Όλα για τα… μάτια της μεσαίας τάξης

15
Όλα για τα… μάτια της μεσαίας τάξης

Τα δίνει όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να κρατήσει με το μέρος του τη μεσαία τάξη, με τη στήριξη της οποίας κέρδισε τις τελευταίες εκλογές.

Μετά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών που μπήκε στις ράγες κυρίως μέσω της νομοθέτησης ενός ευρέος κύματος φοροελαφρύνσεων, στόχος είναι οι παρεμβάσεις που θα απλουστεύουν και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «νάρκη» του μεταναστευτικού-προσφυγικού και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επείγουσα ανάγκη για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τις σοβαρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται από τις τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα, ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να υπενθυμίζει στους συνομιλητές του ότι ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του παραμένουν η οικονομία και το σχέδιο «μείωση φόρων – προσέλκυση επενδύσεων – δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

«Κυρίαρχη έννοια των πολιτών παραμένει η οικονομία», αυτή είναι η μόνιμη απάντηση του πρωθυπουργού σε παρεμβάσεις των βουλευτών του για άλλα θέματα. Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, στηρίχθηκε κατά μείζονα λόγο στις προσδοκίες της μεσαίας τάξης και η πολιτική κυριαρχία που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϋποθέτει τη διατήρησή της με οποιονδήποτε τρόπο. Γι’ αυτό, όπως ανέφεραν στην «Α» στελέχη του Μαξίμου, πρέπει να ενισχυθούν τα ερείσματα στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική κατηγορία. Σύμφωνα με επιτελικούς κυβερνητικούς παράγοντες, η «γαλάζια» διακυβέρνηση –σε αντίθεση με την ταξική πολιτική της υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ– εφαρμόζει ένα συνολικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων. Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η ισχυρή ανάπτυξη και η απαλλαγή της ακίνητης περιουσίας από υπερβολικά βάρη. Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις αλλά και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, έχουν συμβάλει καθοριστικά και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην κατάρρευση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέτρα όπως η μεσοσταθμική κατά 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ, η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η στήριξη της οικογένειας μέσω επιδομάτων και η μείωση του ΦΠΑ, αλλά και η αποκλιμάκωση του φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, θα ακολουθηθούν από ανάλογες πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες: νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2020, νέα υποχώρηση του συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% με το νέο έτος, περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος με ορίζοντα 4ετίας και μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε επίσης:  Είναι γεγονός: Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Αλόννησο (βίντεο)

Με τη… βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμμαχος στην προσπάθεια απόλυτης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, αναδεικνύεται όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κομβικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα που αναιρούν κάθε επιδιωκόμενη συναίνεση (βλ. ψήφος αποδήμων), το υποκριτικό και α-λά καρτ κούνημα του δακτύλου του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται α-λά καρτ την αξιοκρατία, ακόμη και τα μισόλογα-αστερίσκοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημόσια ασφάλεια που υποκρύπτουν χάιδεμα γνωστών-άγνωστων μειοψηφιών που τραμπουκίζουν με κάθε ευκαιρία εντός των πανεπιστημιακών ασύλων, αποδεικνύουν, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί προς το παρόν να εκφράσει το 31,5% που απέσπασε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αναπολώντας τις εποχές της… ανευθυνότητας του καθαρού 3%, όπως λένε χαρακτηριστικά. Επ’ αυτού, μάλιστα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα εντείνει την πολιτική πίεση προς την Κουμουνδούρου με την εκτίμηση ότι τα δείγματα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζεται στη λογική (σ.σ. και στα ποσοστά) ενός μικρού ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς, κάτι που στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι διευκολύνει και την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική που συνδέεται πρωτίστως με τη διατήρηση και την ενίσχυση της θέσης της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη.

Αέρας επιδοκιμασίας στα κυβερνητικά πανιά

Τα μηνύματα επιδοκιμασίας από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ενισχύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει σε πρώτη προτεραιότητα την πολιτική αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτόν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες καθιστούν σαφές –στον απόηχο και των προ μερικών εβδομάδων γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ, που πυροδότησαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση– ότι τα πανεπιστήμια θα παραδοθούν στους φοιτητές και στους καθηγητές και θα λειτουργούν με ασφάλεια και σε συνθήκες ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Διαμηνύουν ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της και να εφαρμόζει τον νόμο για τα πανεπιστήμια όπου και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι εκτός των οικονομικών μέτρων κρίσιμο για τη μεσαία τάξη είναι και το ζήτημα της ασφάλειας και πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίζει πόντους όσο η κατάσταση στον τομέα αυτόν βελτιώνεται. Πολλοί στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν, πάντως, ότι και ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις ξεκαθαρίσει το εσωτερικό μέτωπο στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να στραφεί προς τη μεσαία τάξη, παρά το γεγονός ότι αυτή τον αποδοκίμασε λόγω της «ταξικής πολιτικής» που εφάρμοσε με την υπερφορολόγησή της.