Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Οικονόμου: “Γιατί ο κ. Τσίπρας μείωσε τις ποινές για κακόβουλα λογισμικά”

Στις 7 πιο σημαντικές καινοτομίες του νομοσχεδίου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» για το θέμα των υποκλοπών.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ, πως μέσα στην ίδια την ΕΥΠ δημιουργείται μια υπηρεσία, μια Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, «ένα κομμάτι αυτοελέγχου της ίδιας της ΕΥΠ, που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα σε αντίθεση με άλλες Αρχές ασφαλείας – για παράδειγμα, στην Αστυνομία είναι γνωστό ότι υπήρχε πάντοτε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Δεν θα είναι ιδιώτης ο Διοικητής της ΕΥΠ»

Ως δεύτερη, «πολύ σημαντική αλλαγή», ανέφερε το γεγονός ότι «προσδιορίζονται με απόλυτη σαφήνεια, πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα στενά, τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει πλέον ο Διοικητής της ΕΥΠ από εδώ και στο εξής».

Και εξήγησε πως «δεν μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να είναι ιδιώτης. Ο Διοικητής της ΕΥΠ θα είναι ή διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Με τα χαρακτηριστικά αυτά, τα πολύ συγκεκριμένα που δίνουμε στον Διοικητή της ΕΥΠ», τόνισε ο κ. Οικονόμου, «βάζουμε παραπάνω δικλείδες ασφαλείας για αυτή την πολύ κρίσιμη θέση ενός βασικού τομέα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας».

«Αποσαφηνίζεται ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τις νόμιμες παρακολουθήσεις»
Επιπλέον, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «προσδιορίζεται με αρκετά μεγάλη σαφήνεια τι είναι αυτό που λέμε ‘λόγος εθνικής ασφάλειας’», διευκρινίζοντας πως «εθνική ασφάλεια είναι οτιδήποτε απειλεί την ακεραιότητα της πατρίδας, οτιδήποτε διακυβεύει την ομαλότητα στην οικονομία, μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που πλέον δίνουν ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο στο τι είναι αυτό που λέμε ‘λόγος εθνικής ασφάλειας’».

Η τέταρτη πολύ βασική διαφορά, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πολιτικών προσώπων.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, «δεν υπήρχε καμία προδιαγραφή ή καμία προϋπόθεση για το πώς μπορεί να γίνει νόμιμη επισύνδεση – άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για ένα πολιτικό πρόσωπο» και προσέθεσε ότι, «πριν ξεκινήσει η διαδικασία για έγκριση από τους εισαγγελείς, πρέπει να δοθεί άδεια από τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα πρόσωπο που κατά τεκμήριο εκλέγεται με ευρύτατη συναίνεση τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, υψηλού κύρους».

Επιπλέον, προσέθεσε, «προβλέπεται ρητά ότι θα πρέπει το αίτημα για την άρση του απορρήτου να στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, που θα καθιστούν εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας».

«Γιατί ο κ. Τσίπρας μείωσε τις ποινές για κακόβουλα λογισμικά»

«Οι μυστικές υπηρεσίες δεν είναι συνηθισμένες υπηρεσίες λειτουργίας του Δημοσίου. Δεν είναι ούτε ΕΦΚΑ, ούτε Πολεοδομία. Έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, έρχεται να καλύψει κενά του παρελθόντος και να διορθώσει παθογένειες.

Και υπενθύμισε ότι, στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, «υπήρχε και πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα, η πρόσκληση, ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί γι’ αυτά που, στο πλαίσιο λειτουργίας και εύρους του θεσμικού συστήματος που υπάρχει, μπορούν να του πουν από την ΕΥΠ».

Ο κ. Οικονόμου, τέλος, έκανε δύο παρατηρήσεις. Τόνισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία «να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το τι ήταν αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν χάσει τις εκλογές το 2019», προσθέτοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να το δούμε και υπό το πρίσμα της παραδοχής του ίδιου του κ. Τσίπρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι πράγματι και επί της εποχής του υπήρχαν κακόβουλα λογισμικά στη χώρα».

Όπως τόνισε, «ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πρόσφατα, ότι υπήρχαν κακόβουλα λογισμικά και επί των ημερών του. Και αποδεχόμενος αυτό, έρχεται η κυβέρνησή του λίγο πριν πέσει στις εκλογές, να κάνει από κακούργημα, πλημμέλημα τη χρήση αυτού του κακόβουλου λογισμικού και να καταργήσει εντελώς την ποινική διάσταση της κατοχής».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει...

Η ενόχληση των περί Κασσελάκη για τον Τσίπρα

Ενοχλημένοι έμαθα είναι στους άνω ορόφους της Κουμουνδούρου με την φωτογραφία που διέρρευσε στον...

Δικαίωση Ανδρουλάκη από το ΣτΕ – Η ΑΔΑΕ οφείλει να τον ενημερώσει για την παρακολούθησή του

Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για την ενημέρωση του...

Ο Κασσελάκης αδειάζει και πάλι τον Τσίπρα – Λάθος ο νόμος του για τις εταιρείες στο εξωτερικό

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης αναφορικά με την κριτική που...