Οκτώ απαντήσεις ενόψει Ευρωεκλογών και Δημοτικών εκλογών

21
Και όμως λεφτά υπήρχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυξημένη είναι η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, που δείχνει το εκλογικό κέντρο όπου μπορεί να ψηφίσει κάθε εκλογέας, αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο που δίνει τις σχετικές πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι: Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

α) Μέσω της ιστοσελίδας www.ypes.gr «Μάθε πού ψηφίζεις»

β) Καλώντας στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09.00 έως 17.00.

Επειδή όµως δεν πηγαίνουν όλα πάντοτε όπως τα περιμένουμε, ιδού και μερικές πρόσθετες οδηγίες:

-Τι κάνω αν δεν βρίσκω το όνοµά µου στους εκλογικούς καταλόγους; Αν δεν βρείτε το όνοµά σας στους εκλογικούς καταλόγους, απευθυνθείτε στον δήμο που είστε εγγεγραμμένοι.

-Βρήκα το όνοµά µου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω; Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχομένως υποβάλλατε αίτημα για μεταδημότευση μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

-Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω; Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στον δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας µε τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

-Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί; Για τις ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων ΕΕ. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αντίστοιχη ημερομηνία για την υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019. Οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα µόνο στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

-Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ; Οι ψηφοφόροι µε αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

-Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική µου ταυτότητα; Μπορείτε να ψηφίσετε µε την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταµείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

-Τι κάνω αν τα στοιχεία µου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς µου; Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από τον δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε µε αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

-Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω; Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και µόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και µόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του δήμου που είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί µε τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τµήματα ετεροδημοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την επικράτεια 112.504 ετεροδημότες