Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
3.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1773.... Ο βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.

Πάνος Καμμένος: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του θα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι στον βόρειο τομέα του NATO η απειλή από τη Ρωσία προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα υποβαθμιστεί. Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί ο νότιος τομέας και αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ” ο Πρόεδρος των ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα ελληνικά ζητήματα από την εκλογή Τραμπ;

Η όποια εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε είναι με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του θα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι στον βόρειο τομέα του NATO η απειλή από τη Ρωσία προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα υποβαθμιστεί. Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί ο νότιος τομέας και αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως την Ελλάδα. Ο Τραμπ έχει δείξει ξεκάθαρα ότι θέλει μια αναβάθμιση της περιοχής της Μεσογείου, σε συνεννόηση με τη Ρωσία, για τη λήξη της κρίσης στη Συρία, με κοινό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επαναφορά της ομαλότητας. Αυτό το θεωρώ θετικό. Από τη μία, η Ελλάδα ενισχύεται γεωπολιτικά ως πόλος σταθερότητας. Βόρεια με Βουλγαρία και Ρουμανία και νότια με Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, η Ελλάδα θα έχει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα, έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα της μετακίνησης του ενεργειακού κέντρου προς τη Μεσόγειο. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, της εκμετάλλευσης του δημόσιου πλούτου μας (κάτι που επιδιώκουμε και εμείς), αλλά θα ωθήσει και σε μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Η συνεργασία της Τουρκίας με φονταμενταλιστικές ομάδες είναι κάτι που πιστεύω πως τη φέρνει σε δύσκολη θέση.

Η αποκατάσταση στη Συρία θα δώσει τη δυνατότητα για οριστική λύση στο προσφυγικό, με την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Και αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη για εμάς.

Θα συνεχίσει ή θα υποχωρήσει από την υποστηρικτική θέση του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ελλάδα;

Στο ζήτημα του χρέους οι αμερικανικές θέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αλλαγή της προεδρίας. Ήταν ξεκάθαρη η υποστήριξη που μας παρείχε η προεδρία Ομπάμα και μάλιστα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ειδικά τον Ιούλιο του ’15, με προσωπική παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, του Τζακ Λιου, όπως και του Ολάντ, για την ανάγκη παρέμβασης στο χρέος. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε συμφωνία πολυετή – από μονοετή – στρατιωτικής συνεργασίας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλα επίπεδα να υπάρχει εμβάθυνση των σχέσεων.

Στο θέμα της οικονομίας το σημαντικό είναι ότι ο Τραμπ δεν υπήρξε ποτέ κοντά στους μεγάλους παίκτες των αγορών, όπως ο Τζορτζ Σόρος, σε αντίθεση με την Κλίντον. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε τι συνέβη το 2009 και πώς ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνεννόηση με αυτούς τους μεγάλους παίκτες, έβαλε την Ελλάδα σε αυτή τη μεγάλη κρίση.

Το δεύτερο είναι ότι στην οικονομία έχουν πολύ μεγάλη σημασία η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και η σταθερότητα. Και αυτό πιστεύω ότι θα το επιδιώξει ο Τραμπ.

Τι προσδοκάτε από την επίσκεψη Ομπάμα; Ποιοι είναι οι φόβοι και ποιες οι ελπίδες;

Δεν υπάρχουν φόβοι. Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο Ομπάμα (οφείλουμε όλοι Έλληνες να το πούμε) υπήρξε ιδιαίτερα φιλικός προς τη χώρα μας και μάλιστα με παρεμβάσεις που δεν μας έχουν συνηθίσει άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι. Η παρουσία του εδώ και η ομιλία του – στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία – αναδεικνύουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη σημασία της χώρας μας και για την Ευρώπη και για το NATO. Η ομιλία του δε στον χώρο που έχει προγραμματιστεί δείχνει ακριβώς αυτό: ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους Έλληνες, αλλά και προς όλο τον κόσμο. Και αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα την πατρίδα μας.

Ειδικά μισθολόγια… Βρήκατε εναλλακτική;

Τη μάχη των ειδικών μισθολογίων την έχουμε δώσει και την έχουμε κερδίσει. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και απόστρατοι δεν θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις. Εξορθολογίζουμε το σύστημα και θα μπορέσουμε να μειώσουμε δαπάνες που κακώς επιβαρύνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα υπάρξει αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

Έχετε ακόμα στα χέρια σας το… αίμα του Νίκου Φίλη;

Όχι, δεν έχω εκτελέσει κανέναν και ιδίως τον κ. Φίλη. Διαφωνήσαμε πολιτικά, γιατί πίστεψα ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υπάρξει σύγκρουση με την Εκκλησία. Οι ΑΝΕΛ είμαστε σταθεροί στο θέμα της θρησκείας και στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με την πολιτεία. Θεωρώ ότι ο κύριος Φίλης είναι ένας καλός υπουργός Παιδείας. Είναι η πρώτη φορά που λειτούργησαν όλα τα σχολεία από την πρώτη ημέρα. Από εκεί και πέρα, όμως, στην επιμονή για να υπάρξει σύγκρουση με την Εκκλησία διαφώνησα και δημόσια μαζί του.

Τον θέλατε στην κυβέρνηση ή όχι;

Αυτό δεν είναι θέμα δικό μου, αλλά του πρωθυπουργού.

Θέσατε, όμως, θέμα Φίλη στον Αλέξη Τσίπρα;

Όχι. Εγώ ό,τι θέμα έθεσα το έθεσα μπροστά στον κ. Φίλη και ενώπιον της Εκκλησίας και θεωρώ ότι η λύση, η οποία βρέθηκε, ήταν η καλύτερη που υπήρχε. Εκκλησία και πολιτεία πρέπει να συμβαδίζουν μαζί χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός ζητεί να υπάρχει εθνική συμφιλίωση.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η κυβέρνηση όταν εφαρμόζει μνημόνιο; Έχασε μετά την απόφαση του ΣτΕ τη μάχη με αυτό που όριζε ως διαπλοκή;

Η διαπλοκή χτυπήθηκε. Πρώτη φορά που θα έχουμε κανάλια που θα πληρώσουν για τις δημόσιες συχνότητες. Αυτή η κυβέρνηση τη διαπλοκή τη χτύπησε, όπως και τη διαφθορά. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη της κυβέρνησης και ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο βρίσκομαι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και θα είμαστε μαζί έως το τέλος τετραετίας, θα πάρουμε και την επόμενη τετραετία, όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα.

Αναδιοργάνωση στρατού;

Είναι πολλές οι αλλαγές που επεξεργάζονται τα επιτελεία και θα ανακοινωθούν σύντομα. Ξεκινήσαμε την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αντικειμενικής αξίας 34 δισ., σε ακίνητα και παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Θα ενοικιάζονται για 100 χρόνια και θα αποδίδουν το 5% της αντικειμενικής τους αξίας στην άμυνα. Θα γίνει με διαδικασίες fast track που θα διευκολύνουν τους επενδυτές να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και πόρους για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν οι πέντε πρώτοι διαγωνισμοί με e bid για τη μίσθωση τέτοιων χώρων.

Υψηλοί τόνοι από τον Ερντογάν σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας στη γειτονική χώρα. Φοβάστε επεισόδιο;

Εκτός από την πολιτική ρευστότητα, υπάρχει και αμυντική ρευστότητα. Έχει αποστρατευθεί ένα μεγάλο μέρος των πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, υπάρχει δίωξη πολλών αξιωματικών, όπως και μετακίνηση πολλών στρατιωτικών μονάδων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τις επιχειρήσεις που γίνονται στα νότια της Τουρκίας.

Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο ρητορικής οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί και έχουν υπερβεί τα συνηθισμένα. Όμως, όταν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης ο ίδιος, είναι σαν να ανοίγει θέμα Κωνσταντινούπολης. Όταν αμφισβητεί διεθνείς συμβάσεις ένας πρόεδρος, δείχνει ότι είναι σε πανικό. Ελπίζω αυτός ο πανικός να μην οδηγήσει σε γεγονότα που θα απειλήσουν τη σταθερότητα της περιοχής. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση. Διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Το ηθικό, ο επαγγελματισμός και το φρόνημά τους ήταν και είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όμως, τα 24 επιπλέον μαχητικά F35 από την Τουρκία δεν σας προβληματίζουν;

Μας απασχολεί σοβαρά και θεωρώ πως ήταν λάθος της Ελλάδας που δεν μπήκε στο πρόγραμμα των F35 από την πρώτη στιγμή. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να ανατραπεί η ισορροπία που υπάρχει στο Αιγαίο και θα κάνουμε όσα πρέπει, και σε συνεργασία με τους συμμάχους μας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Rafale και «οχιές» γίνονται ο τρόμος των Τούρκων στο Αιγαίο

Η ευρεία έγκριση από την Βουλή της Συμφωνίας με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale συνέπεσε με ακόμη μία ευχάριστη είδηση αυτό...
Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Την άποψη ότι «τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά», εξέφρασε στην ομιλία του, ο...
«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο επιρρεπής στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της δεξιάς». Αφού παρατήρησε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπέμπει στη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης άποψης και των προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή και τα ερείπια», η κ.Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει αυτοκριτική για να μην επαναληφθούν – όπως είπε – τα ίδια λάθη. « Μη συνεχίσετε στη λογική του δεν φταίω εγώ, αλλά φταίνε οι άλλοι», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία», χαρακτήρισε κίνδυνο ένα lockdown ακορντεόν και τάχθηκε υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά . Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. «Εμβόλια υπάρχουν και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να δώσει οξυγόνο στην κοινωνία», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Γεννηματά για πανδημία: Τα οριζόντια μέτρα “πνίγουν” την οικονομία και την κοινωνία

«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο...
Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε ανεύθυνο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής,...
Μητσοτάκης για πανδημία: Από τη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παράταση του επιδόματος ανεργίας

Μητσοτάκης για πανδημία: Από τη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου – Παράταση του...

"Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ" τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συζήτηση, σε επίπεδο...
Καραμανλής: Οι κάμερες στο μετρό κατέγραψαν πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και έχουν βοηθήσει την ΕΛ.ΑΣ στην ταυτοποίηση

Καραμανλής: Οι κάμερες στο μετρό κατέγραψαν πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και έχουν βοηθήσει...

Τη σύσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας προκειμένου να επιβλέπει το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας...
Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε η σύμβαση για τα Rafale

Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε η σύμβαση για τα Rafale

Ευρύτατη αποδοχή που αντανακλάται στη θετική ψήφο των τεσσάρων από τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου, η συνολική δύναμη των οποίων φθάνει τους 276 βουλευτές,...

Βρείτε μας

7,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καμμένος: Τι είπε για τα Ίμια, το πρόβλημα υγείας και την πολιτική

Για όλους και για όλα, από το πρόβλημα υγείας που έφερε τη μεγάλη απώλεια...

Καμμένος προς Ερντογάν: Εμείς θα τιμάμε τους ήρωες μας στα Ίμια και εσείς θα κάθεστε σαν κότες

Με μια σκληρή δήλωση μέσω twitter προχώρησε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος...

Μόνο ο Παππάς τα …λέει στο αυτί του Καμμένου

Ναι, ο Καμμένος έχει εξαφανιστεί. Έβαλε πλώρη για άλλα …λιμάνια, εκτός πολιτικής. Πολλοί λένε...

Καμμένος: Προετοιμάζαμε τη χώρα για πόλεμο

Για την προετοιμασία της χώρας για όλα τα ενδεχόμενα μίλησε ο Πάνος Καμμένος σε επιστημονική ημερίδα του...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή