Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
11.2 C
Athens

Οικονόμου: “5 ψέματα Τσίπρα”

“Πέντε ψέματα Τσίπρα σ’ ό,τι αφορά την ενέργεια” και “ασύστολο λαϊκισμό”, καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο  ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα έχουν επανέλθει με πολύ μεγάλη ένταση στην ευκολία του ψέματος, αλλά και του ασύστολου λαϊκισμού. Δυστυχώς, η  χώρα μας έζησε αυτή την εμπειρία στη δεκαετία του 2010 και έμαθε από τα παθήματά της. Και δεν πρόκειται, στο ορατό μέλλον, να ξαναπέσει σε αστάθεια και στην περιδίνηση των μαθητευόμενων μάγων της πολιτικής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οικτρά αμετανόητος, συνεχίζει στο δρόμο του ψεύδους και της αερολογίας, υποτιμώντας τόσο τη νοημοσύνη, όσο και την εμπειρία των πολιτών της χώρας μας”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά στην ενέργεια”, τα οποία- σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου- είναι τα εξής:

-Ψέμα πρώτον: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος σήμερα είναι λιγότερες από ό,τι την περίοδο της Κυβέρνησής του, που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν  522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019: 399.357. Το 2020 459.965. Το 2021: 405.516. Ενώ μέχρι στιγμής, τα αντίστοιχα αιτήματα για το 2022: 275.494.

-Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια. 

Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική:

-Η Κυβέρνηση επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα  των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022. 

-Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει τους 2,5 μήνες για τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.

-Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

-Επιβάλλει, επίσης, τέλος 10 ευρώ ανά θερμική Μwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

-Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η  Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά στα  μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το 3,72% του ΑΕΠ της. 

 -Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. 

Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια  στα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων συνήθως  εκθειάζει ο κ. Τσίπρας.

-Ψέμα πέμπτο: Σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση, τα οποία είχε εξαντλήσει, και ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά”.

“Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη Δ.Ε.Η. σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Η. και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bail-out;”, διερωτήθηκε ο κ. Οικονόμου.

Aναφερόμενος εξάλλου στην Rosneft, ο κυθβενρητικός εκπρόσωπος τόνισε: “H θυγατρική της ρωσικής Rosneft είναι άλλη μία εταιρεία, η οποία πέρασε υπό κρατικό έλεγχο «για να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», όπως εξήγησε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό έγινε διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρείας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρείας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι πλέον να συνεργαστούν με τη Rosneft, ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές.

Είναι αυτή παρόμοια συνθήκη με τη Δ.Ε.Η.; Ελέγχεται η Δ.Ε.Η. από κάποια ρωσική θυγατρική;”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βορίδης στην ΕΡΤ: Οι 70 ημέρες που κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Για το πόσο σύντομα θα γίνουν οι εκλογές μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Επτά» στο ERTNEWS.GR. «Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις...

Έρχεται το εορταστικό “καλάθι του νοικοκυριού” – Κοντά σε συμφωνία και για τα παιχνίδια

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ θα...

Μέτρα στήριξης: 800 εκατ. μέσα στον Δεκέμβριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης από το νέο έτος, εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αφήνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο υπουργείο περιμένουν...

Τράπεζες: Οι “χρυσές” χρεώσεις – Ξεπερνούν το 1,5 δισ ευρώ τα χρόνο τα έσοδα...

Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα των τραπεζών από προμήθειες και χρεώσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους μέσω διαδικτύου η...

Rafale VS Viper…με τους Τούρκους να παρακολουθούν σοκαρισμένοι- «Απαγορευμένη ζώνη» το Αιγαίο για τις...

Τόσο οι ιπτάμενοι των Viper όσο και των Rafale στέκονται εμφατικά στις τεράστιες δυνατότητες των ραντάρ σταθερής ηλεκτρονικής σάρωσης Aesa. Έως τα τέλη του 2022...

Φλώρος από Ρόδο: Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε ποτέ, αν...

Με δύο ασκήσεις η Ελλάδα «απαντά» στην Τουρκία και τα όσα ανιστόρητα υποστηρίζει για την αποστρατικοποίηση των νησιών Με δύο ασκήσεις, τη χθεσινή νυχτερινή «Βελλερεφών...

New York Times: Έρχονται χρεοκοπίες διεθνώς

Αναπτυσσόμενες χώρες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια καταστροφική κρίση χρέους τους επόμενους μήνες, γράφει ο Άλαν Ράπεπορτ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,238ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσίπρας: “Ασπίδα μας ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τον άλλο ως άνθρωπο και όχι ως πελάτη”

Το περίπτερο του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" και της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και...

Οικονόμου: Σε 2.500 νέους τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου

Την αξιοποίηση εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται σε αδράνεια προχωρά η κυβέρνηση, με...

Τσίπρας: Η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι γέννημα θρέμμα Μητσοτάκη

Την άμεση προκήρυξη των εκλογών για να αποφευχθεί η «διαρκής πολιτική αβεβαιότητα» ζήτησε ο...

Τσίπρας: Αν ο Μητσοτάκης “μυρίζει εκλογές”, η κοινωνία μυρίζει ελπίδα για αλλαγή

Συνεδρίασε σήμερα από κοινού το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ...