Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26 C
Athens

Ουκρανία: Οι ηγέτες της G7 θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας

Η G7 δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.

Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο, Δευτέρα, τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες. Στη βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

ΗΠΑ: Πέθανε ο Τζορτζ Σουλτς

Νέες κυρώσεις σε MME και ρωσική ελίτ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε εξάλλου μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα του Παύλου Πολάκη με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η σιβυλλική δήλωση του Παύλου Πολάκη περί «λύσης που θα δοθεί στο συνέδριο» πυροδότησε σειρά σεναρίων γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, καθώς στον...

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα στηρίζει Κάμαλα Χάρις για την προεδρία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην Καμάλα Χάρις. Η είδηση...

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

Βιασμός 25χρονης από αφρικανικής καταγωγής πέντε άτομα στο Παρίσι!

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την ώρα που η γαλλικές Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να διασφαλίσουν την ομαλή...

Αμετανόητος ο Πολάκης: “Θα το ξαναέκανα”

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κυλικείο της Βουλής, λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή επίθεσή του εναντίον συνεργάτιδας υπουργού που οδήγησε...
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων

Πανελλήνιες 2024: Στη δημοσιότητα οι βάσεις

Αγωνία τέλος. Οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι πλέον γεγονός. Στη δημοσιότητα δόθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ για το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού – Για χτυπήματα σε αμερικανικό έδαφος ετοιμάζονται οι Ρώσοι, μετά την αλλαγή δόγματος από τη Δύση

Πως θα υπάρξει άμεση «στρατιωτική απάντηση» δεσμεύτηκε κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος, μετά την ανακοίνωση των...

Δεκάδες εκατ. δολάρια και ευρώ από την δυτική βοήθεια προς Ουκρανία βρέθηκαν στο σπίτι του M.Tishchenko υπουργού του Ζελένσκι!

Στα ουκρανικά δικαστήρια θα συνεχιστεί το σκάνδαλο διαφθοράς του Mykola Tishchenko, μέλος της ουκρανικής...

Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να φτάσει σε διαρκή και δίκαιη ειρήνη

Η δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία συνεχίζεται με έντονες διεργασίες και...

Το ΝΑΤΟ εξετάζει τη χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας – Απειλεί με πυρηνικά η Μόσχα

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στην Μολδαβία επιβεβαιώνουν ότι οι...