Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το αν το επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο θα είναι το τελευταίο πριν την προκήρυξη των εκλογών, για το πόσες ενημερώσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει ο ίδιος και για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι στο υπουργικό της Παρασκευής θα δοθούν οι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω ερωτήματα.
Το χρονοδιάγραμμα
Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει αποκλειστικά στις επερχόμενες κάλπες, που έχουν «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου, εξετάζοντας πλέον και τις τεχνικές λεπτομέρειες της προκήρυξης των εκλογών. Παρότι υφίσταται συνταγματικά η δυνατότητα η Βουλή να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου, έχει αποφασιστεί η διάλυσή της νωρίτερα – πιθανότατα την Παρασκευή 10 του μήνα. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί μια σειρά από νομοσχέδια, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση ενός νέου «πακέτου» κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, πέραν του νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο παίρνουν τα νομοσχέδια για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, τη Νέα Αρχή Υδάτων και Απορριμμάτων, ένα νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Μεταφορών και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νοσοκομείο «Ελπίδα» και τις μεταμοσχεύσεις. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη λειτουργία της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο και για προσωπικές παρεμβάσεις του, μέσω των οποίων θα αναδεικνύει την «απουσία» του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων, τα οποία έχουν και κοινωνικό πρόσημο.
Παρότι επί της ουσίας η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, εξαντλεί την τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης υποχρεούται εκ του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό λόγο για τη διάλυση της παρούσας Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 3, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Οπως λέγεται, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής επικαλούμενος την οικονομία και την ανάγκη αντιμετώπισης των «επερχόμενων προκλήσεων», αφού είναι προφανές πως η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο, ενώ καθυστερεί την επίτευξη κρίσιμων στόχων, όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Για Πολάκη
Επιστρέφοντας στη σημερινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο ίδιος δεν παρέλλειψε να αναφερθεί και στο θέμα Πολάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο πολακισμός και ο συριζαϊσμός είναι δύο βασικά συστατικά της ταυτότητας του κ. Τσίπρα».
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του κ. Πολάκη, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι θεωρεί αυτονόητη τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σύρεται σήμερα αναγκαστικά στη διαγραφή του κ. Πολάκη, αυτό είναι αυτονόητο. Όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό. Ο κ. Πολάκης δεν είναι απλώς ένα πρόσωπο που ξέφυγε. Ο κ. Πολάκης είναι ο βασικός εκφραστής της πολιτικής, της ιδεολογίας, της ταυτότητας αυτού που κόμισε ο κ. Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική ζωή της χώρας από το 2011 και μετά. Ο πολακισμός, ο συριζαϊσμός είναι δύο βασικά συστατικά της ταυτότητας του κ. Τσίπρα, της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο πολακισμός είναι το μεδούλι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μέσα στο σώμα του κ. Πολάκη υπάρχει το πνεύμα του κ. Τσίπρα» σημείωσε.
«Τι έχουμε δει; ότι στην ουσία πιστεύουν ότι οι δικαστές είναι «πιασμένοι», αυτά λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λέει μόνο ο κ. Πολάκης. Αν είναι να περάσουμε στο συμβούλιο δεοντολογίας τον κ. Πολάκη γιατί δεν περνάνε και τον κ. Αθανασίου; Νομίζω σε ένα τηλεοπτικό κανάλι κάπως έτσι τα είπε» σημείωσε.
«Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον λαό να επιβάλει δικαιοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε λαοκρατία, έχουμε δημοκρατία, κράτος δικαίου, ευρωπαϊκού τύπου, έχουμε συντεταγμένα όργανα στην πολιτεία. Πολάκης και Τσίπρας είναι ακριβώς η ίδια αντίληψη σε ότι αφορά την θεσμική λειτουργία, τη λειτουργία της πολιτικής και της δημοκρατίας. Είναι η εμπειρία όλης της ιστορικής πορείας του κ. Τσίπρα από το 2011 μέχρι και σήμερα» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ