Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Πελώνη: Από όλους μας θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της πανδημίας

Η συμμόρφωση γενικά των πολιτών ήταν καλή αυτό το σαββατοκύριακο που επιτράπηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και πήραν την ανάσα ελευθερίας χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας.

Όπως είπε, το σαββατοκύριακο οι αρμόδιες αρχές διενήργησαν 78.743 ελέγχους, διαπιστώθηκαν 1285 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων και επιβλήθηκαν πρόστιμα 434.000 ευρώ.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε πάντως ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία δεν είναι γραμμική, όπως είπε, ενώ συνέστησε “ψυχραιμία και υπομονή”. Όπως ανέφερε, “είμαστε αυτή την στιγμή στην κορύφωση”, έκανε λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική και διαμήνυσε: “Θα εξαρτηθεί και από όλους εμάς και τη στάση που θα τηρήσουμε, ποια θα είναι η εξέλιξη ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων.

Όσον αφορά τις αναπροσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα, η κ. Πελώνη τόνισε ότι “ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση αποφάσισε -την περασμένη Τετάρτη- το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα, με ραντεβού, από σήμερα και με συμμάχους την βελτίωση του καιρού, την πρόοδο του εμβολιασμού και την αξιοποίηση -από αυτή την εβδομάδα- των self test, δίνει βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων”

“Δυστυχώς, η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης οδήγησε την Επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την αναστολή, για μία εβδομάδα, του ανοίγματος των καταστημάτων στις τρεις αυτές περιοχές. Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών”, πρόσθεσε.

Παράλληλα επισήμανε ότι “είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, επαναλαμβάνοντας τις ανακοινώσεις που έγιναν από το οικονομικό επιτελείο για “αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.”

Για τα self test

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε:” Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου. Αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός, μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας”

“Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα”, πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Πελώνη, “αυτό το μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί -σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα- ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000”.
Τόνισε επίσης. ότι “έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας”.

“Στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό”, πρόσθεσε και κατέληξε: “Σε κάθε περίπτωση, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Σήμερα μάλιστα -καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο- Κινητές Ομάδες Υγείας ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο.”

Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Σε ερώτηση εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τόνισε ότι στην επιτροπή γίνεται επιστημονική συζήτηση όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις και υποθέτω ότι “η δημοσιοποίησή τους δεν θα βοηθούσε στην πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους.

Όπως πρόσθεσε εξάλλου, πάντα προκύπτει συγκερασμός απόψεων και γίνεται μία εισήγηση προς την κυβέρνηση, η οποία, σε κάθε περίπτωση είναι αυτή που εντέλει αποφασίζει λαμβάνοντας την εισήγηση των ειδικών.

Τέλος η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας, είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται, αλλά να συνεχίσει να φοράει την μάσκα του να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η επόμενη πανδημία στην Ελλάδα…

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια. Σαν ψέμα, ένας ζωντανός εφιάλτης.  Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020...

Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν στην πανδημία

Σε εξέλιξη η έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά για την πορεία του...

Διπλασιάστηκε σε ένα μήνα η ζήτηση σε rapid και self test στα φαρμακεία

Αυξημένη είναι η ζήτηση σε rapid και self test στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα...

Αυτή είναι η επόμενη πανδημία που αναμένουν οι επιστήμονες – Γνώριζαν και περίμεναν τον κορωνοϊό;

Στους κινδύνους για ξέσπασμα νέας πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ο...