Πέτσας: Εμείς επιλέγουμε την στήριξη της εργασία

5
Πέτσας: Εμείς επιλέγουμε την στήριξη της εργασία

“Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα «λουκέτα» και στην ανεργία ή θα στηρίξουμε την εργασία; Εμείς επιλέγουμε την στήριξη της εργασίας. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό και αφορά μεταξύ άλλων στα εργασιακά.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι εκεί που θα υπήρχαν «αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση», η κυβέρνηση διατηρεί «τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων».

Χαρακτήρισε μάλιστα «επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη» την κριτική της αντιπολίτευσης ότι «δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20%», σημειώνοντας ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο, αλλά μόνο με το μηδέν, με την ανεργία και την ανασφάλεια».

«Η κυβέρνηση ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, όχι με αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία» και «μπορούμε να περπατήσουμε στην γέφυρα που θα μας πάει από την άμυνα για την υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο».

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επεκτείνει:

  • Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.
  • την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

-την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.Συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ολοκληρώνει την καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά την μείωση φόρων τόνισε ότι για την περίοδο 1η Ιουνίου-31η Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο Φ.Π.Α:

-Στις μεταφορές από το 24% στο 13

-Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%

-Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%

-Στις μεταφορές από το 24% στο 13

-Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%

-Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%

-Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

-Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα σχολεία

-Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

-Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες από τις μειώσεις ΦΠΑ να αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα μετά τον Οκτώβριο, υπογράμμισε πως αν αποδώσει μέσα στο καλοκαίρι η μείωση του ΦΠΑ «εδώ είμαστε να το επαναξιολογήσουμε όταν θα πλησιάζει προς το τέλος εκείνη η περίοδος».

Υπογράμμισε πάντως ότι «είναι μέσα στις προθέσεις η γενικότερη μείωση των φορολογικών βαρών»

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες:

  1. Την ασφάλεια των εργαζομένων.
  2. Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.
  3. Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
  4. Τη στήριξη των επιχειρήσεων.
  5. Την συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης καταγράφει τέσσερις σταθμούς:

-Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το Yachting.

-Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).

-Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.

-Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε εξάλλου ότι στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία από την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών κ.ά., τα οποία θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί «θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου». Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γι’ αυτά θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός μετά την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα.

“Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και για τις κατασκηνώσεις, κρατικές και ιδιωτικές”, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.