη περιουσία.

Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης υπάρχουν επίσης δυο ακόμα λόγοι, οι οποίοι είναι ικανοί να στηρίξουν τη χρηματιστηριακή αγορά:

Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% σε 20 σε μια διετία στηρίζει την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών.

Μείωση του φόρου μερισμάτων εταιρειών στο 5% απο 10%. Το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί στην διακράτηση των μετοχών των εταιρειών και στην επιλογή των κερδοφόρων εταιρειών. Για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους οι ξένοι επενδυτές, όμως, χρειάζονται κάτι παραπάνω, να υπάρχει μια διέξοδος με αφαίρεση βαρών απο τους Έλληνες.

Μια ακόμα προτεραιότητα είναι «η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways – 12 τραυματίες

Δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν λόγω αναταράξεων σε πτήση από τη Ντόχα προς το Δουβλίνο. Το αεροσκάφος Boeing 787-9 dreamliner παρουσίασε αναταράξεις ενώ βρισκόταν στον αέρα πάνω από την Τουρκία,...

Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα την τηρήσουμε

«Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζουμε φανατικά τη...

Βερολίνο: Δεκάδες συλλήψεις χούλιγκανς Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού – 12 οι τραυματίες στα νοσοκομεία

Περίπου 100 Έλληνες οπαδοί ενεπλάκησαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε σταθμό του μετρό, στο Βερολίνο. Συνολικά 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις Αρχές. Συγκεκριμένα,...

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να μειωθούν τα ενοίκια, προσφέροντας διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες...

«Αλλάζω Συσκευή»: Πότε ανοίγει ο νέος κύκλος

Με νέο κύκλο επιδοτήσεων στα νοικοκυριά για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών, όπως κλιματιστικά, πλυντήρια και φούρνοι θα «συνδεθούν» οι ανατροπές που έρχονται στη ζώνη...

Ο Παναθηναϊκός κυπελλούχος Ελλάδας

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στην τελευταία φάση, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Άρη 1-0 και στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για 20η φορά στην Ιστορία...

Σε 10 έτη η παραγραφή μεγάλης φοροδιαφυγής

Δεκαετής περίοδος παραγραφής ισχύει για όλες τις φορολογικές υποθέσεις των ετών 2012-2017 στις οποίες διαπιστώνεται μέσω ελέγχων ποινικά κολάσιμη  φοροδιαφυγή  ύψους μεγαλύτερου των 100.000 ευρώ στον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα το  “Panic Button” 

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, θα χορηγείται...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαΐου ο Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963...Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την οικονομία,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Μαΐου οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1866.... Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση...